Vrijdag 4 juni is er een Celtic Night in C.C. Jan van Besouw in Goirle, met de Dutch Pipes & Drums, The Old Firm en een jubileumconcert van het 25-jarige Ogham.

Goede folk is tijdloos. Denk bijvoorbeeld aan de Dutch Pipes & Drums uit Tilburg die in heel Europa staande ovaties ontvangen. Of aan The Old Firm. Deze Schots/Ierse folkrockgroep uit Zeeland speelt naast klassiekers ook eigen werk die qua stijl nogal uiteenloopt. Tijdens Celtic Night vrijdag 4 juni zal blijken dat deze energieke band zich niet in hokjes laat indelen. Maar de grote verrassing is dan eer Ogham. Al 25 jaar doorkruist deze deels uit Goirle afkomstige folkgroep de ‘Lowlands’ van de kop tot de staart met springlevende folk. Tijdens het jubileumconcert in C.C. Jan van Besouw wordt dit heuglijk feit gevierd met twee sets in de theaterzaal.

Sjak Janssen in gesprek met Ber Vekemans
Al jarenlang heeft Ogham een vaste plaats gevonden in de Europese folkscene. Door de talloze optredens is de groep zo vanaf begin jaren tachtig geliefd geraakt bij een breed publiek. Hoog tijd dus om de uit Goirle afkomstige gitarist /zanger Ber Vekemans van de band eens aan de jas te trekken.

Hoe en wanneer is Ogham ontstaan?
Ogham is begin jaren tachtig ontstaan. Hans Vink en Niek Stoop speelden als muzikale vrienden thuis Schots en Iers repertoire met elkaar. Willem van Ostaden en ikzelf sloten daarbij aan. Willem en ik gingen in het verlengde van een studie Engels al vanaf de jaren zeventig naar Engeland, Ierland en Schotland met vakantie. Een live optreden in een pub in Ullapool was voor ons het beslissende moment: “dat repertoire willen we zelf gaan spelen.” 

Waarom is Schotse folkmuziek zo belangrijk voor Ogham?
Keltische muziek kent een lange historie die langs de gehele West-Europese kust, van Portugal tot Schotland terug te vinden is. De muziek is vervlochten met de cultuur en geschiedenis van heel veel mensen, gedurende vele eeuwen. Die verbondenheid maakt de muziek tijdloos en van ons allemaal. Het is een onuitputtelijk groot repertoire en een inspiratiebron tegelijkertijd. Met de voltallige band zijn we het afgelopen jaar voor de tiende keer in Schotland geweest. Het werd een heel bijzonder optreden in Killin met regionaal talent voor een goed doel. Na Killin zijn we doorgereisd naar het eiland Mull, waar we in Tobermory hebben gespeeld in The MishNish. Deze pub kennen we van het jaarlijkse Muziekfestival. Optreden daar is voor ons heel belangrijk. We doen er inspiratie op en de reacties van de Schotten geven ons het gevoel dat we als Nederlandse band op een geloofwaardige manier Keltische muziek vertolken.

Kun je een paar opvallende optredens vermelden en de bijzonderheden omschrijven?
Da’s een gemakkelijke vraag, die moeilijk is te beantwoorden. Laat ik het maar proberen …. Het Stekske en Jan van Besouw waren al die jaren bijzonder vanwege het trouwe eigen publiek en de waardering die we kregen. Elastiek was belangrijk en De Gouden Carolus is dat nog steeds. We doen daar jaarlijks het nieuwjaarsconcert en publieke repetities. Maar de laatste jaren doen we ook de optredens in de Concertzaal in Tilburg. Ook dat is een geweldig podium. We spelen ook zo wat in het hele land. Van de driedaagse Celtic Night naar de schouwburgen van Hoogeveen, Den Helder en Tiel niet snel vergeten. Drie opeenvolgende avonden en tussendoor ook nog gewoon werken!  Dat is het leven van de muzikant. We doen ook buitenlandse optredens. Voor de RAF in Duitsland, ter gelegenheid van de gedenkdag van Robert Burns, de Schotse dichter, bijvoorbeeld. Ook dat is een onuitwisbare herinnering. Maar ook op het Griekse eiland Hydra, was heel bijzonder. Evenals het Muziekfestival op het eiland Mull en het festival in Attert, Wallonië. Teveel om op te noemen eigenlijk. Eerlijk gezegd vinden we het eerste optreden in een nieuwe omgeving nog altijd het meest uitdagend en het meest bijzonder. Of we een belangrijke folkgroep zijn?? Het is niet aan mij om dat te beoordelen. Voor ons is het veel belangrijker dat zoveel mensen telkens weer onze optredens bezoeken en positief waarderen. Overigens er zijn ook meer dan genoeg mensen die niks met Keltische muziek hebben en van Ogham niks willen weten. Dat relativeert de zaak voldoende. Ieder zijn smaak.

Hoe is Ogham door de jaren heen muzikaal veranderd?
Ons repertoire bestond aanvankelijk nagenoeg geheel uit traditionals. Inmiddels is bijna de helft van ons repertoire eigen werk. Na een eerste periode waarin onze arrangementen nog klassiek of authentiek mogen worden genoemd, zijn aan de bezetting drums en bas toegevoegd. Vanaf toen hebben onze optredens meer dynamiek gekregen en zijn we ook van Celtic Folkrock gaan spreken. Dat is het mooie van dit repertoire, je kunt er je eigen interpretatie aan geven en je sterke kanten als muzikant in kwijt. We hebben inmiddels ook een drietal cd’s en een cd/dvd gemaakt. Op dit moment zoeken we sponsors om een jubileum cd of dvd te produceren. De basis opnames zijn begin april in de Concertzaal gemaakt.

Welke verrassingen kan het publiek verwachten tijdens Celtic Night?
Uiteraard staan er weer nieuwe nummers op het programma. De grootste verrassing is tegelijkertijd ook een weerzien, namelijk met de bandleden uit de afgelopen vijf en twintig jaar; ze zullen allemaal hun duit in de zak doen. We zijn ook door zo veel groepen beïnvloedt. Van de Dubliners tot de Mc Almans en van Dougie McLean tot Corry Konings. Tegelijkertijd doe je ook volop inspiratie op buiten de folkmuziek.
Je blijft voordurend leren en ontwikkelen. Dat is het mooie van muziek maken.

Wat zijn de toekomstplannen?
We gaan de komende jaren de banden met Schotland en de regio Killin verder uitbreiden. Wie weet is een uitwisseling met plaatselijk talent daar en hier mogelijk.
We blijven hard werken aan ons repertoire en willen onze jaarlijkse theatertour uitbreiden. Overigens blijven we ook inspelen op vragen die van buiten op ons afkomen, zoals van harmonieën en koren die samen met ons een optreden willen verzorgen.

Vrijdag 4 juni 2010, Celtic Night in C.C. Jan van Besouw met Ogham, The Old Firm en de Dutch Pipes & Drums.
Aanvang 20.30 uur.
Meer informatie is terug te vinden op www.janvanbesouw.nl.