De SVN organiseert op zaterdag 6 november 2010 de Wereld-FOLK-dag in Enkhuizen. Het wordt een cursusdag vol zang en samenspel.

Dit jaar is de Wereld-FOLK-dag te gast in Enkhuizen bij Muziekschool Oostelijk West-Friesland. Daar kunnen zangers en muzikanten zich een zaterdag lang verdiepen in de volksmuziekworkshop van hun keuze. Deze Wereld-FOLK-dag biedt Europese volksmuziek en zang uit onder meer de Lage Landen, Ierland en de Balkan. Ook steken we ons muzikale licht op aan de andere kant van de Atlantische oceaan in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Workshops

BALKANZANG o.l.v. Renske Velthuis
Liederen uit de Balkan voor iedereen die graag zingt.

INSTRUMENTALE RONDREIS DOOR DE BALKAN o.l.v. Paul Hondius
Ritmisch samenspelen voor melodieliefhebbers en muzikale ondersteuners.

ARGENTIJNSE TANGO o.l.v. Gerard van Duinen
Kennismaking met de Argentijnse tango.

FOLK BLUES BASICS o.l.v. Cor van Sliedregt
Experimenteren met basiselementen voor je eigen blues.

FOLKKOOR “VOOR DEZE GELEGENHEID o.l.v. Nanne & Ankie
Meerstemmig zingen over allerlei “water”.

TRIPLE TREKHARMONICA o.l.v. Thomas Steenweg
Drie stijlen trekharmonica in één workshop.

DE LAGE LANDEN – EEN INSPIRERENDE SMELTKROES  o.l.v. Gilles Rullmann
Muzikale inspiratie uit de eeuwenoude culturele smeltkroes “lage landen”.

SAMENSPEL IERSE MUZIEK o.l.v. Roelof Rosendal
Basiselementen voor het meespelen in een Ierse muzieksessie.

TOUR D’AMOUR  o.l.v. Tjerk Knop
Op de versiertoer met trekharmonica.

Wat: Wereld-FOLK-dag
Wanneer: zaterdag 6 november 2010 van 10.00 tot 17.00 uur
Waar: Muziekschool Oostelijk West-Friesland (MOW), locatie RSG in Enkhuizen
Kosten: tot 21 jaar € 27,50; 21 jaar en ouder: € 37,50.
Informatie:  Stichting Volksmuziek Nederland (SVN): www.volksmuziek.nl of Froukje van der Schaaf (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31(0)226–318625)
Aanmelding: voor 1 november 2010 via  www.volksmuziek.nl of met een aanmeldingsformulier dat kan worden aangevraagd via SVN. (Leerlingen van MOW dienen zich via de muziekschool aan te melden.)


Gedetailleerde informatie over de workshops

BALKANZANG    O.L.V. RENSKE VELTHUIS
Iedereen die graag zingt is welkom bij deze workshop.
We dompelen ons onder in liederen uit de Balkan en alle rijke samenklanken, melodieën en ritmes die deze muziek ons biedt. We proeven verschillende stijlen, zingen meerstemmig en bewegen om ritmes te pakken te krijgen. Al zingend beluisteren we elkaar en stemmen zo onze klank op elkaar af, zodat we gaan zingen als één groep. Dit werk bevat alles wat bij muziek komt kijken: klankkleur, adem, sfeer, timing, elkaar aanvoelen, uitdrukking geven, beweging - swing - cadans, en bovenal natuurlijk: genieten!
Ben je zelfredzaam en wil je met een instrument iets toevoegen aan de feestvreugde, neem dat dan mee, wie weet komt het van pas.

Renske Velthuis geeft les aan studenten op de Hogeschool van Utrecht; muziekimprovisatie en studiebegeleiding. Verder leidt zij een koor en geeft workshops, vocaal en instrumentaal, met een voorliefde voor wereldmuziek en gespecialiseerd in muziek uit de Balkan. Zij speelt als violiste in diverse projectorkesten en gebruikt gitaar en accordeon als begeleiding bij zangworkshops.


