CD's kopiëren

Cd-branche brandt haar vingers
De consumentenbond wil dat platenmaatschappij Sony Music beveiligde cd's terughaalt uit de winkel. De schijfjes, ondermeer van Celine Dion, kunnen door een technische ingreep niet gekopieerd worden. Door de beveiliging kunnen kopers ze ook niet op een computer afspelen.
Wie dat wel doet, loopt de kans dat de computer crasht.
Beveiliging werkt nauwelijks
Overigens werkt de beveiliging nauwelijks. De Cd van Celine Dion is op internet te downloaden. Onder de miljoenen internetters zitten honderden wizkids die op elke beveiligingspoging tot nu toe een antwoord hebben. En anders grijpt de rechter wel in zoals vorig jaar toen het label BMG een cd van Natalie Imbruglia moest terughalen, omdat de cd's vanwege de beveiliging op sommige gewone spelers niet wilde draaien.
De Consumentenbond vindt het ontoelaatbaar dat de schijf een computer kan doen crashen. Daarmee laat Sony toe dat het eigendom van anderen beschadigd kan raken. In de Warenwet is dat expliciet verboden. Ook schendt het bedrijf het wettelijk recht op het maken van kopieën voor eigen gebruik. De kopieerbeveiliging wordt geacht te voorkomen dat degene die de cd koopt, een kopie voor eigen gebruik kan maken. Juist dat is wettelijk toegestaan. De kopie mag niet verkocht of weggeven worden.
CD-verkoop flink gedaald
Sony vindt dat het alles mag doen, om te voorkomen dat cd's worden gekopieerd. Des te meer omdat tot nu toe een electronicafabrikant als Philips niet staat te springen om mee te werken aan pogingen om cd-branders van beveiliging te voorzien om kopiëren te voorkomen.
Sony is niet de enige die bezorgd is over het cd-branden. De complete muziekindustrie luidt de noodklok. Wereldwijd zijn in 2001 3,3 miljard minder cd's verkocht, dat is een daling van 6,5 procent. (in Nederland ging het om 3 procent omzetverlies). De totale omzet zakte met vijf procent tot 38,3 miljard euro. De omzetdaling bij de singles was helemaal gigantisch: 16 procent. Als oorzaken van de daling worden thuiskopiëren en illegale verspreiding via internet gezien. Ook de economische crisis en de concurrentie van ander audiovisueel vertier worden als oorzaak gezien. In Zuid-Amerika wordt ook veel gebrand. In Brazilië werden 25% minder cd's verkocht. De jaarcijfers van de internationale muziekorganisatie IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) liegen er dus niet om.
Frankrijk en Engeland uitzondering
Uitzonderingen op die trend zijn onder andere Frankrijk en Groot-Brittannië. In Frankrijk steeg de omzet met zowat tien procent: van de twintig bestverkochte albums waren er achttien van eigen bodem. In Engeland zorgde de thuismarkt voor een groei van vijf procent, terwijl ook Italië en Spanje een bloei in het lokale repertoire noteerden.
De voorzitter van IFPI, Jay Berman, benadrukte dat de dalingen geen gevolg zijn van een verminderde populariteit van muziek. De vraag naar muziek is volgens de organisatie zelfs groter dan ooit.
Uit onderzoek in de VS en Duitsland is volgens IFPI gebleken dat consumenten door het illegale branden en verhandelen minder cd's kopen.
In het verleden kon er geen direct verband tussen kopiëren en de verkoopdaling aangetoond worden. De voorzitter zei daarom verdere maatregelen te willen nemen om het kopiëren op grote schaal tegen te gaan.