Folkzangeres Mary Travers is woensdag op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Connecticut overleden aan de gevolgen van leukemie. Travers was vooral bekend als lid van de in de jaren '60 populaire groep Peter, Paul and Mary. Het trio had hits met o.a. Where Have All The Flowers Gone en If I Had A Hammer.

Mary Travers werd op 9 november 1936 geboren in Kentucky, maar verhuisde als kind al met haar ouders naar Greenwich Village in New York. Dat was destijds de plaats waar creatieve mensen elkaar ontmoetten en progressieve ideeën de boventoon voerden. Op de middelbare school zong ze in The Song Swappers, die een achtergrondkoortje zouden vormen voor Pete Seeger. Travers was nooit van plan professioneel zangeres te worden en zag haar werk meer als een hobby, maar medemuzikanten moedigden haar aan om verder te gaan.

Het folktrio Peter, Paul and Mary werd in 1961 opgericht met Peter Yarrow en Noel (Paul) Stookey. De groep begon in Greenwich Village in een koffiehuis, maar kwam al snel veelvuldig op de radio, vanwaaruit hun invloed zich uitbreidde in de folkscene. Hun liedjes waren in eerste instantie nog lieflijk poppy, maar de inhoud kreeg de overhand. Begin jaren '60 was de tijd van de Civil Rights Movement en politiek activisme, en daar sloot het trio zich graag bij aan. Mary Travers werd met haar groep een woordvoerder voor de minder bedeelden van de samenleving en ze gaven de boodschap door die ze gekregen hadden van o.a. Pete Seeger en Woody Guthrie. Seeger's If I Had A Hammer, van hun eerste album Peter, Paul and Mary werd een soort volkslied van de burgerrechtenbeweging en ze traden onder meer op tijdens de Mars op Washington in 1963 waar ze het nummer Blowing In The Wind van Bob Dylan zongen en waar Martin Luther King zijn beroemde I Have A Dream-speech gaf. Door het optreden werd Dylan bekend bij het grote publiek. In 1970 gingen de leden van de band elk hun eigen weg, Mary Travers maakte vervolgens vijf soloalbums en haar eigen radioprogramma, gaf lezingen en bleef zich bezighouden met mensenrechten. Acht jaar verder gingen Peter, Paul and Mary opnieuw uitgebreid op tour en er werden nog diverse platen uitgebracht. Later hield het trio zich bezig met o.a. de situatie in El Salvador en vrouwenrechten. Op 20 mei 2009 gaven ze hun laatste concert in Brunswick, New Jersey. Hier kreeg Mary Travers staande ovaties om haar te bedanken voor haar werk en haar leven en om haar te steunen in het gevecht tegen leukemie. Een beenmerg- / stamceltransplantatie werd met succes uitgevoerd, maar de bijwerkingen van de daaropvolgende chemotherapie bleken fataal. Mary Travers laat haar echtgenoot, twee dochters en twee kleindochters achter.

Peter Yarrow roemt op www.marytravers.com haar eerlijkheid:

"That's the way she sang, too; honestly and with complete authenticity. I believe that, in the most profound of ways, Mary was incapable of lying, as a person, and as an artist. That took great courage, and Mary was always equal to the task."

Noel Paul Stookey herinnert zich haar activisme:

"as a friend she shared her concerns freely and without reservation. as an activist, she was brave, outspoken and inspiring - especially in her defense of the defenseless. and, as a performer, her charisma was a barely contained nervous energy - occasionally (and then only privately) revealed as stage fright."

mary travers
Mary Travers, 9 november 1936 - 16 september 2009