Vijftien folkgroepen presenteren zaterdag 7 mei het album Jong Folk Fars!. Het wordt een marathon-concert van 's middags 4 tot 's nachts 4 in zaal 't Smis aan de Hopmarkt in Asse bij Brussel. Deze Jong Folk Marathon is als het ware een compleet folkfestival met naast live-muziek ook kinderbal, initiatie volksdans, sessie samenspel, muziekmarktje, kettingbal en infostandjes van ondermeer Muziekmozaïek, Wereldwinkel Asse, Folkcorner Den Appel en anderen. Ook voor eten is gezorgd. Entree 5 euro.

Folkboom
Sinds een jaar of tien is er in België sprake van een folkboom. Laïs en Ambrozijn zijn de grootste namen uit die begintijd van de tweede revival. Uit de eerste revival in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn ook nog steds mensen actief (denk maar eens aan 't Kliekske) en ook een groep als Kadril is - revival of niet - alsmaar met succes actief gebleven. Dranouter wordt elk jaar overstroomd door tienduizenden jeugdige muziekliefhebbers. En elke Vlaamse plaats heeft onderhand kennis gemaakt met een spetterned Boombal.

Twee jaar geleden leidde de folkboom de CD Jong folk (APR1302), die uitgebracht werd door VZW 't Smiske onder het label Appel Rekords. Een album waarop vijftien jonge Belgische follkbands zich presenteerden. De initiatiefnemers stelden zich ten doel zoveel mogelijk promotie te maken rond deze nieuwe generatie folkgroepen. Dat is gelukt. Ondertussen ontdekten de Vlaamse, Waalse en ook enkele Nederlandse folkfestivals deze nieuwe generatie muziekgroepen.

Opvolger
Nu is er dan de opvolger van dat eerste Jong Folk album. Het krijgt de naam Jong Folk Fars!. Het hele Jong Folk-project is het werk van veel vrijwilligers die de groepen hebben geselecteerd, die voor de nodige omkadering hebben gezorgd bij de cd-opnames, die instaan voor de promotie van de plaat enz. Toch was de opname van de cd's niet mogelijk zonder de inzet van twee professionals die hun persoonlijke stempel hebben gedrukt op deze productie.
Evenals bij het eerste Jong Folk album is de producer Wim Claeys. Deze accordeonist van Ambrozijn en Tref en drijvende kracht achter het Boombal stelt zich niet zozeer op als de strenge producer maar meer nog als een gioede coach en motivator. Bij de opname-techniek werd hij terzijde gestaan door technicus Jan Verschoren, ondermeer de vaste knoppenman van Troisseur. Hij werkte al mee aan talrijke andere folkprojecten zoals cd's van Tref en Oblomow.

Waren het twee jaar geleden vrijwel alllemaal jonge honden die op het eerste Jong Folk album verschenen, nu gaan er achter de nieuwe groepen op Jong Folk Fars! nogal wat namen schuil van meer ervaren om niet te zeggen al gerenommeerde muzikanten. Wat dacht je van mensen als Maarten Decombel, Rémi Decker, Sophie Cavez, Anne Niepold, Soetkin Collier, Toon van Mierlo, Sylvie Moors, Guido Piccard, Philip Masure...
Tantra, Griff en Turdus Philomelos waren op het eerste Jong Folk album ook al van de partij. Natuurlijk is er ook voldoende jonge aanwas. Van de kleine 80 muzikanten die de vijftien groepen bevolken kun je daar tweederde toe rekenen. Opvallend is nu de deelname van een Nederlandse groep: Lirio.