INSTRUMENTALE RONDREIS DOOR DE BALKAN    O.L.V. PAUL HONDIUS
Voor: iets gevorderde muzikanten (C niveau +) op bijna alle instrumenten.

In deze workshop werken we in het bijzonder aan het ritmisch samenspelen van Servische kolo`s, Macedonische (onregelmatige) oro`s en enkele Roemeense dansen. Dus niet alleen komen melodie-instrumenten aan hun trekken, maar ook voor begeleiders als bassisten (blaas of tokkel), slaggitaristen, accordeonisten en slagwerkers is dit een leuke en leerzame ervaring.

De muziek wordt ruim tevoren toegestuurd, dus kan alvast geoefend worden.
Bij meer dan 15 cursisten wordt vooral geselecteerd op een evenwichtige samenstelling.

Paul Hondius is docent aan Muziekschool Oostelijk West-Friesland (M.O.W.) en muziekdocent basisonderwijs met decennialange speelervaring in de volksmuzie. Hij is bekend van bands als Triti Puti, Westfriese KLZMR-band en Folqworld.


ARGENTIJNSE TANGO – EEN KORTE KENNISMAKING    O.L.V. GERARD VAN DUINEN
Voor: iedereen die meer wil weten van de Argentijnse tango.
Welke ritmes gebruik je? Hoe fraseer je een melodie? En hoe zing je Lunfardo – de straattaal van Buenos Aires? In deze workshop ontdek je de geheimen van deze weemoedige èn dansbare muziek.
In deze workshop gebruiken we een aantal traditionele tangos. We werken vanaf een leadsheet met de melodie en akkoorden en maken ter plekke arrangementen in kleine bezettingen. 
Een beetje noten kunnen lezen is handig, iets weten van akkoorden ook. Er is ook ruimte voor improvisatie, maar expressie en muzikale overtuigingskracht zullen voorop staan.
Deze workshop staat open voor zangers, strijkers, houtblazers, gitaristen, pianisten, bassisten, accordeonisten en natuurlijk bandoneonisten. Andere (balg)instrumenten in overleg: chromatisch (in en uit) kunnen spelen is belangrijk.

Gerard van Duinen begon zo’n tien jaar geleden bandoneon te spelen. Hij geeft regelmatig workshops en coaching aan verschillende Nederlandse tangogroepen. Als arrangeur voor Argentijnse tango wordt hij veel gevraagd. Hij speelt in verschillende formaties van pure tango tot cross-over, pop en jazz. Mede door zijn serie artikelen over hedendaagse tango in het tijdschrift La Cadena is hij uitgegroeid tot een Nederlandse autoriteit op tango-gebied.


FOLK BLUES BASICS    O.L.V. COR VAN SLIEDREGT
Voor: alle instrumenten

In deze cursus Folk Blues Basics worden blue notes, bluestoonladders, bluesritmes en bluesschema’s behandeld. Enkele bekende bluesnummers dienen als voorbeeld. “Hoe pas ik deze basics toe op mijn instrument?” is de vraag die beantwoord wordt.
Spelen met emotie in dansritmen: … dat is de blues. Je zult verrast zijn over de verscheidenheid in vormen en mogelijkheden. Een experimentele workshop waarmee je zelf op allerlei manieren verder kunt. Het geeft je inzicht in eenvoudige muziektheorie. Blues is de basis van de Westerse popmuziek van de jaren 1950 tot heden. Laat jezelf verrassen, ook al ben je geen echte”bluesliefhebber”. De cursus is geschikt voor alle instrumentalisten.

Cor van Sliedregt, bespeler van snaarinstrumenten, was één van de oprichters van de C.C.C. Folk & Blues Inc., de latere C.C.C. Inc. Daarna speelde hij in de groep V.A.A.G. traditionele Hollandse muziek vermengd met popmuziek. Hij schreef commentaar bij de blues LP’s van het specialistenlabel Agram. In de groep Homemade schrijft hij eigen teksten op o.a. bluesschema’s.


