Accordeon
:De renaissance van de accordeon
De accordeon beleeft een ware renaissance. Het International Folkfestival Tilburg koos begin dit jaar de accordeon als thema-instrument van het festival. Nu deed het jazzfestival in Breda dat nog eens dunnetjes over, de accordeon was er zo'n beetje het centrale instrument. En trekharmonicafestival Trek er es uut in Nijmegen trok 250 deelnemers, die samen vierhonderd trekzakken bij zich hadden.
Jazz
In een Bredase kerk was t.g.v. het jaarlijkse Jazz Festival een tentoonstelling ingericht over de accordeon en in samenhang daarmee was er een workshop rond het instrument met z'n vele toepassingsmogelijkheden. Als resultaat van de workshop gaven tien accordeonisten een uitvoering waar veel publiek op af kwam. De deelnemers waren gevorderde leerlingen van muziekscholen én studenten van het Conservatorium in Tilburg.
Ze speelden een ontspannen Veel Te Moe Om Te Lopen Blues, gevolgd door een jazz-wals getiteld Alice in Wonderland, de ballad Autumn Leaves, de bossa nova Gentle Rain van Luis Bonfa, om af te sluiten met Ellingtons Satin Doll. Alle workshopdeelnemers kregen stuk voor stuk een beurt om te improviseren.
Trekzak
Op het trekharmonicafestival Trek er es uut in Nijmegen kwamen 250 deelnemers af, die samen vierhonderd trekzakken bij zich hadden. Er waren docenten uit Noorwegen, Finland, Schotland, Ierland, Engeland, België en Nederland maar toch was de voertaal vooral Groesbeeks.
De organiserende Groesbeekse trekzakacademie, die officieel Woarum Nie heet, bestaat al weer zo'n dertien jaar en de steeds terugkerende festivals zijn een inspiratiebron gebleken voor anderen, want inmiddels worden er overal in ons land dergelijke evenementen gehouden. De trekharmonica is een instrument om verliefd op te worden, vertelt deelnemer Maarten Rikken uit Ossaan de verslaggever vande Gelderlander, Joop Verstraaten.
"Op feestjes blijkt telkens weer dat de trekzak een geliefd instrument is dat de stemming
er binnen de kortste keren in weet te brengen."
Volgens Rikken is de trekzak momenteel zó populair dat er op de tweedehandsmarkt zowat geen enkel exemplaar voorhanden is. De trekzak brengt mensen dichter bij elkaar, vertelt Rikken. Letterlijk: Een andere deelnemer, Tonnie de Moor uit het Brabantse Haaren, ziet de trekzak meer als een sociaal instrument. "Als ik het spelen wat meer onder de knie heb lijkt het mij leuk om in een groep te spelen. Daarom ben ik hier, om andere liefhebbers te leren kennen."
Bronnen BN/De Stem en De Gelderlander