Van 25 t/m 28 maart vindt het GUO Festival Paasfolk plaats in CC Tiliander in Oisterwijk. De opening op Goede Vrijdag is in handen van Gerard van Maasakkers en Lieven Tavernier, er zijn optredens van o.a. Sedaa, Niamh Parsons en Wouter Vandenabeele met zijn GFVP. Het Bretonse Hamon Martin Quintet staat twee keer gepland: als afsluiting van de balfolkmarathon op zondag en als uitsmijter van het festival op Paasmaandag.

Het festival Paasfolk is afwisselend vanaf de opening door Brabantse liedjessmid Gerard van Maasakkers tot aan de afsluiting door het swingende Hamon Martin Quintet uit Bretagne. Daartussenin zingt de Vlaming Lieven Tavernier zijn kwetsbaarste liedjes, belooft streekgenoot Wouter Vandenabeele een primeur met het Ghent Folk Violin Project (oftewel GFVP) waarin dit keer de Syrische ud-speler Elias Bachoura schittert, zingt de Ierse Niamh Parsons onder gitaarbegeleiding van Graham Dunne betoverende ballades van haar kersverse cd en klinken de magische  onder- en boventonale keelklanken en Przewalskipaardenhoofdviolen van het Mongools/Perzische Sedaa.

Interactieve publieksdeelname is mogelijk tijdens folksessies en in masterclasses Bretonse dansen, onder- en boventonale keelzang en instrumentaal samenspel onder leiding van internationale topdocenten. Voor de sessies en de masterclass instrumentaal samenspel kunnen bezoekers hun eigen instrumenten meebrengen die ze veilig in bewaring kunnen geven bij de instrumentengarderobe. Muziekfilms en een catering met streekproducten tegen democratische prijzen maken het festival compleet.            

Fest Noz uit Breizh
Eén van de smaakmakers is het Hamon Martin Quintet. Dit Bretonse kwintet treedt tweemaal aan als afsluiter: op de balfolkmarathon én als festivaluitsmijter. Een dubbel buitenkansje, want deze topformatie komt zelden naar Nederland. Het vijftal heeft zich toegelegd op Fest Noz, Bretons voor ‘Nachtfeest’, een meer dan avondvullend Keltisch volksfeest met dansen op live muziek waarop het goed is van eten en drinken. Zowat elk dorp in Breizh (Bretons voor ‘Bretagne’) houdt deze levendige volkstraditie in leven, van dorpsplein tot kasteeldomein, voor jong en oud, van generatie op generatie, al eeuwenlang. Andro, Bourrée, Branle, Gavotte, Hanterdro, Kost Ar C’hoad, Laridée, Plinn, Ridée, Rondeau en tientallen andere Bretonse dansen blijven voortleven.

Hamon Martin Quintet
Hamon Martin Quintet


Het Hamon Martin Quintet geldt als dé referentie voor deze feestelijke, volkse dansmuziek. Sinds ruim 10 jaar duiken de vijf in de Fest Noz-muziek uit Hoog Bretagne en steken ze de traditie in een modern jasje. De vijf topmuzikanten mixen hun aanstekelijke Bretonse dansmuziek met Arabische en Indische invloeden, onverwacht geïmproviseerde wisselingen in de melodieën en opzwepende ritmische patronen.
Extra dimensie aan de instrumentale muziek komt van zanger Mathieu Hamon. Als ‘caller’ zweept hij iedereen op tot dansen om vervolgens met krachtige vocalen verwikkeld te raken in een vraag- en antwoordspel met tegengeluid van zang of instrumenten die de Bretonse muziek vaak kenmerkt. De werkelijk superbe klasbakken die hem instrumentaal bijtreden zijn Janick Martin (diatonische accordeon), Erwan Hamon (bombarde, dwarsfluit), Ronan Pellen (cister) en Erwan Volant (bas).

U wilt wel maar kan niet Bretons dansen? Neem dan zeker deel aan de instructies Bretonse dansen die beide optredens voorafgaan. Docent Leon Huisman en zijn partner brengen u geduldig de basispassen bij, huisorkest Avendans begeleidt instrumentaal. Daarna danst ook u mee op het Fest Noz met het Hamon Martin Quintet.

25 t/m 28 maart 2016, GUO Festival Paasfolk in CC Tiliander in Oisterwijk
Er zijn tientallen concerten, masterclasses, sessies,  muziekfilms en een unieke balfolk-marathon met 16 groepen die 24 uur nonstop ten dans spelen.
De website van GUO (http://guo.inoisterwijk.nl) geeft uitgebreid informatie en linkt bovendien door naar de website van Tiliander (http://www.tiliander.com) waar festivaltickets te reserveren zijn. In voorverkoop zijn er meerdaagse kortingsacties. Bovendien is er een ‘twee halen één betalen’ actie speciaal voor balfolk-dansliefhebbers. Hiervoor gelden de instructies op http://www.balfolk.nl/events.php.