Deze toptijd van het zomerfestivalseizoen kent giganten als Dranouter of feestelijke kleinere varianten als Folkwoods, Folk ‘n Ro en Deerlycke. Maar er zijn ook écht kleinschalige schoonheden als Triskell. Dit laatstgenoemde festival in het Zuid-Limburgse Merkelbeek kent dit jaar vier edities, voor elk seizoen een. Zondag 21 augustus is er alweer voor het vijfde opeenvolgende jaar de sfeervolle zomereditie. Ook dit jaar weer met een verrassend aanbod van artiesten uit binnen- en buitenland, compleet met hapjes en drankjes. Het feest in het Zuid-Limburgse Merkelbeek barst weer los rond 13.00 uur. De Bourgondiërs uit het heuvelland staan op een bijzonder locatie garant voor een gezellig festival. Er is plaats voor slechts maximaal 400 bezoekers.

De organisatie gaat door het leven onder de naam Triskell Media & Arts. Drijvende krachten erachter zijn Paul en Fiet Baten. Zo'n dertig jaar geleden maakten zij deel uit van de Limburgse folkgroep Get Paraat. Ze zijn altijd van folk blijven houden en vijf jaar geleden organiseerden zij uit liefde voor hun muziek het eerste festivalletje in hun achtertuin . Voor vrienden en bekenden. Die kwamen met zo'n vijftig man. Ze waren dolenthousiast en drongen aan op een vervolg.

intiem concert op Triskell
Een intiem concert op het Triskellfestival

Inmiddels heeft Baten een heuse studio waar folk-cd's en dvd's worden opgenomen. Het festivalletje is volwassen geworden, maar het gevoel voor kleinschaligheid is gebleven. Voor de festivals in de herfst, de winter en de lente wijkt Triskell uit naar het mooie oude kerkje van Landgraaf. Maar het zomerfestival is nog steeds in de achtertuin van het muzikale echtpaar, dat gesteund wordt door een vaste groep vrijwilligers. Daaronder bijvoorbeeld ook de Get Paraat zanger van destijds die steeds op geheel eigen inventieve wijze de groepen uit de losse pols aankondigt.

Het eerste lustrum van het Triskell Zomerfolkfestival is dus opnieuw op de sfeervolle locatie Douve 14 en 16 in Merkelbeek. Op drie podia in Studio 16, de Clubtent en de Concerttent vinden de optredens plaats. Vanaf 13.00 uur tot 23.00 is het festivalterrein geopend.

Het affiche bevat twaalf namen. Naast enkele sterke Belgische groepen zien en een aantal Nederlandse groepen zijn er toppers uit Amerika, Wales en Schotland. Drie Belgische groepen stellen er hun nieuwe albums voor: Amazone, Muraraigne en Amazone. De eerste twee namen hun cd op in de studio van Triskell.
Om een hele festivaldag door te komen, is er naast de grote verscheidenheid aan muziek ook ruimte voor de inwendige mens. De Italiaanse wijnproeverij Crivino zal tijdens het festival aanwezig zijn met aparte Italiaanse wijnen en hapjes.

Entreekaarten kosten in de voorverkoop € 10,00 en aan de kassa € 12,50. Als je van tevoren contact met de organisatoren opneemt, leggen zij de kaartjes voor je klaar bij de ingang van het festival. Ze zijn te bestellen via de website www.triskellfolk.nl of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: +31 (0)46-4428078 of per fax +31 (0)46 442 80 47.

Zie ook: www.triskellfolk.nl


PROGRAMMA
13.30 - 14.00 uur: Nadie & Friends (Ned) (Studio)
14.00 - 15.00 uur: Amazone (Be) (Clubtent)
15.15 - 16.15 uur: Paul van Loo & Ivo Rosbeek (Ned) (Studio)
15.15 - 16.15 uur: Tucker Zimmerman Trio (VS/Be) (Concerttent)
16.30 - 17.30 uur: Julie Murphy & Ceri Rhys Matthews (Wales) (Clubtent)
17.45 - 18.45 uur: Musaraigne (Be) (Studio)
17.45 - 18.45 uur: SAS (Ned) (Concerttent)
19.00 - 20.00 uur: AmoRRomA (Be) (Clubtent)
20.15 - 21.15 uur: Roy Gullane & Evertjan 't Hart (Sch/Ned) (Studio)
20.15 - 21.15 uur: Aurelia (Be) (Concerttent)
20.30 - 22.30 uur: O'Tchalaï (Be) (Clubtent)
22.30 - ....... uur: Musac Danst (Ned) (Clubtent).