Programma van de Jong Folk Marathon:
(afwisselend in de grote en de kleine zaal)

16u dansinitiatie met Peter de Rop en Naragonia
16u45 bal met Naragonia
17u30 Alumea
18u15 Turdus
19u Sidus
19u45 Floes
20u30 Yuka
21u15 Mélotrolls aansluitend BBGE
22u15 Knopf
23u Anveld
23u45 Lirio
24u30 Tantra
1u15 Griff
2u APOTHEOSE : LSD+Embrun+Magister+Wim Claeys

Presentatie: Anneleen Van Nylen

Album
Op het album Jong Folk Fars! Spelen de groepen de volgende nummers. Bij elk nummer een korte schets van de muziek en de bezetting van de groep:

1. Sidus

sidus
Sidus

Spellewerksterslied (muz.: trad. Iepers Oud-liedboek / tekst: trad./Wim Chielens / arr.: Trui Chielens , Grietkin Deroo, An-Sofie Noppe, Wim Claeys). Duur: 1'30".
Een zangworkshop met de Tsjechische zangeres Iva Bittová trok deze jonge Vlaamse zangeressen over de streep en ze besloten serieus werk te maken van een carrière als a capella zangtrio. Natuurlijk worden ze meteen vergeleken met Laïs, maar toch werken deze amper 17-jarige nachtegalen hard aan een eigen repertoire en stijl, zoals een Werstvlaamse rap-versie van Jan mijne man...
Bezetting: Trui Chielens: zang, Grietkin Deroo:zang, An-Sofie Noppe: zang. Contact: tel. 057 33 53 19 of 0496 27 9658 e-post: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2. Alumea

alumea
Alumea

Maneo de Limiñoa (muz.:trad, arr.: Santiago Palomo , Miguel , Bert Leemans, Jonas De Meester, Jonas Scheys, Sonia Palomo, Noelia Palomo, Noemi Palomo, Iria Palomo). Duur: 3'59".
Alumea uit Brussel speelt hoofzakelijk Galicische akoestische folk, zoals muiñeira's, polka's, marsen en fandango's. Alumea besteedt net als haar zusterband Ialma ook veel aandacht aan traditionele Galicische gezangen en het spel op de pandereta (tamboerijn). Alumea is hier ook al bekend van haar samenwerkingsverband met Kadril dat het mooie project en album La Paloma Negra opleverde.
Bezetting: Santiago Palomo: gaita, Miguel Palomo: percussie, Bert Leemans: accordeon, Jonas De Meester: gitaar, Jonas Scheys: contrabas, Sonia Palomo: zang/pandereta, Noelia Palomo: zang/pandereta, Noemi Palomo: zang/pandereta, Iria Palomo: zang/pandereta.
www.alumea.com

3. Magister

magister
Magister

Roses Jig (muz. : Michel Terlinck / arr: Jonas De Meester, Pieter De Meester, , Sam Van Ingelgem, Ludo Stichelmeyer). Duur: 3'23".
Magister is een mini-AedO rond de broers Jonas en Pieter De Meester. Ze treden geregel ‘onder hun tweeën' op, al worden ze dan nogal eens bijgestaan door een hele schare bevriende muzikanten. Ze zijn goed voor sterke en dansbare ritmes.

Bezetting: Jonas De Meester: gitaar, Pieter De Meester: sax. Gastmuzikanten: Sam Van Ingelgem: bas, Ludo Stichelmeyer: percussie.
www.klesie.be/magister

4. Griff

griff
Griff

Sainte Adèle (muz.: Rémi Decker / arr. Remi Decker, Maarten Decombel, Pieter Lenaerts, Pascale Rubens). Duur : 3'20''.
Het jonge Waalse doedelzaktalent Rémi Decker was op het eerste Jong Folk album al vertegenwoordigd in twee groepen, waaronder toen ook al Griff. De eigen composities en improvisaties hebben steeds een link naar het traditionele idioom.
Bezetting: Rémi Decker: doedelzakken/low whistle, Birgit Bornauw: doedelzakken, Raphaël De Cock: uilleann pipes/low whistles/zang, Pascale Rubens: diatonische accordeon, Maarten Decombel: gitaar, Pieter Lenaerts: contrabas.
www.remi-decker.tk

5. Yuka

yuka
Yuka

De Gezellin (muz en arr.: Maya Tinel, Dries Vanwynsberghe, Rozemarijn Dumon, Peter Libbrecht). Duur: 3'14".
Dit is echt geschiedenis. Yuka geeft na de Jong Folk Marathon nog 1 concert (22/5 bij All Folks festival (Gullegem). Dan is de groep verleden tijd. Want zo zegt Yuka: Wegens tijdsgebrek en verschillende interesses die moeilijk te verenigen blijven, gaan onze muzikale wegen uiteen. Nu dus voor de een na laatste keer een vrolijke vaak dansbare samensmelting van gepassioneerde muzikanten op akoestische folkinstrumenten.
Bezetting: Maya Tinel: diatonische accordeon, Dries Vanwynsberghe: bouzouki/tin whistle/sopranino/altfluit/gitaar, Rozemarijn Dumon: viool/dwarsfluit/chromatische accordeon, Peter Libbrecht: gitaar

