special
Folkbal meets Boombal
20 mei 2004


Image

Naragonia de grote verrassing - foto DJ.Jåk - folkroddels.be

NABESCHOUWING

Folkbal meets Boombal geslaagd
van oubollig tot prachtig jeugdig enthousiasme

- door Henk -
Eindhoven heeft met Hemelvaart volop gedanst. Eerst tussen de middag een half uurtje met duizenden massaal op de heftige muziek van DJ.Tiësto op de Markt. Een paar uur later ging het er iets minder heftig maar veel gezelliger aan toe tijdens het eerste grote openlucht Folkbal. Wat een succes!
Aanvankelijk zag het er erg stilletjes uit, maar na die rustige start 's middags rond twee uur, liep het Wilhelminaplein behoorlijk vol. De terrassen van de cafees rond het plein puilden uit. Rond het podium stonden op een gegeven moment een paar honderd belangstellenden. Op topmomenten waren er zo'n kleine tweehonderd dansers actief. Het grootste enthousiasme maakt de afsluitende groep AedO 's avonds van tien tot elf los. Maar ook het dj-werk van de Vlaamse DJ.Jåk die tussen de zeven groepen door draaide, bracht veel dansers op de vloer.
Organisator Tinus Kanters (ook Folkwoods) - al een half jaar dé man achter het maandelijkse Folkbal in het Eindhovense café Wilhelmina - sloot dit feestelijk mega-bal onder de noemer Folkbal meets Boombal af met de belofte dat het 't volgend jaar opnieuw prijs is met Hemelvaart.

SWINGEN
Het maandelijkse Folkbal in café Wilhelmina had het - evenals haar Belgische voorbeeld Boombal - al lang aangetoond: folkbal is iets heel anders dan folkloristisch dansen. Geen klederdracht of iets dergelijks, maar gewoon lekker swingen of voor de meer ervaren dansers een spontane bourree, mazurka, scottisch en hoe al dat fraais ook mag heten. In België is het al een aantal jaren hot. Vaak zeer jonge muzikanten spelen 'ten bal' waarbij vrije eigentijdse frisse interpretaties worden gegeven van traditionele dansmuziek. Eigen arrangementen, eigentijdse inkleuring en jeugdig enthousiasme slaan aan bij leeftijdsgenoten zodat het Belgische Boombal veel jong volk trekt.

Dit Folkbal meets Boombal liet daar het een en ander van zien. Van de zeven groepen kwamen er vier uit Nederland en drie uit België. De Belgische muzikanten straalden dat typische Boombal-enthousiasme uit. Jammer genoeg vormde een deel van de Nederlandse inbreng nog een ongewilde bevestiging van vooroordelen over folkmuziek. Dat ietwat oubollige kleefde aan de optredens van De Zoete Inval en Folkcorn. Voor hun 'oude muziek' lopen slechts weinig jonge mensen warm, gezien de tamheid op de dansvloer.

Voor veel mensen is Folkbal een nieuw fenomeen. Ze maakten er op Hemelvaartsdag voor het eerst kennis mee. Door De Zoete Inval en Folkcorn zou het misverstand kunnen ontstaan dat Folkbal wél iets van doen heeft met folklore. Jammer… de organisatie had er beter aan gedaan te kiezen voor een aantal JONGE Nederlandse muzikanten, want die zijn er heus. Tinus Kanters beloofde daar de volgende keer zeker aan te denken.

Nederlandse inbreng was er ook via twee duo's: Travak en Lutgerink & Van den Berg. Beiden behoren ook niet meer tot de jongsten maar spelen wel balmuziek. Travak is min of meer het 'huisorkest' van het Eindhovens Folkbal in café Wilhelmina en op dat podium speelden ze dit keer ook. Buiten op het hoofdpodium traden Lutgerink (doedelzak) en Van den Berg (accordeon) op. Prachtige bourrees, maar iets meer afwisseling zou voor de niet dansende luisteraars lekker geweest zijn.

STARS
In de Vlaamse Boombal Allstars had Göze-gitarist Maarten Decombel heel wat talent om zich heen verzameld. We zagen half AedO en mensen als Rémi Decker, Pieter Lenaerts en Raphaël Decock. Overigens had dit gezelschap te kampen met matig geluid. Een aantal van deze stars sloot zich later op de dag aan bij accordeonist Diederik Timmermans (Madingma) tijdens een fantastische sessie in café Wilhelmina.

AedO is voor de meesten al lang geen onbekende meer. Vorig jaar tijdens het Folkwoods-festival hadden ze zich al gemanifesteerd als de ultieme jeugdige eigentijdse balgroep. Na opnieuw enig geklungel met de geluidsinstallatie bevestigden deze Vlamingen die reputatie volledig. Het verrassendst was echter het optreden van het Naragonia Quartet. De Vlamingen Toon Van Mierlo (ook Fluxus) op hoofdzakelijk doedelzak en Pascale Rubens op diatonische accordeon vormen het hart. Ze worden bijgestaan door een violist en gitarist uit Frankrijk. Met zijn viertjes produceerden ze een subtiel maar zeer dansbaar geluid, waarin ze op een gedurfde manier dissonantjes niet uit de weg gingen. Een enkele keer deden ze denken aan het oude Ambrozijn.

FESTIVAL
Folkbal meets Boombal had de allure van een folkfestival. Er heerste een geweldige ambiance, ondanks dat ene regenbuitje in de loop van de middag. Er waren stands met ondermeer elpees, cd's en muziekinstrumenten. Je kon er lekker eten en drinken. Toch is het jammer dat je 'n echte Belgische trappist in een plastic bekertje gepresenteerd krijgt. Daarvoor moeten we dan toch nog even geduld hebben tot een van de Belgische festivals of Folkwoods in Nuenen.


Image

Het jeugdigd enthousiasme van AedO


Image

Het begon 's middags al aardig vol te lopen


Image

In café Wilhelmina ontspon zich een prachtige sessie