Nadie (13:30u)
Het festival wordt geopend door een zangeres die door organisator Paul Baten wordt aangekondigd als een jong en veelbelovend talent. Nadie uit Maastricht brengt met haar vrienden eigen liedjes die ze zingt met een folky feel. Ze begeleidt zichzelf op gitaar en wordt daarbij ter zijde gestaan door oude rotten in het vak. Nadie treedt in het voetspoor van haar moeder, die onder de naam Nadieh successen boekte totdat op 37-jarige leeftijd plotseling overleed. Nadie heeft haar folky stem meegekregen van haar moeder die destijds zowel krachtig als dromerig melancholiek kon klinken.

Amazone
(14.00—15.00u Clubtent)
Amazone is de groep rond de Vlaamse accordeoniste/zangeres Hilde Frateur. De groep zingt en speelt akoestisch eigen werk in een folky idioom. Het resultaat is een niet alledaagse combinatie van zang, strijkers, piano en percussie. Door meerstemmige zang ontstaat nieuwe muziek, en creëert Amazone haar eigen karakter en genre waarin singer-songwriter en folk zijn verenigd.
Deze groep heeft eerder dit jaar op het Lente Folkfestival gestaan en heeft haar eerste cd eind april in de Triskell Studio opgenomen. Tijdens dit zomerfestival zal Amazone haar debuut cd presenteren.
Bandleider Hilde Frateur volgde na haar klassieke muziekopleiding lessen voor dirigent, zang en accordeon, bodhran, gitaar, piano. Zij volgde stages bij diverse grote artiesten in het folkgenre. Zij zong bij popgroep ‘Fradiateurs' en solidariteitskoor ‘Hei Pasoep'. Daar kreeg zij de binding met geëngageerde liederen, die zij nooit zou los laten.
Ze werd bij het geven van één van haar eerste zangstages bijgestaan door Wannes Van de Velde, die haar de nodige zekerheid gaf om een goede weg op te gaan. Sindsdien geeft zij op professionele basis stages en zangsessies in cultuurcentra, in scholen, en wordt ondermeer gevraagd in Italië, Nederland en Hongarije voor het geven van zangstages én optredens solo en met Amazone. Zo zagen we haar ooit met een boeiend workshop voor kinderen op het International Folkfestival in Tilburg. In de Académie Internationale de Neufchateau is zij sinds 2002 vaste docente voor de zomerse 'zangstages à option'.
Bezetting: Hilde Frateur (zang, accordeon), Evelyne Lauwers (zang, cello, fluit), Jean-Paul De Clerck (zang, gitaar, fluit), Vincent Van den Bossche (cello, viool, zang), Kanza Mees (percussie). Bij grotere concerten krijgt de groep ondersteuning van de Franse grootmeester op doedelzak, fluiten en klarinet Eric Montbel. Even afwachten of dat nu ook het geval is.
Website:www.amazonemmm.be

