Eelco Schilder (hoofdredacteur New Folksounds):

Krachtige, hypnotiserende concerten

CD's

Ik weet niet hoe anderen er over denken maar ik vond 2003 een goed cd jaar. Voor het eerst hoef ik geen moeite te doen om een top tien samen te stellen maar moet ik zelfs strepen. Onbetwiste hoogtepunten (voor mij althans):

Wimme - Barru
June Tabor - An echo of hooves
Jarek Adamow - Songs of the medieval Polish bards
Dezoriental - Terra incognita
Varttina - iki
Jackie Leven - Shining brothers shiningsisters
Ulla Pirttijarvi - Mattarahku askai
Gunnel Maurotzson - Raisu aut
Iren Lovasz & Makam - 9colinda
Ranarim - For varlden alskar vad som ar brokot
Wolfgang Meyering
- Malbrook

Beste cd, als ik echt moet kiezen zou gaan tussen Wolfgang Meyering en Wimme.

Naast deze met naam genoemde cd's heb ik genoten van de nieuwste Ilgi, Yat-Kha, Abyssinia Infinite, Ljiljana Buttler, Rufus Wainwright en Warsaw village band.
En dan heb ik me nu tot de folk en min of meer traditionele muziek beperkt, ook binnen de rock, dance en metal heb ik nog wel wat leuks voorbij horen komen. Ik ben er ook vast nog wat vergeten, maar ik denk dat dit een aardig beeld geeft van hoe heerlijk het was (en is) om in 2003 naar muziek te luisteren.

CONCERTEN
Er springen voor mij twee concerten dit jaar echt uit. Farlanders op het Tilburg festival en Savina Yannatou tijdens de Music Meeting. Beiden op hun eigen wijze krachtige, hypnotiserende concerten. Verder vond ik Varttina, Follia, Gerard van Maasakkers, Fiamma fumana en Richard Thompson boven gemiddeld leuk om te zien en voor de progressieve liefhebbers de show van The Residents in de Lux in Nijmegen was erg leuk.

VOLGEND JAAR
Ik kijk meestal niet zo vooruit, ben liever bezig met de muziek waar ik nu van kan genieten. Daar komt nog eens bij dat de mooiste dingen vaak uit onverwachte hoek komen. Wel heb ik een paar stille wensen; Een nieuwe Hedningarna en ze weer eens live zien spelen (ook Garmarna trouwens), ben heel nieuwsgierig naar de eersteling van Follia en verder hoop ik dat ik ook volgend jaar weer een aantal keren aangenaam verrast zal worden op mooie muziek uit onverwachte hoek. Ook hoop ik dat ik plezier blijf houden in het schrijven, luisteren en maken van muziek....ik bedoel dat is toch waar het bij ons allemaal om draait?

Eelco Schilder
new folksounds en www.folkworld.de