- door Henk -
Hans Hoosemans, die op persoonlijke titel het initiatief heeft genomen tot NAP, heeft zo zijn eigen aanpak. Hij is kritisch, heeft snel een mening paraat, is fel in de discussie, maar onder het genot van een heerlijke triple verzacht hij dat graag met een gulle lach. Hans laat het niet bij woorden alleeen. Hij is ook daadkrachtig. Hij stampte ooit met vrienden een popfestival uit de grond. Een kleine tien jaar geleden stond hij aan de wieg van Wè-nun Henk, waarin hij nog steeds een van de snarenmannen is. Hij werkte een aantal keren zijdelings mee aan de programmering van het International Fokfestival Tilburg (tegenwoordig Route). En nu is hij de man achter NAP.

Image
Hans Hoosemans, foto Martijn Lieffers

Hij neemt zijn eigen NAP-initiatief natuurlijk serieus, maar wil er vooral niet te moeilijk over doen. Hij wil het zeker niet groter makan dan het is. Hij beschouwt Nieuw Akoestisch Peil eerder als een aardige mogelijkheid om je met een paar groepen in de kijker te spelen. Promotie van de Nederlandse folk in zijn algemeenheid is mooi meegenomen, maar dat klinkt voor hem al te hoogdravend: "NAP is gewoon een poging om leuke folk uit Nederland bij elkaar te zetten en uit het verdomhoekje te halen".

Driekwart jaar geleden ontstonden links en rechts plannen voor iets dergelijks. En waar iedereen vanuit alle hoeken en gaten problemen zag opdoemen, was het Hans Hoosemans die ogenschijnlijk nonchalant de knoop doorhakte en besloot de kar te trekken. Hij vond vier, vijf groepen genoeg. Want: "Met vijf is al lastig, maar met twaalf nog erger: 5 bandjes, 5 meningen, 12 bandjes, 12 meningen ".

Geen 12, maar 5 groepen
En nadat hij met alle muzikanten een lekkere pint gedronken had bij het Folkbal in Eindhoven zette hij zijn argumenten nog eens op een rij om er niet nog meer groepen bij te betrekken:

"Het plan is dat er twee nummers per groep op de cd komen. Natuurlijk moeten er professionele opnamen komen. Met 5 is dat wel te regelen, maar voor 12 of 16 zoals bij Jong Folk nauwelijks. Het grote voordeel van deze selectie is dat elke groep maximaal 'in the picture' staat. Het vergemakkelijkt de communicatie, en is makkelijker te verkopen aan een label of festival". En met dat laatste krijgt hij meteen gelijk. Natuurlijk kun je nooit twaalf of meer groepen slijten aan een festival, maar vijf bleek in Tilburg toch te kunnen. Daar staan ze zondag 24 april alle vijf op het Route 05 festival in 013.

Hans overtuigt zijn collega's nog meer als hij vertelt over zijn ervaring met de Nieuw Nederlands Peil cd's. Hans: "Zo'n cd'tje pretendeert de 'stand van zaken' van de Nederlandse pop weer te geven. Er staan negentien tracks, en dus ook negentien groepen op, en er is eerlijk gezegd niet doorheen te komen. Je pikt er wat favorieten uit en dat was het dan. Zo'n plaat draai je nooit van achter naar voor. En da's jammer voor de band die op de vijftiende plek staat, en heel fijn voor de band die de cd mag openen."
"Nu heb ik toevallig nog meer cd's", zegt-ie met een lach, "waaronder de sampler 'Untamed - Next Generation Celtic'. Daarop staan de vier groepjes Peatbog Faeries, Kíla, Shooglenifty en Lúnasa in tien tracks, en da's al een stuk leuker. Te overzien, je hoort al snel de verschillen en de overeenkomsten tussen de groepen en elke groep krijgt in twee á drie nummers de tijd meerdere aspecten van zijn repertoire te laten horen".

Niet als Jong Folk
Zoiets moest het dus worden. Vijf groepen met elk een paar nummers. Inner Strength haakt af omdat ze het te druk hebben. Ze willen even een pas op de plaats maken. Matzko neemt hun plaats in. Als Hans de vraag voorgelegd krijgt of er aanvankelijk toch niet meer gedacht werd aan een soort Jong Folk cd zoals in Vlaanderen reageert hij met:
"Met Vlaanderen heeft het helemaal niks te maken. Sommigen denken inderdaad aan een soort Jong Folk cd, maar dat is het helemaal niet. Deze is veel beter trouwens, ha, ha.... Met de van elk historisch besef gespeende jeugd van tegenwoordig hoef je daar niet mee aan te komen, maar als je per se een Vlaamse link wilt maken pak dan de lp 'Vanuit De Schaduw' uit 1982. Wie kent dat nog? Daarop presenteren zich een stuk of zes Vlaamse groepen, waaronder Zjamoel, als protest tegen de media en programmeurs die enkel aandacht zouden hebben voor de gevestigde folk-orde. Als je NAP dan toch wilt vergelijken met Jong Folk valt bij NAP vooral de afwisseling op, veel meer gezongen werk, veel meer tegen popmuziek aanleunend. Veel minder sektarisch, als je een beetje cynisch ingesteld bent," aldus Hans.

Drie nummers per groep
Uiteindelijk zijn het op NAP drie nummers per groep geworden. Hans Hoosemans: "Alleen Humus heeft zich tot twee nummers beperkt. Mus bestaat pas sinds kort weer als Humus, dus meer nummers hadden ze op dat moment niet. Aanvankelijk zou iedereen twee nummers doen, maar toen ik ging rekenen zou de cd iets van veertig minuten duren. En aangezien het een fullprice cd is, mocht dat wat langer zijn. Het grote publiek schijnt zo te redeneren. Vandaar dat iedereen drie nummers opgenomen heeft."