Paul van Loo & Ivo Rosbeek (15.15—16.15u Studio 16)
Al zo'n twintig jaar speelt Paul van Loo bij de coverband Black Stars, maar sinds vier jaar is hij ook actief in de singer-songwriter sfeer. Vaak zijn dit Engelstalige liedjes met begeleiding van piano, accordeon en gitaar. Soms ook Limburgstalig, met eigen teksten. Ook heeft hij samen met pianist Ivo Rosbeek een succesvolle cd gemaakt gebaseerd op liederen van Ede Staal. ‘In 1998 raakte ik geboeid door de muziek bij de film De Poolse bruid, vertelde hij destijds tegen journaliste Jeanette Wolters. "Gefascineerd wachtte ik op de aftiteling. Het bleek 'Het Hoogelaand' van Ede Staal te zijn. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar sindsdien ben ik met tussenpozen bezig gebleven met die muziek. Door toeval kreeg ik van een fan heel veel materiaal van Ede in handen. Ik ben ermee gaan stoeien en langzaam maar zeker groeide het plan om de teksten in het Limburgs te vertalen. Natuurlijk moet je dan het een en ander aanpassen, want zijn liedjes staan heel dicht bij hemzelf. Ik ben geen dialectpurist, maar het is hartstikke leuk geworden. Ivo is een geweldige muzikant en heeft de liedjes in al hun eenvoud gearrangeerd."

Tucker Zimmerman (15.15—16.15u Concerttent)
De 64-jarige Tucker Zimmerman is een in 1970 naar België uitgeweken, Amerikaanse dichter/singer/songwriter. Hij nam reeds zeven albums op met ‘old school' blues & folk. Vrij recent is Walking On The Edge Of The Blues, op naam van Tucker Zimmerman's Nightshift Trio. Zimmerman speelde ooit ondermeer samen met Jerry Garcia (de overleden zanger/gitarist van de Amerikaanse rockband Grateful Dead) en banjospeler/folkzanger Derroll Adams zaliger. Derroll Adams maakte van Tuckers Oregon (A Song For Derroll Adams) zijn lijflied. Natuurlijk werkte hij - naast tal van andere grootheden - mee aan de hommage die bluesgitarist Hans Theessink wijdde aan Derroll Adams (Banjoman).

Zimmerman schrijft nogal wat songs voor anderen, als maker van filmmuziek én als volledig geschoold componist van ‘serieuze' muziekstukken plus als auteur van twee dichtbundels en tien romans (zie users.pandora.be/tucker.zimmerman).

Vaak staat Tucker Zimmerman niet op het podium, ook niet in België. Een kleine drie maanden geleden trad hij op tijdens het intieme Naked Song Festival in het Eindhovense Muziekcentrum.

tuxker zimmerman trio
Tucker Zimmerman Trio, foto Ronald Rietman

Onze recensente Mirjam Adriaans kon niet echt enthousiast over hem worden. Ze schreef ondermeer:
...
Met een wat rafelige stem zingt hij iets wat op folkblues lijkt. Hij heeft mooie poëtische teksten, maar hij is dan ook dichter, naast zijn muzikale activiteiten. Alleen... Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet. Het klinkt een beetje saai, bedaagd. (...)Het mooiste nummer (muzikaal gezien) van Zimmerman vond ik Oregon, de ode aan Derroll Adams, de legendarische banjospeler die ook alweer een hele tijd niet meer onder de levenden is. Hij deed ook nog een "tribute" aan Bob Dylan, waar hij heel mooi met titels speelde onder de naam He's Gone, naar het Dylanstuk I'm Gone van de Basement Tapes...

Nu in Merkelbeek krijgt hij dus kans op een revanche. Hij treedt op met dezelfde begeleiders als in Eindhoven: zijn zoon Quanah Zimmerman op (slide) gitaar en de ervaren Jef Van Golen op de staande bas.


Julie Murphy & Ceri Rhys Matthews (16.30—17.30u Clubtent)
Julie Murphy wordt algemeen beschouwd als één van de beste Britse folkzangeressen. Haar muziek voerde haar de hele wereld over. In landen als Vietnam, Palestina, Soedan en Mozambique werkte ze samen met lokale muzikanten. Samen met haar man, de gitarist Ceri Rhys Matthews (met wie ze ook het hart vormt van de bekende folkgroep Fernhill) is ze op vakantie in België. Graag komen ze een dagje naar Merkelbeek waar ze op het intieme podium van de clubtent staan. Hun traditionele Wales-talige liedjes zijn simpel en eigentijds. Door de combinatie van zang en gitaar, komt de tijdloze kwaliteit van hun muziek extra tot haar recht.
Julie Murphy debuteerde ooit in een punkgroep. Ze groeide op met Stevie Wonder en Aretha Franklin en zong met het klassieke ensemble Sinfonye. Ze is Engelse maar verhuisde naar Wales. Ze beheerst zowel Welsh als het verwante Bretons. Cd's met Fernhill en haar eerste solo-cd 'Black mountains revisited' brachten de bal aan het rollen. Ze toerde als voorprogramma van Robert Plant, ze nam op met John Cale voor de film 'Beautiful Mistakes' en bracht nog een solo-album uit met eigen nummers in het Engels. Ook met Dylan Fowler maakte ze een album in het Welsh.


