Hier een selectie uit de info zoals Plato Mani die on line op www.platomania.nl en via Mania 210 gaat verspreiden:
A Taste Of Ra - A Taste Of Ra
Nicolai Dunger kennen we vooral van zijn plaat Tranquil Isolation. Nu springt Dunger op de alt.folk- trein. Of je het nu freak folk noemt of alt. folk, je weet waar het over hebben. Uiteraard komt in die experimenten de invloed van Banhart om de hoek kijken, maar we horen ook sporen van Tim Buckley en John Martyn. A Taste of Ra is een gedurfd en grotendeels geslaagd project. Complimenten voor Nicolai Dunger.
Jackson Browne - Solo Acoustic Vol. 1
Eigenlijk is het vreemd dat we zo lang hebben gewacht op een nieuwe concertregistratie van Jackson Browne. Sinds Op Solo Acoustic Vol. 1 is hij in absolute bloedvorm. Enkel met zijn stem, gitaar en eenzame pianobegeleiding geeft hij vorm aan tijdloze songs als These Days, Fountain Of Sorrow en The Pretender. Het is een essentiële release van een nog altijd boeiende singer-songwriter. We kijken alvast uit naar het vervolg.
Nits - Les Nuits
Henk Hofstede is altijd een echte reiziger gebleven die muzikale digitale kiekjes maakt en ze vervolgens tot leven brengt in liedjes die het ene moment vrolijk en levendig zijn en het andere ingetogen en bespiegelend; van het warme Griekenland tot het koude Finland. Keer op keer slaagt de Nits erin om boeiende popmuziek te schrijven en een sfeer op te roepen die universeel is en die iedereen kan herkennen. Niet oubollig, niet echt vernieuwend, maar toch weer knap!
Yasmine - Vandaag (Het Morgen Van Gisteren)
Deze Vlaamse zangeres krijgt in Nederland steeds meer aandacht, bijvoorbeeld door haar indrukwekkende gastoptredens bij Thé Lau. Samen met hem muzikanten als Henk Hofstede, Dirk Blanchart en Rick de Leeuw begon ze aan een gewaagd project: een album met Nederlandse bewerkingen van Leonard Cohen. De vertalingen zijn respectvol, misschien zelfs iets te: omdat het man-vrouw-perspectief meestal intact is gelaten, klinkt een passage als ‘vrouw en kind heb ik verloren' (uit De Partizane) nogal vervreemdend. De instrumentale begeleiding is overwegend akoestisch, waardoor de hardere nummers (zoals het duet met Hofstede) nogal geforceerd aandoen. Slechts bij Wervelwind (Avalance) klopt het plaatje; hier wordt vocaal en instrumentaal naar een prachtige climax toe gewerkt. Heiligschennis of niet, het resultaat is een aparte luisterervaring.
Peasall Sisters - Home To You
In Europa zullen deze drie meiden nog voornamelijk in verband worden gebracht met hun lieftallige verschijning in de concertfilm Down From A Mountain, die de traditionele rootsmuziek uit de bekroonde film O Brother Were Art Thou een live-uitvoering gaf. Hun tweede album werd geproduceerd door John Carter Cash, de zoon van Johnny. Niet te vergeten zijn de uitstekende harmonieën, die bij de drie zussen tot ongeëvenaarde hoogte komen. Hiermee klinkt Home To You oprecht, puur en intiem, met een groot gevoel voor traditie en toch nog steeds wat bijpassende schattigheid.
Salif Keita - M' Bemba
Hij is een van de meest vooraanstaande figuren in de Afrikaanse muziek van dit moment en bovendien een man van de wereld. Thuis in Bamako heeft Salif Keita in alle bescheidenheid een eigen studio gebouwd om er rustig te kunnen werken aan nieuwe afro-popsongs. M'Bemba klinkt een stuk traditioneler dan de voorgangers. In tien nieuwe nummers word je meegevoerd in een swingende trein met af en toe een korte stop als exotisch rustpunt. Ondanks dat hij nu toch echt een jaartje ouder wordt, blijft Salif Keita het beste jongetje van de klas en dat is klasse!
Cheikh Lo - Lamp Fall
Lamp Fall van Cheikh Lo is wat je noemt een wereldplaat. De opnames vonden namelijk plaats in Dakar, London & Bahia. Het project nam vijf jaar in beslag en is net als de voorgaande albums weer een ‘melting pot'. Reggae, soul, de Cubaanse guajira, flamenco, bossanova, jazz, Afrikaanse traditionele muziek... het smelt allemaal samen op Lamp Fall. De plaat is het vijf jaar wachten meer dan waard!
Zie ook: www.platomania.nl