Bladen
NFS 104 over jonge muzikanten
Sommige van deze jonge mensen draaien al een hele tijd mee, zoals Ygdrassil, dat inmiddels grotendeels van de muziek kan leven. Hun laatste cd Easy Sunrise is bij Rounder uitgebracht, en daar zijn Annemarieke Coenders en Linde Nijland blij mee: "Er bruist wat en de reacties op de nieuwe cd zijn positief. We krijgen meer dan in het verleden mogelijkheden om ons geluid buiten de landsgrenzen te laten horen."
Het Duitse Cara heeft wat tegenslag gekregen, doordat violiste Gudrun Walther haar arm en pols brak in januari, maar met Ierse fiddler Tola Custy kunnen de optredens in elk geval doorgaan. De nieuwe cd moet in de zomer uitkomen, maar de opnamen zijn uitgesteld tot Walther weer net zo snel en goed kan spelen als op de vorige plaat. Over het optreden bij het Fidder Folkfestival is Marius Roeting verderop in het blad zeer te spreken: De groep wist de tot de nok toe gevulde Van der Reijd Schouwburgzaal voor de volle zestig minuten te boeien met een sterke set.
Nog maar 17 jaar is Jet Zoon, maar zij mocht al wel met haar trekharmonica deelnemen aan het Nieuwjaarsconcert op televisie. Rolf Groeneveld vindt dat, terecht, een aanwinst voor de folkscène in Nederland. Nog meer jonge honden in een artikel over Limburgse oude rotten, zoals Arno Adams en Paul van Loo, die door de veel jongere muzikanten Ivo Rosbeek en Emile Szarkowicz begeleid worden. Een punt van zorg is wel dat Lex Nelissen stopt met het theater Lexor in Heerlen, waar deze muziek tot bloei kon komen.
Ook op Folkforum werd de cd Svarta Ballader van Sofia Karlsson zeer goed ontvangen. In NFS een artikel van Eelco Schilder over deze zangeres en haar drijfveren om juist de gedichten van Dan Andersson op te nemen. Hij stelt in een ander artikel twee jonge Tsjechische namen voor: de band Budoár Staré Dámy en zangeres Raduza. Ze maken elk op hun eigen manier muziek en waren bij NFS opgevallen tussen de zendingen Tsjechische muziek. Als laatste een stuk over De Wereldband, die muziek uit alle werelddelen combineert met humor op het podium. Met zanger en violist Willem van Baars een interview over het hoe en waarom van deze groep.
Verder artikelen over de geschiedenis van cajun en zydeco, americana op de radio en The Refugee All Stars uit Sierra Leone. In de reeks het Meesterwerk wordt Ossian uitgelicht, de folkbaldans rondeau krijgt uitleg en in de rubriek Achter de schermen een beeld van wat de tourpromotor zoal doet. Zoals gebruikelijk wordt afgesloten met heel veel recensies, o.a. Willem Vermandere, Pater Moeskroen, Ygdrassil, Maddy & Girls, Nux Vomica, Boban Markovic, Värttinä, Dayna Kurtz en Merusa.