Musaraigne (17.45—18.45u Studio 16)
Pascale Rubens en Hannes Pouseele vormen al sinds 1998 het muzikaal duo Musaraigne. Rubens is als accordeoniste ook actief in andere groepen als Griff en Naragonia. Cellist Hannes Pousele heeft een meer klassieke achtergrond. Musaraigne trad in 2003 al eens op tijdens het Triskell zomerfolkfestival. Van dat concert staat op het Triskell-verzamelalbum Tot weer es get is... (zie onze rubriek cd-recensies) het nummer Le Petit Camé. Ditzelfde nummer staat nu in een studio-versie op hun debuutalbum Convoi exceptionnel, dat in Merkelbeel wordt gepresenteerd. Op dat album zijn meer nummers te horen die Musaraigne vaak op hun live-concerten speelt als: Naragonia, Mariebelle, Bourrée à plein temps en Bourrée pour Grégore.
Na het concert op het Triskell-festioval in 2003 schreven wij in een recensie ondermeer: ...Kamermuziek met een folky drive. Ze zorgen voor een heerlijk sfeertje. (...) er wordt ook op hun muziek gedanst. (...) Accordeoniste Pascale Rubens is verantwoordelijk voor het merendeel van de composities. (...) Haar nummers passen in een idioom dat is afgeleid van Frans/Vlaamse traditionele muziek. Haar instrumentbeheersing is af. Haar spel is vaak vrolijk gekleurd, speels. Cellist Hannes Pouseele strijkt en tokkelt. Nu en dan klinkt zijn cello lyrisch, dan weer dynamisch, dan weer donker zwaar aangezet, dan weer licht bijna zalvend....
Onlangs vertegenwoordigde Musaraigne de Vlaamse VRT-radio nog op het EBU-festival in het Poolse Gdansk.

SAS
(17.45-18.45u Concerttent)
De Limburgse theatergroep SAS kan ook zingen. Dat zullen ze laten horen onder leiding van Jos Prop. Liedjes van vroeger, liedjes uit muziek-theaterproductie ‘es de wèndj zich dreejt' en ander nieuw repertoire.

AmorRoma (19.00-20.00u Clubtent)
Amorroma is een kwintet dat eigen muziek maakt die geworteld is in Franse, Balkan-, Zweedse, Bretoense, Galicische, Ierse en andere tradities. Binnen deze klankwereld is er ruimte voor de muzikale fantasie van elk van de vijf muzikanten: oude muziek, folk, oriëntaalse muziek, jazz, musette, rock, salsa... Deze Belgische groep heeft eerder dit jaar een uitstekende indruk achter gelaten op het Triskell Lente Folkfestival.

Amorroma is gevormd rond fluitist/doedelzakspeler/componist Jowan Merckcx. Merckcx bracht al twee albums uit: 'Op Voyage' en een kleine twee jaar geleden 'Carduelis'. Onze recensent Paul roemde dat laatste album met de kwalificatie: internationale klasse. Hij heeft het over bloedmooie arrangementen.Even een citaat uit de recensie: ...er wordt veelvuldig "geciteerd" uit de Europese muziektraditie, echter nergens wordt er klakkeloos gekopieerd. Een nummer als "Indre" (Noiret) laat zich vergelijken met de allerbeste Ierse lament. Mooi gestreken bas en fabelachtig doedelzakwerk van Jowan Merckx. De bandoneon van gastmuzikant Dirk van der Harst fungeert hier als echo van die doedelzak. Een van de mooiste nummers van de CD. De overgang naar het up-tempo nummer "Jean Profite/Duti" is misschien een beetje te abrupt maar dat ben je snel vergeten naarmate dit stuk zich ontwikkelt. Herinneringen aan het "oude" Bamboche en Jean Blanchard dringen zich onweerstaanbaar op....

