De Franse folkchansonnier Gabriel Yacoub doet op zaterdag 22 januari met zijn trio het GUO-podium in Den Boogaard te Moergestel aan.

Van Stivell naar Malicorne
Ten tijde van revolutionair album à l’Olympia van de Bretonse bard Alan Stivell, live geregistreerd in ‘vijandig’ Parijs, is de piepjonge Gabriel Yacoub begin jaren zeventig hét verbluffende zang- en snarentalent naast deze legendarische zanger, harpist en doedelzakspeler. Geïnspireerd door de crossover van keltische traditie en moderne rock van zijn leermeester vormt hij niet lang daarna zijn eigen supergroep: Malicorne.
Zoals hij eerder naast maestro Stivell de Bretonse muziekgeschiedenis hertekende, flikt hij dit huzarenstukje als onomstreden boegbeeld van Malicorne opnieuw, zij het nu met de sterk van Bretagne onderscheiden Franse muziekgeschiedenis. Met Malicorne moderniseert Yacoub de Franse muziektraditie op authentieke instrumenten als kromhoorn, fiddle, cornemuse, draailier, harmonium en mandolocello. Ingenieuze, eigenzinnige arrangementen verknopen traditioneel Frans repertoire met symfonische rock.

Aardverschuiving
Hiermee zet hij muziekminnend Frankrijk op z’n kop en veroorzaakt hij in eigen land een waanzinnig verstorende aardverschuiving. Die doet de juist ingedommelde Fransen ontwaken uit hun berusting in de stortvloed van Amerikaanse importmuziek. Waar Stivell de Bretonse jongeren terug in het spoor kreeg van hun eigenste inheemse muziekcultuur die zelfs de Bretonse taal deed herleven, doet Yacoub zoiets nog eens dunnetjes over in de rest van Frankrijk.
Maar ook daarbuiten volgt erkenning voor Yacoub als muziekvernieuwer. De internationale vakpers onderstreept qua benadering en impact niet zozeer parallellen met Stivell, maar met  hetgeen ene Dylan anderhalf decennium daarvoor losweekte. Het beeld van de Franse Bob Dylan is gecreëerd. Yacoub levert met Malicorne albums af waarop sleet geen vat krijgt en die tot vandaag nog nazinderen.

Gabriel Yacoub, foto Jef Rabillon

Solopad
Het tekent de man dat hij in volle glorietijd rond 1980 Malicorne opheft en het solopad inslaat. Zijn hoofd loopt weer eens over van vernieuwingsdriften, ditmaal om de Franse muziektraditie te verbinden met de trots der natie, het heilige en gevestigde Franse chanson. Sindsdien levert hij lang niet altijd toegankelijke, maar o zo schitterende juweeltjes af voor wie de moeite neemt werkelijk te luisteren naar zijn impressionistische, poëtische en filosofische werk. Zijn laatste albums De la nature des choses en Les choses les plus simples getuigen van ’s mans meesterlijke vakmanschap.
Zijn nieuwste wapenfeit is de filmmuziek van Oceans, de overweldigende natuurfilm van Jacques Perrin en Jacques Cluzaud met beklijvende beelden over het leven in onze diepste en wijdste wateren. Afgelopen voorjaar golfde Oceans uit de fameuze Disney-studio’s haar wereldpremière tegemoet. Intussen verscheen de natuurdocu op DVD en wordt hiervoor ook in Nederland uitgebreid tv-reclame gemaakt.

Bigband
In Frankrijk wordt Gabriel Yacoub inmiddels in één adem genoemd met niet de minste grootheden als Bécaud, Brassens, Brel, Aznavour en Clerc. Toch verliest hij ook als gelauwerd chansonnier nooit zijn eigen traditie uit het oog. Behalve solo treedt hij de laatste jaren ook aan met een bigband en met een trio waarin naast de zang, bas en piano van Yannick Hardouin ook een prominente plaats is ingeruimd voor zijn oude gabber, ’s werelds  meest fameuze en vernieuwende draailierspeler Gilles Chabenat.

Ooit stond Gabriel Yacoub met Malicorne op het Sint-Jansplein vóór Den Boogaard op het Folkfestival Moergestel. Ooit ook speelde hij solo in het voormalige Trefcentrum om de hoek. Ditmaal komt hij met zijn trio naar Den Boogaard. Rest nog zijn bigband om van te dromen.          

GUO-concert Trio Gabriel Yacoub (France)
zaterdag 22 januari 2011 om 20.30u
Den Boogaard Moergestel
Tickets:
digitaal via www.guo.inoisterwijk.nl
telefonisch  van ma t/m vr tussen 9 en 17u op 013 – 5217220
in Tiliander Oisterwijk op vr tussen 18 en 20.30u
in Den Boogaard Moergestel: op za 22 jan om 19.30u