Popbeleid
Dit gebonk dient tot het laatst toe te worden bestreden
Hans Nauta sprak voor dagblad Trouw met André Nuchelmans van de Boekmanstichting. Met het boek 'Dit gebonk dient tot het laatste toe te worden bestreden' bracht Nuchelmans het popbeleid van de overheid chronologisch in kaart. Enkele citaten uit het goed doortimmerde verhaal uit Trouw van maandag 29 april:
… Met staatssecretaris Rick van der Ploeg kreeg popmuziek vanaf 1998 een flinke injectie. ,,Plotseling kreeg popmuziek een voorbeeldfunctie tegenover andere kunsten vanwege het diverse aanbod en het jonge en deels allochtone publiek. Dat is natuurlijk prima. Maar het voelde wat tweeslachtig dat Van der Ploeg de popmuziek prees omdat het zich met zo weinig geld weet te redden.'' …
... ,,Op landelijk niveau staat de popmuziek er aardig bij. Met name op gemeentelijk niveau liggen nu de grootste problemen. In veel plaatsen is een tekort aan oefenruimtes en zaaltjes. Dat bemoeilijkt de overgang van van amateurs naar een hoger niveau, en die nieuwe aanwas is belangrijk. Je kunt popmuziek zien als een instituut met vrij stevige muren en enkele voorzieningen. Het wordt nu tijd aan een goede fundering te bouwen.''….
Dat het er niet altijd zo florisant voorgestaan heeft is duidelijk:
…In de jaren vijftig was popmuziek als betaald voetbal nu: de overheid bestreed vooral de overlast die het veroorzaakte. Zo werd in 1956 uit angst voor rellen de film 'Rock around the clock' in Apeldoorn en Leeuwarden verboden en in Gouda zonder geluid vertoond. Optredens vonden plaats onder politiebegeleiding. Toen de muziekcultuur doorgroeide werd muziek een middel om overlast te voorkomen. Het hield jongeren immers van de straat. Muzikanten kregen alleen met de overheid te maken als ze een uitkering wilden….
…Slechts een enkele popgroep dient een subsidieverzoek in, zoals de band Bots in 1976 deed bij het ministerie van CRM. Na wat lobbywerk en kamervragen kregen ze drie jaar later 142000 gulden toegewezen om een rockopera te ontwikkelen: de 'Bots Roadshow'. ,,Maar het project kwam niet van de grond en het geld werd in rock-'n-rollstijl opgesoupeerd. Van zo'n bedrag kun je leuke avonden financieren'', zegt Nuchelmans. Ondanks de flop was deze eerste serieuze subsidie belangrijk voor de erkenning van popmuziek. Eindelijk werd het in de Tweede Kamer besproken als kunstvorm en niet meer als gezagsondermijnend verschijnsel, zoals in de begintijd….
…Voor wie geen top veertig-muziek maakte, viel het niet mee een bestaan op te bouwen. Onder verantwoording van Huib Schreurs (bandlid van CCC Inc.), stelden een aantal muzikanten daarom in 1975 'Het Popplan' op. Ze pleitten voor ondersteuning van niet-commerciële muziek en de oprichting van een popcentrum, de Stichting Popmuziek Nederland (SPN), voorloper van het Nationaal Pop Instituut. Twee jaar later kreeg het SPN de eerste subsidie…..
…Toegekende subsidiegelden of regelingen dreigden onder een nieuwe minster weer weg te vallen. ,,Dan krijg je plotseling te maken met een minister die niets afweet van popmuziek en het bij Welzijn wil onderbrengen. Zo meende minister Gardeniers dat hitparademuziek zichzelf in stand hield en muziek verder hobbyisme was, zoals de dorpsfanfare.''…
…,,Veel poppodia kwamen voort uit de punk- en kraakbeweging. Het is natuurlijk vreemd als de overheid via die podia indirect de rebelse kraakbeweging subsidieert. Omgekeerd wilde de krakerswereld weinig weten van politiek.'' Tegenwoordig is popmuziek geaccepteerd, maar toch duikt die oude weerstand soms weer op. ,,Doordat popmuziek zich continu vernieuwt, blijft het voor de gevestigde orde een jonge hond, onvoorspelbaar in zijn gedrag. Je zag eind jaren tachtig met de opkomst van housemuziek en grote party's oude reflexen. Houseliefhebbers zochten kraakpanden en loodsen op, net als punkers tien jaar eerder. Jongeren zetten zich af tegen een oudere generatie en zorgen voor overlast. Moet je dat als overheid dan subsidiëren?''…
'Dit gebonk dient tot het laatste toe te worden bestreden: popmuziek en overheidsbeleid 1975-2001' is een uitgave van de Boekman-stichting en kost 15 euro. Te bestellen via: Boekman.nl' of tel. 020-6243736.