-door Arianne Knegt-

Bij het programmeren van een podium komt het steeds meer aan op creatief denken, zoeken naar alternatieve invalshoeken en het aangaan van kruisbestuivingen. Dit geldt al helemaal als je, zoals De Parel van Zuilen in Utrecht, het ambitieuze plan koestert een groots opgezet Bluegrass-festival te organiseren, met klinkende internationale namen op de poster. Voor de derde keer op rij (en hopelijk het begin van een lange traditie) vindt op hemelvaartsdag, 14 mei 2015, het Gulpener Bluegrass Festival plaats in en rond de mooie Parel van Zuilen.

Muzikant Joost van Es beweegt zich al jaren in de internationale Bluegrass-wereld en beschikt over contacten waar je je vingers bij aflikt. Zo wist hij voor de aankomende editie van het festival de Bluegrass-grootheid Doyle Lawson en diens band Quicksilver te strikken voor een uniek optreden; het enige in de Benelux dit jaar. Iedereen begrijpt dat een dergelijk artiest een serieuze gage verlangt, en het is dankzij de samenwerking met het bekende biermerk uit Gulpen dat één en ander financieel mogelijk is. Dat de kruisbestuiving niet alleen financieel van aard is, blijkt echter als de sponsor in samenwerking met De Parel een Bluegrass-dag organiseert, waarin vier Nederlandse bands, samen met pers, fotografen, medewerkers en technici van De Parel, in een bus van Utrecht naar Gulpen afreizen, voor een dag ter promotie van het aanstaande festival. Het gezelschap wordt gastvrij ontvangen door Gulpener ambassadeur André Köppen, die een uitgebreide rondleiding geeft door de brouwerij met aansluitend een proeverij en een daaraan gekoppelde prijsvraag. De kleinschalige, organische werkwijze en maatschappelijke inslag van Gulpener blijken wonderwel te passen bij het ambachtelijke en pure karakter van Bluegrass, en meer in het bijzonder bij het uitgangspunt van het festival. Het voltallige gezelschap wordt na afloop van de proeverij getrakteerd op een diner in Herberg de Zwarte Ruiter, waarna het tijd is voor muziek!

Het concert wordt geopend door Crimson Inc. (ondertitel: ‘Roots from the Heart’), een jonge en energieke band uit Utrecht die het inmiddels toegestroomde publiek goed weet op te warmen. Ondanks het feit dat de muzikanten moeten opboksen tegen de niet ideale geluidsomstandigheden (vooral te wijten aan de akoestisch wat onhandige ruimte, niet aan de ervaren en kundige meegekomen geluidsman van De Parel) en het feestelijke geroezemoes, zet het vijftal een uitstekende set neer. Hoewel alle  bandleden beschikken over prima stembanden, ligt het vocale middelpunt bij frontman Dikkie de Rooij en de zingende violiste Annelotte Vonk. Hun enthousiaste samenzang ontlokt aan het Limburgse publiek instemmend gejuich.

Crimson Inc - foto Henk Hennuïn
Crimson Inc - foto Henk Hennuïn

K.C. Credit & The Cashiers nemen het publiek vervolgens mee op een uitstapje naar de jaren ‘50, met een overtuigende set old country en rockabilly, zwaar geïnspireerd, aldus de band zelf, door Johnny Cash. Hoewel de band niet in originele bezetting aanwezig is, houden de twee invalkrachten (waaronder bassist Martijn Klaassen van Crimson Inc.) zich prima staande, en bewijst frontman K.C. zich met zijn soepele stem en gladde kuif als een uitstekende vertolker van het fifties-gevoel. Het trio om hem heen kan moeiteloos aanhaken bij zijn trefzekere gitaarspel en zang. De band loopt als de spreekwoordelijke trein.

K.C. Credit & The Cashiers - foto Henk Hennuïn
K.C. Credit & The Cashiers - foto Henk Hennuïn

Vervolgens is het de beurt aan Monroe, de band die Joost van Es zelf samenstelde, met als grote publiekstrekker Douwe Bob, destijds de eerste  winnaar van de beste singer-songwriter van Nederland en sindsdien zeer succesvol in de Nederlandse muziekscene. Zo bracht hij onlangs met zangeres Anouk een single uit. Zijn samenwerking met haar zorgt er echter voor dat Douwe uiteindelijk verstek moet laten gaan in Gulpen (hij redt het niet op tijd terug te komen van een optreden met Anouk), hetgeen aanvankelijk wel een lichte teleurstelling teweeg brengt  bij het publiek. Die teleurstelling wordt echter meer dan goedgemaakt door de wèl aanwezige bandleden: naast muzikale spil Joost van Es op viool en zang zijn dat multi-instrumentalist Janos Koolen op gitaar, mandoline en zang, de sympathieke stille kracht Floris de Vries op banjo en de onvolprezen Loes van Schaijk, die invalt in deze band, op contrabas en (loepzuivere) zang. Een geolied geheel, ondanks de afwezigheid van Douwe Bob.

Monroe - foto Henk Hennuïn
Monroe - foto Henk Hennuïn

Als de feeststemming naar het hoogtepunt stijgt is de tijd rijp voor Brock and the Brockettes, de Bluegrassband rond Herman Brock Junior, die onlangs zijn met veel lof ontvangen album The old world uitbracht. Eén blik op deze opvallende Zeeuw is genoeg om te weten dat we hier te maken hebben met een gepassioneerde oude (Bluegrass-)ziel in een jong(er) lijf. Brock ademt Bluegrass, en dat doet hij waarschijnlijk al zijn leven lang, want naast een aantal dampende composities van eigen hand, speelde de band ook muziek van Herman Brock Senior. Brock kreeg zijn dagelijkse portie Bluegrass dus waarschijnlijk met de paplepel ingegeven. Zijn onmisbare Brockettes zijn Geertje van den Berg op mandoline en Lizz Sprangers op contrabas. Het drietal zingt prachtige driestemmige vocalen rond één microfoon. De band wordt soms (zo ook in Gulpen) nog aangevuld door Hans Wolters op banjo, Joost van Es en Janos Koolen. Bijzonder hoe Herman Brock in staat is originele liedjes te schrijven die naadloos passen in de traditie van de Bluegrass, en desalniettemin bestaansrecht hebben in een hedendaagse context.

Brock & The Brockettes - foto Henk Hennuïn
Brock & The Brockettes - foto Henk Hennuïn

Als het dak er nog nèt niet af is geblazen wordt het tijd voor de terugreis, de bus staat klaar om het illustere gezelschap terug naar Utrecht te brengen. De stemming in de bus is vrolijk en geïnspireerd, en we zijn nog nauwelijks onderweg of de eerste banjo’s, violen, mandolines en gitaren worden uitgepakt voor een ouderwets potje jammen. De ene na de andere parel uit de Bluegrass en country komt voorbij en wordt luidkeels meegezongen. Life on the road… Voor wie geen instrument bij de hand heeft bieden bierflesjes (in diverse gradaties tussen vol en leeg) uitkomst als blaasinstrument. Gulpener bier natuurlijk… Daar zit muziek in, zo blijkt.

Jammen in de Bluegrassbus - foto Arianne Knegt
Jammen in de Bluegrassbus - foto Arianne Knegt

Gulpener Bluegrass Festival


14 mei 2015 in en om De Parel van Zuilen, Utrecht
Voor informatie en reserveringen: http://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/bluegrassfestival-2015/
.