Spinvis rondt op zaterdag 2 april GUO-concertserie 2010/2011 af bij Groeten Uit Oisterwijk.
Vanaf 20.30u brengt de meest eigengereide singer-songwriter van Nederland met zijn vijfkoppige band zijn nieuwe theaterconcert ‘De Weerman’ in sociaal cultureel centrum Den Boogaard in Moergestel. Liefhebbers reserveren hun tickets digitaal via www.guo.inoisterwijk.nl, telefonisch van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17u op 013 – 5217220, aan de balie in Oisterwijks cultuurcentrum Tiliander op vrijdagavond tussen 18 en 20.30u, of aan de kassa in Den Boogaard vanaf één uur vóór tot aanvang van het concert.
Is Erik de Jong, aka Spinvis, een modern componist? Eigengereid is hij zeker. En zijn her en der bij elkaar geschraapte songteksten schurken tegen het absurdisme. Een collectief visioen heeft postgevat van een knippend, plakkend, opnemend, samplend spinvisje met cassetterecordertje achter een computertje op een zoldertje in een rijtjeshuisje van een vinexwijkje te Nieuwegein. Of All Places. Want daar en zus zou ‘s lands spannendste singer-songwriter zijn stukjes in elkaar fröbelen.
Nieuw & oud
Het nieuwe theaterprogramma van Spinvis luistert naar ‘De Weerman’. Spinvis is een weerman barstensvol verrassende liedjes. Vier jaar liet hij er ons op wachten. Deels zijn de liedjes nieuw, deels is het ouder werk in een nieuw jasje. De inspiratie ontstond twee jaar geleden, op Koninginnedag. Toen kocht hij een doos met oude cassettebandjes. Die droegen titels als ‘regen’, ‘sneeuw’ en ‘oorlog’. Er stonden geluiden op die de lading dekten. En dat niet alleen, als het bandje ‘onweer’ opstond begon het ook te onweren. Het bandje ‘oorlog’ speelde hij maar niet af.
De bandjes leveren achtergrondgeluiden bij de muziek. Soms verontrustend, soms melancholiek, maar altijd in de sfeer van de liedjes. Ook de belichting is fraai. ‘De Weerman’, een metafoor voor alles wat ons boven het hoofd hangt, is een mooi uitgebalanceerde verzameling melancholische liedjes, die als een film voorbijtrekt en die je bij de lurven grijpt. Zoals ‘De Grote Zon’, ‘Koning Alcohol’, ‘Vrouw Van Veertig Met Sigaret’, ‘Feestje In De Biltstraat Waar Ik Toch Niemand Kende’ ‘Medea’, ‘De Zevende Nacht’ en ‘Kom In De Cockpit’.
Alle muzikanten in zijn rock’n soul band zingen ook. Het zijn Lucas Oldeman (toetsen, gitaar, zang), Cor van Ingen (bas, baritonbas, toetsen, e-bow, zang), Saartje van Camp (cello, toetsen, percussie, zang), Marcel van As (drums, percussie, samples & loops, zang).
Highlights
In 2002 bezet debuut ‘Spinvis’ de hoogste positie in Oor’s Moordlijst. Tegen het jaareinde finisht hij tweede in de jaarlijkse polls van Oor en VPRO’s ‘Song van het Jaar’ en breekt hij op festival Crosssing Border in Amsterdam met de idee om zijn muziek nooit live te brengen. Hij staat er met een zevenkoppig allegaartje, bij elkaar geschraapt uit de klassieke, jazz- en
wereldmuziekscene. Vanaf dan rijgen zich, naast de gebruikelijke theatertoernees, cd’s en dvd’s, de merkwaardigste projecten aaneen. Enkele highlights uit een bloemlezing:
Muziek bij kunstwerk van Walter van Broekhuizen voor ‘Over Helden en Hadewijch’ en bij de stem van overleden cabaretier avant la lettre Abraham de Winter bij ‘Geheugen van Een Stad’. Een lied met volkszanger Frans Bauer. ‘De Tijdmachine’en een versie van ‘Astronaut’ op cd en dvd ‘Nieuwegein aan Zee’ met hemels engelengezang van Vlaams madammentrio Laïs.
Het allerlaatste optreden in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht, met strijkerssectie. Drie ritmische monologen van elk 10 minuten voor festival Cross-Linx Enschede, uitgevoerd door acteurs, operazangers, ensemble en met samples van de meester zelf. De titelsong bij tv-serie ‘Medea’ van Theo van Gogh over Nederlandse politiek en bij speelfilm ‘Vox Populi’ van Eddy Terstal.
Verknipping in 18 muziekstukjes van hoorspel ‘Het Hoofd van Ferdinand Cheval’ over een postbode die in 40 jaar een paleis bouwt, verbeeld door 18 filmmakers. Een ringtone voor The Ringtone Society tijdens Noorderslag Groningen. Theatervoorstelling ‘De Explicateur’ met archiefmateriaal, muziek en dialogen voor Filmmuseum Biënnale en The Night of the Unexpected in Paradiso Amsterdam.
Het cancelen van een concert met orkest Symfonia tijdens de ‘Dutch Moroccan Music Experience’ in het Amsterdamse Concertgebouw wegens zijn nummer ’Het Mes van God’ dat refereert aan de moord op Theo van Gogh. Zijn bijdrage aan het boek met cd ‘Strips in Stereo’ met veertien strips op muziek. Zijn theatertoernee met de NL Impressionisten, verzamelnaam voor zeven geestgenoten met Nederlandstalig repertoire.
Zijn samenwerking met en eerbetoon aan dichter Simon Vinkenoog met wie hij een geluidscollage samenstelt. Zijn medewerking aan een album bij een roman, uitgevoerd door een fictieve groep.
Spinvis is bekroond met de Essent Award, de Zilveren Harp, de Popprijs en de Annie M.G. Schmidt-prijs voor compositie ‘Voor Ik Vergeet’.
Nieuwe GUO-concertserie 2011/2012
Met ‘De Weerman’ van Spinvis op zaterdag 2 april rondt concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk haar GUO-concertserie 2010/2011 af. In haar concertlocatie sociaal cultureel centrum Den Boogaard in Moergestel heeft GUO voor volgend seizoen opnieuw een serie van acht internationale concerten met westers georiënteerde folk, roots en singer-songwriters op haar affiche staan. Tussen begin oktober en medio april treden artiesten op uit Brabant, Vlaanderen en Wallonië, maar ook van verder weg: Engeland, Schotland, Ierland, Oostenrijk en Canada.
GUO opent op zondagmiddag 2 oktober met een bijzondere familievoorstelling waarmee ze haar 10-jarig bestaan viert en waarbij kinderen onder begeleiding van volwasssenen gratis entree krijgen. De overige zeven concerten vinden plaats op zaterdagavonden, waaronder op 25 februari de thematische boeren- en schoenlappers-avond ‘Gèèssel 800-zuvvul’, met vette knipoog naar het stadse Oisterwijk dat exact op die dag 800 jaar stadsrechten heeft.
GUO maakt haar GUO-concertserie 2011/2012 bekend in haar april-editie van GUO-Nieuws. Voor wie zich wil abonneren op deze gratis digitale maanduitgave, volstaat een mailtje naar