6. Embrun

embrun
Embrun

Andro Paraplu (Muz: Toon Van Mierlo arr.: Bert Leemans,Harald Bauweraerts, Toon Van Mierlo, Ludo Stichelmeyer, Jonas Scheys). Duur: 2'46".
Draailier,accordeon,doedelzakken,bas en percussie brengen de eigen composities tot een eigenzinnig,swingend leven. Mooie melodieën, ook om op te dansen. Embrun stond afgelopen jaar met succes op het hoofdpodium van het Folkwoods Festival in Nuene. Eind Maart 2005 won Embrun de finale van de Rockrally in Lennik met als prijs:2 dagen studiotijd bij Noisegate in Ternat

Bezetting: Harald Bauweraerts: elektro-akoestische Siorat-draailier. Ludo Stichelmeyer: percussie/accordeon, Toon van Mierlo: uillean pipes/tin whistle/doedelzakken/trekzak/klarinet, Bert Leemans: chromatische accordeon, Jonas Scheys: bas.
www.embrun.be

7. Turdus Philomelos

turdus philimelos
Turdus Philomelos

La femme qui pète au lit (muz. :trad / tekst : trad / arr. Sébastien Willemyns, Julien de Borman, Karim Baggili, Martin Kersten, Mathieu Chemin, Gwenaël Francotte). Duur : 4'48''.
Turdus Philomelos is al een 'oudgediende'. Op het eerste Jong Folk album staan twee nummers van deze Waalse groep, waaronder het 'Tsouin tsouin'. Op Dranouter overtuigden ze in 2003 al met een akoestische swingende mengeling van harmonie, fanfare, chanson, gipsy en folk. Ze hebben zich verder ontwikkelt tot een festtband met ook nog eens vocale kwaliteiten.
Bezetting: Sébastien Willemyns: viool, Julien de Borman: diatonische accordeon, Karim Baggili: gitaar, Martin Kersten: saxofoon, Mathieu Chemin: contrabas, Gwenaël Francotte: percussie (zabumba).
www.letempsdespommes.be

8. Floes

floes
Floes

De Vissersvrouw (tekst en muz.: Guido Piccard / arr.: Philip Masure en Guido Piccard). Duur: 3'27".
Floes is één brok routine. Muzikale verhalen van vroeger en nu gezongen door Soetkin Collier en Sylvie Moors op Nederlandstalige teksten van Guido Piccard.
Bezetting: Soetkin Collier: zang, Sylvie Moors: zang, Philip Masure: gitaar/zang, Guido Piccard: cister, Toon Van Mierlo: accordeon/sax/doedelzak

www.floes.folk.be

9. Knopf Kwartet

knopf kwartet
Knopf Kwartet

Karambolages (muz. en arr: Vincent Ansaldi). Duur : 5'50''.
Vier kanjers op diatonische accordeon verwerken in hun muziek invloeden uit jazz, folk, klassieke en experimentele muziek.
Bezetting: De vier diatonische accordeons worden bespeeld door: Sophie Cavez, Jonathan De Neck, Anne Niepold en Vincent Ansaldi.
www.sophiecavez.com


10. Les Mélotrolls

les mélotrolls
Les Mélotrolls

Paddy Carthy's Reel (muz.: trad. / arr.: Steve Louvat/Bruno Grollet/Michel Vrydag). Duur: 2'52"
Feest en dans op een melange van keltische folk, bluegrass, wereldmuziek en jazz. Improvisaties op sax, banjo, bas en percussie.
Bezetting: Steve Louvat: banjo/gitaar, Bruno Grollet: alt- en sopraansax, Michel Vrydag: bas, François Dethy: drums.
www.melotrolls.com