De bezetting van Amorroma: Jowan Merckcx (fluiten, doedelzakken, bugel, percussie), Vincent Noiret (contrabas), Bert Van Reeth (gitaar), Rheidun Schlesinger (keltische harp) en Dirk Naessens (viool).

Zie ook: www.amorroma.be.

Roy Gullane & Evertjan 't Hart (20.15—21.15u Studio 16)
Roy Gullane is samen met Phil Smillie één van de twee langst dienende professionele leden van de Schotse band Tannahill Weavers. Hij speelt gitaar en is de lead zanger van deze welbekende band. Roy schrijft veel eigen nummers en heeft een solo album opgenomen, genaamd: ‘Not only but also...' Op de wintereditie van het Triskell festival gaf hij in maart dit jaar een swingend concert met de Tannahill Weavers. De manier waarop Gullane toen zijn slaggitaar bewerkte was nog net zo stuwend als een kleine dertig jaar geleden, toen hij met die band begon. Tijdens het zomerfestival zal hij samen met Evertjan ‘t Hart een bijzondere solo performance geven met eigen repertoire.

Aurélia (20.15—21.15u Concerttent)
Dit nieuwe Belgische trio bestaat uit Tom Theuns (Ambrozijn), Aurélie Dorzée (Trio Trad) en Stephan Pougin (Panta Rhei). Dorzée schreef de melodieën en vanuit haar improvisaties is de plaat Festina Lente ontstaan. De fantasievolle muziek verenigt klassiek en speelse avantgarde in zich, maar straalt ook een spannend folky gevoel uit. Het is niet enkel instrumentaal. Theuns voegt er nu en dan bijzondere vocale fantasietjes aan toe. Dit trio heeft alle ingrediënten in zich om uit te kunnen groeien tot dé revelatie van het festival. Hou deze site komende week in de gaten voor een recensie van hun debuut-album dat onlangs verscheen en dat in Merkelbeek voor het Nederlandse publiek ten doop wordt gehouden.

aurélie dorzée
Aurélie Dorzée

Zie ook: www.aureliaferia.com

O'tchalai (21.30—22.30u Clubtent)O'tchalai bestaat uit Pascale Trussart, Monique Gelders en Alexander Furnelle. Sinds 1992 heeft O'tchalai op verschillende festivals gestaan. Zo zijn zij te gast geweest op het Festival des Arts Forains en op het Fête de la Musique. Pascale bespeelt de viool en samen met Monique - die de accordeon bespeelt - verzorgt zij de zang. Alexander begeleidt O'tchalai op zijn contrabas. De drie Walen hebben begin dit jaar het album ‘Au Gre Du Vent'uitgebracht. In hun Franstalig repertoire hoor je invloeden uit Oost-Europa, de Balkan en gypsie-muziek.


Musac danst (22.30—23.00u Studio 16)
Deze Limburgse balgroep Musac zal traditionele volksdansen dansen, voornamelijk afkomstig uit Frankrijk en de Lage Landen. Een bourrée, mazurka, wals of polka... De Limburgse ‘bal'groep Musac zal gesteund worden door een aantal dansers die kind aan huis zijn bij de befaamde Musac dansavonden in Limbricht. Musac speelt al jaren ten bal. De groep is uitgegroeid tot een vijftal dat zich bedient van doedelzak, fluit, draailier, accordeon en contrabas.

Bezetting: Ton Arfman (doedelzak, draailier, fluit), Huub Suijkerbuijk (contrabas), Will v.d. Bool (doedelzak, draailier, fluit), Hans Schmitz (doedelzak, fluit, viool, percussie), Herbert Habets (diatonische accordeon, epinette de Vosges).
Zie ook: http://www.musac.nl/