FOLKKOOR 'VOOR DEZE GELEGENHEID' BEZINGT 'WATER'     O.L.V. NANNE & ANKIE

De bedoeling is te gaan zingen - meestal meerstemmig - in het Nederlands en in het Engels met zo nu en dan een uitstapje naar een andere taal. Het bindende thema van de liedjes is 'water', waarbij zeker niet alleen gedacht moet worden aan liedjes met een maritiem karakter.
Er zullen zowel vrolijke, lichtvoetige als ingetogen en weemoedige liedjes gekozen worden uit het rijke folkrepertoire van Amerika, Engeland, Schotland, Ierland en de Lage Landen.

Naast het plezier in zingen met elkaar zal er tijdens de dag ook aandacht worden geschonken aan echte workshopelementen. Zo zal zeker aan de orde komen hoe je het aanpakt als je met een groep wilt gaan zingen. Hoe maak je dan keuzes tussen unisono (eenstemmig) en meerstemmige zang, tussen onbegeleid en begeleid zingen met elkaar of hoe kom je tot meerstemmigheid?

Begeleidingsinstrumenten kunnen worden meegenomen. Op de dag zelf zal worden bekeken hoe die ingezet kunnen worden.

Ankie van der Meer en Nanne Kalma maken al sinds 1980 samen muziek. Aanvankelijk in de groepen 'Irolt', 'Kat yn 't Seil' en 'Kajto', later als duo. In binnen- en buitenland - tot in Amerika en Australië toe - treden ze veelvuldig op met hun repertoire van traditionele en eigentijdse 'folk'-liedjes, zingend in het Nederlands, Fries en Esperanto. Maritieme en historische thema's spelen een grote rol in hun repertoire, maar even gemakkelijk bezingen ze komische voorvallen uit het dagelijks leven. Ook houden ze ervan om Friese poëzie op muziek te zetten.
Voor meer informatie over Nanne Kalma en Ankie van der Meer:  HYPERLINK "http://www.nanne-ankie.nl" www.nanne-ankie.nl


DE LAGE LANDEN – EEN INSPIRERENDE SMELTKROES     O.L.V. GILLES RULLMANN

Ter inspiratie duiken we het verleden van onze eigen lage landen in. Net als nu was Nederland een smeltkroes van culturen, en dus ook van muziekstijlen. De muziek, bedoeld om op te dansen, te feesten, te lachen en te huilen, geeft ons de inspiratie voor een dag stevig swingen en gevoelig zwieren.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een redelijke instrumentbeheersing hebben. We spelen uit het hoofd, maar bladmuziek is als achtervang aanwezig. Deelnemers met een instrument met beperkte stemming wordt verzocht eerst contact op te nemen met de docent.

Gilles Rullmann (viool, gitaar, zang) geldt als specialist in de swingende Ierse muziek en is daarnaast goed thuis in vele andere Westerse folkstijlen. Hij is docent in hart en nieren en is door zijn enthousiaste aanpak en aanstekelijke muzikaliteit veelgevraagd voor viool- en gitaarlessen, workshops en privélessen. 
Hij zit met zijn soepel swingende vioolspel in allerlei bands, zoals Maalstroom, Bound for the Waves en het duo "Janos & Gilles".


SAMENSPEL IERSE MUZIEK    O.L.V. ROELOF ROSENDAL

Het leuke van Ierse muziek is dat je met anderen kunt samenspelen, zelfs als je die nog nooit eerder hebt ontmoet. Als je dezelfde “tune” kent is het meteen muziek maken geblazen. Toch gaat het nogal vaak fout als op de Ierse muzieksessies het tempo moordend hoog ligt en daardoor de beginnende muzikant diep teleurgesteld naar huis gaat.

Dat gaan we deze dag anders doen, we gaan rustig aan de gang met een paar jigs en reels en natuurlijk is er ook een zangnummer bij. We kijken onder het aanleren meteen naar hoe die Ierse versieringen nou eigenlijk werken en waar in de muziek je die het beste kan doen op je instrument.
Ik ga er voor zorgen dat het tempo voor iedereen prettig is, want samenspelen, daar gaat het hier om.