11. Tantra

tantra
Tantra

Tander (muz.: Peter Daems/ arr: Peter Daems,Sebastien Willemyns, Sam Van Ingelgem,Tom De Wulf, Tim Vandecauter, Stefan Feys). Duur:3'41".
Twee jaar geleden ook al op Jong Folk met het mysterieuze 'Zand en Shelptjes'. Ze zijn vorig jaar nog eens te gast geweest op het Folkbal in Eindhoven met hun spannende dansbare muziek. De muziek van Tantra heeft dan ook een hoog trance en dance gehalte.
Bezetting: Janneke Donkersloot: viool, Peter Daems: gitaar/mandoline, Sam Van Ingelgem: contrabas/ fretless bass, Thim Vandecauter: didgeridoo's/dum-dum/bodhran, Tom De Wulf: drums.
www.tantra.tk


12. Lirio

lirio
Lirio

Blauwbaardwals (muz.: S. van der Schaaf/W. Kuyper / arr.: S. van der Schaaf/W. Kuyper). Duur: 3'39".
Moeten we Lirio in Nederland nog voorstellen? Dansbaar, dynamisch, akoestisch en vrolijk. Puttend uit Nederlandse, Vlaamse en Franse bronnen. Begin dit jaar met drie nummers op het album Nieuw Akoestisch Peil.
Bezetting: Wouter Kuyper: trekzak/doedelzak/fluit, Gerdien Smit: viool, Sander van der Schaaf: gitaar/cajon.
www.lirio.nl

13. Naragonia

naragonia
Naragonia

Zebus - The Black Stork (muz Pacale Rubens - Toon van Mierlo arr. : Pacale Rubens - Toon van Mierlo.). Duur: 4'10''.
Naragonia viel al eens op tijdens de folkbalmarathon vorig jaar in Eindhoven. Verfijnde eigen composities in een traditioneel idioom, mooi om naar te luisteren, maar ook om op te dansen. Een redelijk jong, maar al behoorlijk ervaren duo.
Bezetting: Toon Van Mierlo: diatonisch accordeon/sopraansax/Franse doedelzakken (C-D-F-G-A)/uillean pipes/klarinet/hobo/fluiten/bombarde, Pascale Rubens: diatonische accordeon/viool.
www.naragonia.be

14. Anveld

anveld
Anveld

De Omhelzing (muz.: Eddy Vanacker / arr.: Eddy Vanacker, Maarten De Splenter, Seraphine Stragier, Inge Smedts, Tim Coulembier, Sam Bouckaert). Duur: 3'46''.
Anveld is een aanstekelijke bal-groep en heeft in haar twee-en-een-half jarig bestaan al een goede reputatie opgebouwd. Anveld speelde al tweemaal op het Folkfestival Dranouter, tweemaal op het Festival van het Zeemanslied, op het Deerlycke Folkfestival, op het Fers Folkfestival, op het Folkbal Eiondhoven en komende zomer tweemaal op Folkwoods in Nuenen (12, 13 en 14 aug).
Bezetting: Eddy Vanacker: gitaar, Maarten De Splenter: saxen/piano, Inge Smedts: fluit/ piccolo/doedelzak, Seraphine Stragier: cello/viool, Tim Coulembier: bas) en Sam Bouckaert: drums/tinm whistle.
www.anveld.be

15. BBGE

bbge
BBGE

This is How We B******: (muz: Rémi Decker/arr: Rémi Decker, Jo Zanders). Duur: 3'20".
Wat de Belgian Bagpipe Groove Experience bestaat uit een doedelzaksectie in combinatie met een stomend percussieblok, die de mosterd en de percussie-instrumenten voornamelijk uit Brazilië haalt.
Bezetting: Rémi Decker: bombarde/doedelzak, Jo Zanders: pandeiro, Tuur Struyf: rocar/ganza, Carolina Terrones: surdo, Steven Bossuyt: doedelzak, Heikki Vanderlinden: tamborim, Els Sallets: surdo, Anneleen De Bonte: doedelzak, Sarah Van Impe: repinique, Bart Praet: doedelzak, Eline Livemont: tamborim, Gert De Cooman: snaredrum.
www.remi-decker.tk

Zie ook: www.tsmiske.be