Het aantal groepen op het middeleeuws bal aanstaande zondagmiddag 19/3 in het Historisch Openlucht Museum Eindhoven is van drie uitgebreid naar vijf. De muziek wordt nu verzorgd door Travak, Dirom Darom, Gheselle, Tempeliers en duo NoordWest. Wen Versteeg geeft dansinstructie.

Dit middeleeuws dans- en muziekevenement rond het thema Spinninghen ende Labayen is op poten gezet door vier studenten van de afdeling Handel en Marketing  van het ROC. "We moesten iets organiseren wat ze in Eindhoven nog niet hadden",  zegt de uit Aarle-Rixtel afkomstige Guus Tilburgs. En dat werd dus ‘Spinninghen en Labayen', een feest met middeleeuwse muziek en dans. Het is overigens niet enkel een bal maar echt een Middeleeuws feest. Gedurende de dag zullen de verschillende muziekgroepen elkaar afwisselen en door het museum wandelen met hun muziek. Sabine, ook een van de vier organisatoren: "De herberg is gewoon open, naast drinken worden er ook kleine maaltijden geserveerd."
Gevraagd of dit bal een vervolg gaat krijgen zegt Sabine: "Dit is een heel nieuw thema. Ik weet niet of er nog vaker zo'n middeleeuws bal komt maar wie weet, als het succes is, wat er nog van komt."

Guus Tilburgs in een artikel in het Eindhovens Dagblad: "De naam van het festival is ontleend aan oude gebruiken. Als er een bruiloft op til was, kwamen de jonge vrouwen bijeen opm kleren te maken voor bruid en bruidegom. Dit trok weer jonge mannen aanen een en ander liep al gauw uit op een wild feest. Daarbij werd graag ‘labay' gegeten, een goedkoop soort gebak. En de term ‘spinster' bleef lang in zwang voor een ongetrouwde vrouw, niet altijd in de meest positieve betekenis van het woord. In het Engels bestaat het nog steeds".

Tempeliers
De Tempeliers gaan gekleed als troubadours uit de dagen van Heer Halewijn. Zij brengen oud-vaderlandse deunen en liedekens. Ze prijzen zichzelf aan als ‘sfeermakers bij banketten, volksoproeren en terechtstellingen'. De Tempeliers zijn Gitana, Tourdion, Plien, Broeder Lazarus, Cooper, achter deze schuilnamen gaan muzikanten schuil die voor nogal wat folkies bekender zullen klinken: Auke Eringa (zang, bouzouki, accordeon, kuttepiel), Anthony de Boer (zang, mandoline, gitaar), Jantien Schaap (viool, zang), Martijn Versteegh (klarinet, fluiten), Betty Post (dwarsfluit, zang, percussie) en Wouter Kuyper (doedelzak, zang, trekzak, fluiten).

Duo NoordWest
Duo NoordWest ontleent haar naam zowel aan de herkomst van de muzikanten als aan hun repertoire. Els Doekes woont in Leeuwarden, Thomas Steenweg in Leiden. Beiden spelen als volksmuzikant in verschillende formaties. Als Duo NoordWest hebben ze in de afgelopen jaren een repertoire aan luister- en dansmuziek opgebouwd, dat voornamelijk bestaat uit Scandinavische volksmuziek, met het accent op Zweedse volksmuziek.
In enkele honderden arrangementen van traditionele melodieën combineren zij authentieke instrumenten als viool, härjedalspipa en seljefløjta / sälgflöjt (Scandinavische herdersfluiten) en dala-säckpipa (Zweedse doedelzak) met trekharmonika, concertina en accordeon, met blokfluiten en zelfs met een baroktrombone.

Gheselle
Gheselle is een trio onder leiding van Dirk Bouwman die met tal van  blaasinstrumenten en doedelzakken overweg kan. Overigens heeft de groep voluit Ontfanck-Gheselle (feest kameraad). Zij spelen op kasteelfeesten, middeleeuwse markten, bruiloften, Bourgondische maaltijden enz. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Branles, Bourrees,Menuetten en Polka's. Het instrumentarium bestat ondermeer uit draailier, doedelzak, hommel, accordeon, trommen en fluiten.

Travak
Dit duo uit Venlo is de huisband van het Eindhovense folkbal dat elke eerste woensdag van de maand in café Wilhelmina aldaar plaats heeft. Ze laten zich door geen enkele trend meesleuren. Ze gaan voor authentieke balmuziek uit met name Frankrijk, maar je hoort ook invloeden uit Vlaanderen en Scandinavië. Ze staan komende zomer voor de derde keer op Folkwoods. Travak is: Wil van Gorkum (gitaar, trekzak, zang) en Nikolaj Marks (draailier, nyckelharpa, doedelzak)

Dirom Darom
Helga Buitelaar & Sakia Knijft van Dirom Darom zingen volksmuziek zowel Nederlands als Vlaams, Frans, Engels, Italiaans en Iers. Ze begeleiden zichzelf op harp, gitaar, accordeon, concertina, fluit en trommels. Ook zij staan - voor de tweede keer - op Folkwoods

Het evenement duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Rond 14 uur is er dansinstructie. Er is ook een ambachten mee-doe-dag. Hier kun je kijken & meedoen met ambachten, zie je mensen in historische kleding en kun je de sfeer proeven van middeleeuwse gezelligheid.

Entree 6,50 volwassenen, 3,00 kinderen (toegang tot het museum). Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven vind je aan de Boutenslaan 161 B, 5644TV Eindhoven Telefoon: 040 - 2522281.

Zie ook www.middeleeuwse-dans-en-muziek.tk.