3.000 euro. Dat mooie bedrag is op zaterdag 20 december namens Muziekmozaïek door 20 folkgroepen ingezameld voor Music for Life, de eindejaarsactie van Studio Brussel. Die loopt in 2008 ten voordele van het Rode Kruis die overal ter wereld moeders wil steunen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Het was Bert Leemans, accordeonist van o.a. folkgroep EmBRUN, die een paar weken voor de actie van Studio Brussel van start ging, met het idee van een 'folk for life'-actie kwam aankloppen bij Muziekmozaïek, Impulscentrum voor Folk en Jazz. Muziekmozaïek had op 19 april 2008, ter gelegenheid van het startevenement van haar Feest van de Folk, in de binnenstad van Gent al eens uitgepakt met een groot straatmuzikantenevenement, met 50 folkgroepen. Het was dus een relatief koud kunstje om in deze kerstdagen een 20-tal van die groepen te motiveren om, benevool deze keer, hun instrumenten nog eens uit te pakken in de drukst bewandelde winkelstraten van de Arteveldestad. Die werd in 2008 immers uitgekozen als het hart van de Music for Life-actie van Studio Brussel.

EmBRIO, Göze, Peut-être Demain, Orbal, Bogus, Bombadil, Cabas Perdu, An Lar Ganda, Balatone, Les Busiciens, De Maaslanders en nog een handvol andere folkensembles trotseerden zaterdag 20 december 2008 van 12 tot 16u de koude om, met de officiële collectebussen van Studio Brussel voor de lege instrumentenkoffers, akoestisch en onversterkt de ziel uit hun folklijf te spelen. Het publiek genoot er duidelijk van want niet alleen werd er op straat menig danske geplaceerd, de centjes stroomden aardig toe.

De 20 folkgroepen zamelden samen goed 2.700 euro in. Muziekmozaïek deed daar nog een 'klets' bij om 's avonds aan presentator Thomas De Soete het mooi afgeronde bedrag van 3.000 euro te kunnen overhandigen. De plaat die aansluitend in ruil voor zoveel gulheid werd gedraaid, was er één van de onlangs overleden Wannes Van de Velde (Ik wil deze nacht in de straten verdwalen). Folk op Studio Brussel, dus, en dan nog met een song van een man die zijn hele leven en muzikale carrière lang ook gefoeterd heeft tegen de 'oorlogsgeleerden'. Deze folkactie voor oorlogsvluchtelingen kon nauwelijks beter en symbolischer worden afgesloten.