Geschikt voor alle instrumenten die een fis, een c en een cis kunnen spelen. Ook voor zangers en serieuze slagwerkers. Er is bladmuziek voor Bes en Es instrumenten.
Op  HYPERLINK "http://www.roelofrosendal.com" www.roelofrosendal.com kun je al veel muziek vinden.

Roelof Rosendal speelt al vanaf 1967 wereldmuziek, zowel als volksdansbegeleiding als tijdens muziektheateroptredens en concerten. Slagwerk is altijd zijn passie geweest, gedeeld met die voor de doedelzakken uit de Balkan, de Ierse doedelzak (Uilleann pipes) en de ud; de Turkse luit. Hij heeft ruime ervaring in het geven van workshops, muzieklessen en in het coachen van muziekgroepen.

TRIPLE TREKHARMONICA    O.L.V. THOMAS STEENWEG
Drie stijlen trekharmonica in één workshop.

Waarom klinkt een wals uit Zweden Zweeds, uit Frankrijk Frans en uit Engeland Engels? Wat maakt muziek uit een land of streek herkenbaar? In deze cursus gaan we op zoek naar antwoorden op die vragen. Dezelfde soort trekharmonika wordt in verschillende landen op verschillende karakteristieke manieren bespeeld. Door het vergelijken van drie uiteenlopende stijlen krijg je meer inzicht in de overeenkomsten en verschillen. In deze cursus gebeurt dat door de karakteristieken te vergelijken van het spelen op trekzak van dansmuziek uit Zweden, Frankrijk en de Britse eilanden.
De cursus is vooral geschikt voor begonners/gevorderden op een C/F trekharmonika (N.B. Thomas speelt alleen trekharmonica met NIET GEDRAAIDE 5e KNOP).

Thomas Steenweg heeft ruime ervaring met het lesgeven tijdens workshops en weekendcursussen. Hij speelt al van jongs af aan volksmuziek uit landen van rondom de Noordzee en directe aanverwanten daarvan, zoals o.a. Appalachian Old Time en Franse volksmuziek. In de 80-er jaren werd hij in Engeland door enkele vrolijk chaotische Morristeams annex Ceilidhbands ingewijd in de 'essentials' van het trekharmonika spelen. Thomas speelt naast trekharmonica (1- t/m 3-rijer) ook doedelzak, viool, schalmei, bombarde, piffero, tinwhistle en concertina. Leerde hij zichzelf aanvankelijk viool spelen door mee te spelen met Amerikaanse folkplaten, tegenwoordig is hij met uiteenlopend repertoire te beluisteren in groepen als Duo Noord-West, De Zoete Inval, La Jolie Folie en Throat Wobbler Mangrove.


Helaas is de volgende workshop inmiddels al volgeboekt
TOUR D'AMOUR – OP DE VERSIERTOER    O.L.V. TJERK KNOP
Voor: Trekharmonica C/F met een gedraaide 5 

Een melodie hoeft niet ingewikkeld te zijn om leuk te klinken, eenvoud is het kenmerk van het ware. Maar soms is er best ruimte om wat versieringen aan te brengen die de melodie nog wat leuker en avontuurlijker maken. Dat kan met een extra nootje of een ander trucje. Sommige van die trucjes zijn heel simpel, andere vereisen wat oefening en er zijn er ook die jarenlange training vereisen. Maar waar en hoe versier je? Hoe train je dat? Hoe voorkom je dat je een blauwtje loopt...?
In deze workshop gaan we van start met eenvoudige deunen om vervolgens de toeters en bellen er eens stuk voor stuk aan te hangen. Verwacht niet dat alles wat wordt aangereikt aan het einde van de dag in de vingers zit, maar voor iedereen zullen er vast wel dingen naar voren komen die, met de nodige training, toepasbaar kunnen zijn. Voor wie wel eens een avontuurtje wil!

Tjerk Knop heeft een klassieke scholing op piano, gitaar en als koorzanger, daarnaast hadden volksdans en –muziek zijn belangstelling. Zeven jaar geleden sloeg de vonk van de trekharmonica over en met zijn kennis en ervaring laaide dat vuur snel op. Hij volgde diverse workshops en kreeg enkele privélessen van Arie van Lienen.