Stichting Folk Groningen en De Oosterpoort presenteren op zaterdag 21 maart De Avond van de Vlaamse Intieme liedkunst met het Soetkin Collier kwartet en Lieven Tavernier en vrienden.

Soetkin Collier kwartet
In 1996 staat Soetkin Collier, dan 19 jaar, op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival als zangeres van Laïs. Hun optreden wordt dé revelatie van Dranouter '96 genoemd. In 1997 richt ze samen met vier andere muzikanten de folkgroep Ambrozijn op. Daarnaast volgt ze klassieke zang in de muziekacademie van Gent. In 1999 trekt Soetkin voor een half jaar naar Zweden om er te studeren aan de Stockholms Universitet. Ze volgt er eveneens zangles aan de Folkmusikhögskolan en krijgt ondermeer les van Malin Foxdal en Lena Willemark. Als zangeres treedt ze in die periode voornamelijk op in het duo Soetkin Collier en Tom Theuns, met gitarist Tom Theuns. Ze brengen traditionals en eigen composities in het Nederlands, Frans en het Zweeds. Sinds 2002 is Soetkin de vaste zangeres van de Belgische groep Urban Trad, die in 2003 op de 2de plaats eindigt in het Eurovisiesongfestival. De groep staat op grote festivals in binnen- en buitenland en geeft drie CD's uit: One o Four, Kerua en Elem. De vierde CD verscheen in maart 2007. Soetkin is eveneens zangeres bij Floes, opgericht rond tekstschrijver en cisterspeler Guido Piccard. Momenteel werkt de groep aan een project rond de erbarmelijke en Daensiaanse toestanden in het negentiende-eeuwse en begin twintigste-eeuwse Vlaanderen. Sinds januari 07 is Soetkins eerste soloplaat uit, Nocturne. Hierop brengt ze liederen over liefde, (wan)hoop en vertrouwen in een romantisch dromerige sfeer.
Soetkin Collier - zang
Tom Theuns - gitaar
Didier Francois - nyckelharpa
Fons van Hamel - contrabas en basklarinet.
www.soetkincollier/be
www.myspace.com/soetkincollier
 
 
Lieven Tavernier en vrienden
"Lieven Tavernier zij geprezen voor deze (De fanfare van honger en dorst) en andere geniale teksten. Eén van de mensen die Vlaanderen niet eert én zou moeten eren, zoals Emile Verhaeren. Eén van de grote zonen van Vlaanderen!" Benno Barnard (bij Friedl Lesage op het Belgische Radio 1)
 
Voor een groot publiek werd de naam Lieven Tavernier pas bekend nadat Jan De Wilde voor zijn cd Héhé ('91) niet minder dan drie nummers van Tavernier in het collectieve geheugen zong: Eerste Sneeuw, De Verdwenen Karavaan en het definitieve Gentse stadslied De fanfare van Honger en Dorst. De nieuwsgierigheid naar Tavernier was daarmee bij velen gewekt, maar deze haastte zich uit de schijnwerpers. Bij latere spaarzame optredens van Tavernier klonk het steevast bij het publiek: "mooie nummers, maar waarom moet hij zonodig nummers van De Wilde zingen." De grote verdwijntruc. Na zijn schrijfactiviteiten zou hij pas in ‘95 als singer-songwriter naar buiten komen met de CD Doe het licht, in een productie van Patrick Riguelle. Bijna acht jaar na het verschijnen van Doe het licht is er Ilja. ‘Waarom heeft het zo lang geduurd?' vraagt iedereen zich bezorgd af. ‘Waarom heeft het zo kort geduurd?' antwoordt Tavernier snedig. Waar een ander als een hazewind van de ene CD naar de andere jaagt (zie bvb. Jan De Wilde), is er Tavernier voor wie het voorbijgaan van tien jaar een nauwelijks hoorbaar zuchtje is in de Grote Wind van de Tijd. Achter de raadselachtige titel Ilja (do not ask, my friend, do not ask....) schuilen elf nummers die als zeer oude flessen wijn in het donker bleven liggen, af en toe voorzichtig omgedraaid werden en waar het stof van de tijd neerdaalde op de nog nauwelijks leesbare titels en jaartallen. Het heeft Tavernier nooit gestoord dat hij zijn songs schreef, ze in de kluis stopte en er niet meer naar omkeek. Laat anderen maar vrolijk hinniken dat je ‘mee' moet zijn. ‘Kaboel' is een kleine twintig jaar geleden geschreven zegt Tavernier ‘als u begrijpt wat ik bedoel.' Eind 2007 verscheen de vierde CD van Lieven, getiteld Wind & Rook.
In Groningen treden Lieven en vrienden op in deze bezetting
Lieven Tavernier en Sarah dHondt  -  zang
H.T. Roberts -  basgitaar, gitaar, mandoline,
Niels Delvaux - percussie
Gijs Hollebosch  -  gitaar, dobro, mandoline
Bruno Deneckere -  gitaar, banjo
www.lieventavernier.be
 
Deze Avond wordt gepresenteerd door streektaalzanger en -kenner Henk Scholte.

Zaterdag 21 maart 2009, De Avond van de Vlaamse Intieme liedkunst met het Soetkin Collier kwartet en Lieven Tavernier en vrienden in De Oosterpoort in Groningen
Entree euro 16,00
Aanvang 20.00 uur
Voorverkoop kassa De Oosterpoort: 050 - 3680368 -  www.de-oosterpoort.nl.