Op 8 en 11 november 2015 en op 16 januari 2016 zal de voorstelling Oorlogsvensters (met o.a. Marc Hauman en Wouter Vandenabeele) uitgevoerd worden in de Belgische plaatsen Belsele, Borgerhout en Ronse.
4 augustus kwam heel onherroepelijk de oorlog te ontLuiken
Blies Von Emmich haast letterlijk het deksel van Pandora’s doos
’t Leek al rap dat de Bochen de zomerse picknick zouden fnuiken
Grosse Bertha zag de stad aan de Maas als een gemakkelijke roos
En zo walsten de Pruisische punthelmen zwierig ons kleine, dappere landje binnen…
Marc Hauman serveert u, vergezeld van een troep topmuzikanten én in de onovertroffen liedtraditie van zijn leermeester Wannes Van de Velde, een venster op de Eerste Wereldoorlog in beklijvende verzen, beelden en melodieën.
De liederen van Marc Hauman schetsen vele kleine verhalen die samen de grote vertelling maken. De Eerste Wereldoorlog levert de harde inhoud, de muziek verzacht het ergste lijden. Oorlogsvensters toont hoe het hele land werd opgeschud door de Duitse invasie en hoe alles geleidelijk aan westwaarts trok en vast kwam te liggen aan de IJzer. Bijna 2 miljoen Belgen sloegen toen op de vlucht en waren maar wat blij met de uitgestoken hand van de buurlanden!
Marc Hauman brengt naast zijn eigen liederen ook het sterkste uit onze eigen volkstraditie. Bovendien vertaalde hij enkele van de meest aangrijpende anti-oorlogsklassiekers uit de folk naar het Nederlands. Tegelijk laat hij een aantal stemmen aan het woord die als getuigen de oorlog van dichtbij meemaakten.
Naar het voorbeeld van zijn blijvende leidsman, Wannes Van de Velde, grijpt de Temsese zanger en tekstschrijver terug naar het concept van ‘een zanger en zijn groep’. Daartoe contacteerde hij één van de meest vooraanstaande componisten en arrangeurs van de huidige folk- en wereldmuziekscène, violist Wouter Vandenabeele. Samen gingen ze op zoek naar ‘De Groote Bezetting’, die naast de trouwe folksound ook de weemoed van strijkers en de strijdvaardige klank van blazers in haar rangen heeft.
Marijke Meersman ontwierp het dwingende decor voor al de breekbare vertellingen; het magische oorlogsvenster waaraan je als toeschouwer niet kan ontsnappen, niet wil ontsnappen.
Oorlogsvensters wil een eresaluut brengen aan de verloren generaties, voor wie alles nog maar zou beginnen…
Het project kwam tot stand i.s.m. Dranouter Muziekcentrum onder de koepel Gone West.
De Groote Bezetting van Oorlogsvensters bestaat uit: Marc Hauman (zang), Wouter Vandenabeele (viool), Karin Van Steenlandt (accordeon), Bert Van Reeth (gitaar), Lara Rosseel (contrabas), Angel Calvo Pérez (trompet), Frederik Heirman (trombone & eufonium), Jasmijn Lootens (cello), Jean-Philippe Poncin (klarinetten) en Marijn Thissen (altviool).
Marc Hauman over Oorlogsvensters:
Toen ik lang geleden nog twijfelde of ik in de vertaling van Eric Bogles No Man’s Land ‘private William McBride’ zou veralgemenen naar een ‘soldaat zonder naam’, vermoedde ik echt niet dat ik meer dan twintig jaar later, samen met een fantastische groep muzikanten en beeldende kunstenaars, het project Oorlogsvensters zou mogen presenteren. ‘Oorlogsvensters’ kende het trage rijpingsproces van vele jaren schrijf- en verzamelwerk. Wanneer ik mijn liedbundel aan arrangeur Wouter Vandenabeele toevertrouwde, verscheen ook de diepere muzikale dimensie ervan. De Eerste Wereldoorlog levert de gruwelijke inhoud, de muziek verzacht het ergste lijden. De ontmoeting met Marijke Meersman leidde dan weer tot het prachtige decor. Marijke gaf ons de gedroomde rugdekking; het magische oorlogsvenster waaraan je als toeschouwer niet kan ontsnappen, niet wil ontsnappen.
Het doet mij dan ook ongelooflijk veel deugd u na de pakkende openingsvoorstellingen van vorig jaar, opnieuw een aantal toplocaties te kunnen voorschotelen waar we onze diep rakende vertelsels mogen brengen. Want dat blijft de essentie: onderstrepen tot wat een hallucinante toestanden oorlog, haat en hebzucht leiden. Voor vele jongeren ging het leven pas beginnen, maar kwam de vrede helaas te laat…
Oorlogsvensters mag het dan wel hebben over lang vervlogen tijden, de boodschap blijft echter brandend actueel. Honderd jaar geleden sloegen bijna twee miljoen Belgen op de vlucht voor het niets ontziende oorlogsgeweld. Hoef ik te vertellen wat de toegestoken hand van de buurlanden voor hen betekenden?
Speeldata Oorlogsvensters:
8 november 2015 De Klavers - Belsele 16u00
11 november 2015 De Roma - Borgerhout 20u30
23 januari 2016 CC De Ververij - Ronse 20u00
Enkele fragmenten uit de avant-première:
https://www.youtube.com/watch?v=ys8Ul6tni2I Standing in Line / Voor altijd zij aan zij (L. Simpson/vert. M. Hauman)
https://www.youtube.com/watch?v=y1IxM-kZAD8 Marieke in vlechten (M. Hauman)