Job Zomer (68), jazzpromotor, producer, radioprogrammamaker en muzikant is donderdag 20/7 in zijn woning in Bennekom overleden. Drieëndertig jaar runde hij het het platenlabel Munich. Ook stond hij aan de wieg van het kleine folklabel Stoof in de jaren zeventig. Zo is hij de man achter de eerste elpee van Gerard van Maasakkers.


Zelf speelde Zomer klarinet en saxofoon. De laatste jaren in een rustiger tempo, omdat hij door gezondheidsproblemen (hart, vaten, suiker) snel vermoeid raakte. Zijn spel is op vele elpee's en cd's te horen. Het bekendst werd hij met zijn werk voor blues- en jazzmusici. Maar ook de folkwereld kent hem. Naast Gerard van Maasakkers boog hij zich ondermeer ook over Wannes Raps, Wolverlei (1e elpee), Rum (Flandria Tropical), Willem Iven, Gerard van Maasakkers, Get Paraat, Sonerien Du, Fluitekruid, Jopie Jonkers Groep, Folkcorn, Waso, etc.

Het geld dat hij verdiende met grote successen als bijvoorbeeld The Buena Vista Social Club, investeerde hij in onbekende muzikanten.

Hoewel hij al jarenlang kampte met zijn gezondheid verscheen hij met zijn rijzige gestalte (een kleine 150 kilo, compleet met bretels) nog geregeld op muzikale feestjes, zoals in september 2003, toen Gerard van Maasakkers vierde dat zijn eerste elpee 25 jaar daarvoor was uitgekomen. Zomer ontdekte de Brabantse liedzanger tijdens een optreden in een Wageningse kroeg. Hij stapte op hem af en zei: "Met jou wil ik een plaat maken". Twee jaar later verscheen ‘Komt er mer in' op het Stoof-label.

Zomer was een prachtige verhalenverteller en kon uren aan een stuk boeiend over muziek praten. Het ging hen vooral om jonge artiesten. Als hij ze geschikt achtte zette hij hun muziek op plaat en later op cd. Maar eigenlijk deed leeftijd er niet toe. Zo heeft hij een CD met muziek van Batte Herstein uitgebracht, een vrouw van tachtig jaar. Hij noemde de CD ‘Van 80 tot 88', dit laatste refereert aan het aantal toetsen op de piano. Zomer heeft de carrière van wel honderden muzikanten gestimuleerd. Op zijn website op www.Rhinetown.com is het een en ander terug te vinden over zijn gigantische muzikale netwerk.

Naast gedreven muziekman was Zomer ook een sociaal bewogen man. Zo was hij één van de oprichters van - en jarenlanmg voorzitter van - de Friederich Wegener Stichting (vaatziekte). In 2003 werd hij vanwege zijn veelzijdige inzet voor de samenleving benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dinsdag wordt hij in besloten kring begraven.


job zomer
Job Zomer