Als eerbetoon aan de vorig jaar overleden etnomusicoloog Wouter Swets wordt op zaterdag 27 mei een optreden georganiseerd in Ede met springlevende volksmuziek uit Albanië, Macedonië, Bulgarije, Griekenland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Centraal-Azië. 

Op 25 mei 2016 overleed Wouter Swets op 86-jarige leeftijd. Musicus, etnomusicoloog, componist, leraar, schrijver, recensent en bandleider van de orkesten Čalgija en Al Farabi. Maar vooral pionier, ontdekkingsreiziger, inspirator, verteller en voortrekker op het gebied van wereldmuziek. Wouter heeft bij velen het vuur aangestoken van de onuitblusbare liefde voor volksmuziek uit de Balkan, Griekenland en Turkije. Als eerbetoon aan deze bijzondere man organiseren zijn vrienden een Wouter Swets Memorial Day in het Akoesticum te Ede.
 
CONCERT
Twaalf ervaren musici, gepokt en gemazeld in de traditionele volksmuziek en opgeleid of geïnspireerd door Wouter Swets, laten u op deze dag, in wisselende samenstellingen en met een keur aan exotische muziekinstrumenten, kennismaken met een aantal pareltjes van de Balkan en Turkije. Het gaat om kostbaar cultureel erfgoed, dikwijls voor ons ontsloten door Swets en vaak met smaak door hem gearrangeerd. Als kers op de taart componeerde Swets vaak "tussenspelen", geheel in lijn met de traditie en vaak nog mooier dan het lied dat zij omlijstten.
 
WOUTER SWETS
Wouter Swets was één van de eerste Nederlandse musicologen die (in de jaren '50) veldwerk deed in Macedonië  en Bulgarije. "Wereldmuziek" begon daar waar vreemde instrumenten, vreemde toonladders en vreemde maatsoorten werden gebruikt. Een veelgehoord citaat van leerlingen en bewonderaars: "Mijn leven was wel heel anders geworden zonder Wouter, in die muzikaal vormende dagen”. Mede dankzij Swets is er een golf van nieuwe ensembles over Nederland gespoeld, die zich met grote toewijding hebben toegelegd op traditionele volksmuziek en natuurlijk ook op eigentijdse bewerkingen en nieuwe composities. Wouter registreerde niet alleen, hij arrangeerde en componeerde ook. Wouter heeft ook enkele “klassieke” Turkse composities op zijn naam staan. Hetzelfde geldt voor één van zijn leerlingen: Michiel van der Meulen. Na het concert is er tijd voor een informele nazit in de bar, waarbij gejamd kan worden.  
 
COLLECTIE
Inmiddels is zijn omvangrijke collectie aan de Universitaire Bibliotheken Leiden geschonken om verdere kennisoverdracht mogelijk te maken: tien meter boeken, 500 grammofoonplaten, 1200 cd’s, cassettes, geluidsbanden, uitgeschreven muziekstukken en andere archivalia en zelfs oosterse muziekinstrumenten.
 
PUBLICATIES
Wouter doorgrondde als geen ander de grenzeloze subtiliteit van de oosterse microtonaliteit en maatsoorten en hij stelde zich ten doel om deze kennis zo breed mogelijk te delen, bijvoorbeeld door een tweetal radioseries voor de KRO in 1962 en 1981. In 1983 verscheen een boek van Swets Traditionele Turkse Kunstmuziek, uitgebracht door de KRO. Met dezelfde zorg om een kostbaar, maar bedreigd immaterieel erfgoed recenseerde hij meer dan dertig jaar lang de volksmuziek en de niet-westerse kunstmuziek in het blad Luister.
 
NAVOLGERS
Zijn pionierswerk werd niet alleen in Nederland opgemerkt. Ook vanuit het buitenland kregen de albums van Čalgija veel lof. Dat bleek uit enthousiaste recensies, maar ook uit navolging. Het nummer Antice, džanam, dušice (uit de eerste LP van Čalgija) is door Donal Lunny verwerkt in een nummer van Kate Bush. De Ierse groep East Wind (Andy Irvine) heeft één van de mooiste arrangementen van Wouters Swets opnieuw uitgebracht en bewerkt (en na hen vele anderen, waaronder de groep  Parne Gadje uit Wageningen).
 
Macedonische volksdans Ispaice (1990):  https://www.youtube.com/watch?v=NKfB6AYfERU   

Wat: Traditionele volksmuziek uit de Balkan en Turkije. Klassieke muziek uit Turkije
Wanneer: zaterdag 27 mei 2017, 20 uur. Na afloop: jamsessie.
Waar: Akoesticum, Ede
      Nieuwe Kazernelaan 2   -   D 42
      6711 JC  EDE
      (naast het NS-station Ede-Wageningen)
      www.akoesticum.org
Concert: IN HET VOETSPOOR VAN WOUTER SWETS, een muzikale ontdekkingsreis
Artiesten: Leden van de ensembles Čalgija, Al Farabi, Jamas, Taksim, Isalka en Het Levantijns Orkest
Entree: voorverkoop: €10,-. Aan de zaal: €15.-.
Meer info en reserveren: www.wereldmuziek.nl.