Term folk gemeden
In de titel van het album Nieuw Akoestisch Peil ontbreekt het woord folk. Bij de presentatie naar buiten toe lijkt het erop dat die term bewust wordt gemeden. In de jaren tachtig werd folk belast met vooroordelen als stoffig en geitenwollensokken-muziek. Folkfestival Tilburg veranderde vorig jaar haar naam in Route 04. De vooroordelen tegen folk werden kennelijk nog steeds gevoeld. Hans: "Inderdaad, de term folk is bewust uit de titel gehouden. De termen jong en fris ook trouwens. Ik heb niks tegen de term folk. Persoonlijk prefereer ik zelfs het woord volksmuziek. Maar andere mensen blijkbaar wel. Als je de muziek hoort, of ziet, weet iedereen meteen dat het folk is natuurlijk, je houdt het toch niet tegen. maar als eerste indruk vind ik het zo wel okee."

Vlaamse radio
Het zal niet meevallen om Nieuw Akoestisch Peil op de Nederlandse radio-zenders gedraaid te krijgen, al was het maar vanwege de eerder genoemde onterechte oordelen over folk. Er zijn contacten met bijvoorbeeld de Concertzender, maar meer valt er te verwachten van de Vlaamse radio. Het programma De Groote Boodschap, dat elke donderdag van 21 tot 23 uur folkmuziek laat horen op VRT Radio 1, besteedt er aandacht aan. Afgelopen donderdag werd de cd-presentatie aangekondigd en liet het programma het nummer De Slager horen dat op de demo van Dubius staat en een nummer van de Rum-cd van Wè-nun Henk.
Eigenlijk zou de VRT zelfs live-opnamen van de cd-presentatie in de Effenaar in Eindhoven komen maken, of zelfs rechtstreeks vanuit de Effenaar uitzenden. Maar een op handen zijnde reorganisatie bij de Vlaamse omroep gooit roet in het eten. Hans: "Nu is er geen live capaciteit beschikbaar in januari. Daardoor wordt die special waarschijnlijk verplaatst naar het najaar. Geen VRT-opnames dus." Maar de VRT draait op de avond van de cd-presentatie wel nummers van die cd en belt met De Effenaar om rechtstreeks een of meer muzikanten te interviewen. Wie dit later wil terughoren kan dat op de site www.radio1.be.

Driekusman
Van nog een ander voornemen is het ook niet meer gekomen. Aan zijn collega-muzikanten mailde Hans aan het begin van het traject: "Nog een erg leuk en gezellig voordeel: je kunt samen een (bonus)track opnemen, met een soort supergroep. 1 a 2 a 3 afgevaardigden van elke band die gezamenlijk een schone Nederlandsche traditional, eh, bewerken a la "Almelose Kermis" of "Driekusman". Jammer genoeg heeft het aan tijd ontbroken om dit ook daadwerkelijk uit te voeren op NAP.

Maar de samenwerking op NAP leidt wellicht toch tot iets anders. Hans: "Ik wacht even de optredens af, maar het ziet er leuk uit. Wè-nun Henk speelt een beetje mee met Humus, en Ed van Humus met Dubius, en als dat allemaal fijn gaat zou het misschien leuk zijn om met deze bands ook in de toekomst samen iets te doen. Maar daar maak ik me nu al helemaal niet druk om."

Van die kruisbestuiving zal in De Effenaar zeker al iets van te bespeuren zijn en wellicht straks op Route 05 op zondag 24 april in Tilburg ook. Maar er zitten nog meer concerten in de pijplijn. Hans: "Er komen zeker nog meer optredens. Maar 't is een gedoe om een toer op te zetten met vijfentwintig muzikanten. Naast Route 05 staan er opties in Hengelo, Deventer, Apeldoorn, en ik meen ook Amsterdam. Het BoinK Festival wilde ons wel allemaal hebben, maar had onvoldoende financiële mogelijkheden. Alleen Dubius speelt daar."

Vervolg?
Nieuw Akoestisch Peil wordt door Music & Words uitgebracht. Vanaf 1 februari ligt het schijfje in de winkel. Tijdens de cd-presenatie in de Effenaar zijn er al een paar honderd beschikbaar.
Op de site van Nieuw Akoestisch Peil (www.nieuwakoestischpeil.nl) staat dat er mogelijk een vervolg komt. Het gaat hier dus om deel 1 van NAP. Hans: Ïedereen mag mijn initiatief natuurlijk altijd volgen. Ik heb hier mijn handen vol aan. Een vervolg lijkt mij een logische stap, maar dan zonder mij..."

En iedereen die Hans de vraag voorlegt of het allemaal wel de moeite waard is krijgt zoiets te horen als: "Tja. Ik denk dat als het niet baat, het ook niet schaadt. Natuurlijk kan ieder voor zich aan blijven modderen, en ik vind dat ook best hoor, wij spelen zondag ons honderdzoveelste optreden of zo, en da's hartstikke leuk en goed zo tie gaat, maar ik hoop op deze manier een basis te kunnen leggen waar wij en anderen op kunnen doorgaan en op nieuwe plekken spelen, een nieuw en breder publiek aanboren. Rijk wordt niemand ervan, dronken hooguit, maar da's allemaal niet waar het om gaat." Typisch Hans...