Eind jaren '60, de Beatles bezoeken Amsterdam, het zijn de hoogtijdagen van flower power en protest, er komen andere tijden. Hippiegroep bij uitstek, CCC Inc., verlaat in 1969 de hoofdstad om neer te strijken in een boerderij in het Brabantse dorpje Neerkant. Hun commune veroorzaakt flinke commotie, maar de cultuurclash is wederzijds, zo blijkt uit de documentaire Terug Naar Neerkant, die komende week gepresenteerd wordt. Folkforum mocht alvast kijken.
Inmiddels zijn de tijden veranderd, of toch niet? We horen dat de boerderij in Neerkant met contant geld betaald werd, "want we vertrouwden geen banken" en de tijsbeelden aan het begin doen denken aan de Occupy-beweging van nu. In Terug Naar Neerkant blikt documentairemaker Helmut Boeijen terug op de tijd van de commune, met bandleden Ernst Jansz, Joost Belinfante, Jaap van Beusekom en Huib Schreurs. De boerderij is veranderd, we zien een goed onderhouden tuin en Ernst Jansz leidt de kijker binnen in een normale kamer met tafel en stoelen. Hij denkt even na en wijst wat veranderingen aan: "Hier was de trap naar boven."
Niks bijzonders onder de zon, ware het niet dat deze boerderij geschiedenis heeft geschreven in de Nederlandse folk- en popmuziek. Eerst woonde hippieband CCC Inc. er, later ontstond uit de resten daarvan Doe Maar, de meest succesvolle band uit de Nederlandse popgeschiedenis. CCC Inc. begon in 1967 en was de band van de underground, ze stonden als eerste live in de Melkweg, stonden op Pinkpop en als enige Nederlandse band op het roemruchte Kralingen. Rond 1974 zijn de diverse communeleden allemaal uitgezwermd, maar er zijn nog genoeg herinneringen aan een periode die bepalend was in hun leven. Ook de dorpelingen komen aan het woord, buurvrouw Mien Beijers, die vertelt over de eerste schok, "op televisie hadden we dan de Beatles, maar die waren nog lang zo erg nie als hun." Het dorp schudde op zijn grondvesten, maar de communeleden hadden het ook niet gemakkelijk. Ze kwamen van de grote vrije stad in een gesloten katholieke omgeving waar pastoor en schoolhoofd vertelden hoe het hoorde. De plattelanders vonden het maar niks, dat langharig tuig, al lukte het soms wel om contact te maken met deze of gene. Maar er was niet alleen ongenoegen over de schoebejakken uit Amsterdam, men was ook wel nieuwsgierig. Zo zien we de toen 14-jarige Antoinette Bellemakers, die er op bezoek ging, er haar ogen uitkeek en het geweldig vond, en horen we over de inmiddels overleden buurman Nolleke, die ook wel een geintje met ze uithaalde en ontdekte dat hij als toneelman in zekere zin hetzelfde dacht.
Terug Naar Neerkant toont een verhaal vol mooie, grappige of ontroerende herinneringen, gelardeerd met oude beelden en muziek. Van een protest in een carnavalsoptocht tot het massapubliek in Kralingen. Daartussendoor vertellen band-, communeleden en dorpelingen over hoe zij die tijd hebben beleefd, beide kanten komen aan het woord en dan wordt duidelijk dat een dorpeling ruimdenkender kan zijn dan je dacht, terwijl een stedeling ook trekjes van bekrompenheid kan vertonen. De verhalen van Terug Naar Neerkant zijn boeiend om naar te kijken, zet de video- of harddiskrecorder maar vast klaar voor tweede kerstdag op Omroep Brabant.
Terug Naar Neerkant (75 minuten)
Regie: Helmut Boeijen
Camera: Joost Maas
Geluid: Gilles Kuiper
Montage: Jaap-Theo Bliekendaal
Op Youtube kun je alvast een voorproefje bekijken. Op donderdag 17 november 2011 wordt de documentaire Terug naar Neerkant voor het eerst vertoond in 'de Moost' in Neerkant. CCC zal er tevens een kort gastoptreden verzorgen. Op zondag 20 november wordt de film vertoond tijdens het Play-festival in Amsterdam (www.playfestival.nl).
Op 26 december zal Omroep Brabant de documentaire uitzenden en begin 2012 volgt een verkorte versie van 55 minuten in Het Uur Van De Wolf.
De bezetting van CCC Inc. in 1969: Joost Belinfante, viool, zang; Jaap van Beusekom, banjo, zang; Ernst Jansz, wasbord; Jan Kloos, gitaar; Appie Rammers, bas en Huib Schreurs, mondharmonica. Meer info over de band, die nog steeds optreedt, vind je op: www.cccinc.nl.