Concert
NO blues presenteert Lumen on tour
In het Maghrebijnse Memphis, waar de Mississippi uitmondt in de Jordaan, stalt een cowboy zijn kameel in parkeerstand voor theehuis The Ol' Saloon. Aan de bar bestelt hij een dubbele Jack Daniels bourbon mintthee on the rocks. Rye, pretty good liquor, twelve years old, whatever. Transponeer deze Bollywoodscène naar muziek en luister naar de arabicana van NO blues.
En dan nu in vertaling:
In 2004 kregen Nederlanders Ad van Meurs (ook wel: The Watchman, gitaar, vocals) en Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas, vocals) met Jordaniër Haytham Safia (U'd en vocals, cum laude afgestudeerd op de klassieke Arabische luit aan de Academy of Music and Dance in Jerusalem, maar evenzeer beïnvloed door stijlen uit jazz, Perzische muziek en Balkan) welgeteld drie hele dagen om kruisbestuivingen te realiseren in het niemandsland tussen folk-blues americana en traditionele Arabische muziek. Even later sloten de Nederlandse Ankie Keultjes (vocalen vanachter haar mengpaneel) en Sudanees Osama Maleegi (percussie, afgestudeerd aan de Academy of Music in Khartoom) zich bij het drietal aan. En de klok tikt overal, aldus deze onmogelijk bonte verzameling.
Schier onmogelijke ontmoeting
Arabicana dus, in de verhalende traditie waarmee de rauwe folk-blues en de lyrisch-melancholische Arabische taqsim, het geïmproviseerde tussenspel zonder vast ritme, elkaar alvast raken. Waar Leadbelly en Woody Guthrie met hun songs de Amerikaanse tijdgeest documenteerden, is de verteller in de veelal schriftloze Arabische muziek juist de instrumentalist, als voortzetter van een eeuwenoude traditie. De onderverdeling van de Arabische toonzetting zorgt bovendien voor een schier onmogelijke ontmoeting met het westerse octaafsysteem.
Debuutalbum Farewell Shalabiye (Vaarwel Schoonheid) uit 2005 bereikte nog in datzelfde jaar een verkoop van 10.000 stuks en werd op Radio 1 uitgeroepen tot Album van de Week. Met opvolger Ya Dunya (In Hemelsnaam) uit 2007 ging het al niet anders. Hoewel de titel zou kunnen verwijzen naar de situatie in de wereld, legt NO blues het liever uit als een uitroep van blijdschap. Op dit tweede album kreeg NO blues versterking van Eric van de Lest (drums) en Tracy Bonham (fiddle, vocals), de americana-grootheid die op dat moment toevallig een Arabische muziekstudie had opgepakt. Intussen wordt ook met het derde album Lumen een ferme stap gezet in het vestigen van arabicana als muzikaal genre: westerse muziek met een Arabische ziel die zich een weg baant naar het hart van elke open minded luisteraar.
NO blues kreeg een warm welkom in de muziekwereld met enthousiaste recensies op hun albums en tournees. In For Heaven's Sake toerde het vijftal langs theaters met modern dansgezelschap Galili Dance. Na vele optredens, van mega-festivals tot intieme Hollandse molens, zijn ze het spelen nog niet zat. De nieuwe nummers blijven maar stromen. Totdat het er duizend-en-één zijn.
Minstens.
Multiculti arabicana-formatie NO blues bezet op zondag 21 december het podium in 't Boerderijtje aan de Oisterwijksedreef tussen Oisterwijk en Haaren voor een optreden in de serie GUO-rootsconcerten 08/09. NO blues begint haar aromatische melange van westerse americana folk-blues en traditionele Arabische muziek om 20.30u. Liefhebbers kunnen tot zaterdag 20 december 18.00u tickets reserveren op www.do.nl/guo. Voor zover nog voorradig verkoopt Groeten Uit Oisterwijk daarna cash tickets ter plekke tussen 20.00 en 20.30u.
ON Lumen tour 2008 / 2009:
21-12-08 't boerderijtje, Oisterwijk
27-12-08 Dok 6, Helden Panningen
28-12-08 Luxor Live, Arnhem
03-01-09 Muziekcentrum, Eindhoven
09-01-09 Gigant, Apeldoorn
10-01-09 Hedon, Zwolle
18-01-09 Paradox, Tilburg
24-01-09 Goudse Schouwburg, Gouda
01-02-09 Roepaen, Ottersum
07-02-09 Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
14-02-09 Witte Theater, IJmuiden, Optie
21-03-09 De Tamboer, Hoogeveen
11-04-09 De X, Leiden
24-04-09 GC de Woeker, Oudenaarde-Belgie
17-05-09 Festival 't Oerse Zand, Veldhoven
22-05-09 Kultura, Ede