Op zaterdag 15 november presenteert Olla Vogala de cd Live in de Sint-Baafsabdij in Oisterwijk. Wie dit concert bezoekt krijgt de cd er gratis bij.

Verfrissende smeltkroes
Onder artistieke leiding van creatieve duizendpoot Wouter Vandenabeele brengen de vijftien orkestleden van Olla Vogala een verfrissende smeltkroes van folk, jazz, klassiek, wereldmuziek en  meer. Volgens de één is het een 'wereldmuziekorkest', volgens de ander een 'folkbigband'. maar wie het in één woord vangt, doet Olla Vogala per definitie tekort. Via de dialogerende, samenvloeiende, bindende kracht die van muziek uitgaat geeft een bezielende Vandenabeele met zijn zich voortdurend transformerende bende dynamisch handen en voeten aan vaak loze begrippen als verbroedering, interculturalisme en multi-etniciteit.

Hun zevende cd 'Live in de Sint Baafsabdij' kwam vorig jaar in België uit en reeg jubelende recensies  aaneen. Zo is volgens de Volkskrant Olla Vogala met haar bizarre improvisaties en mondiale integratie van oude en nieuwe muziek 'de Vlaamse versie van het Willem Breuker Kollektief'. Maar sindsdien trad Olla Vogala niet meer in Nederland op. Totdat ze GUO uitkozen om hun schijf in Nederland te presenteren. Ze spelen de cd integraal en elke bezoeker krijgt er eentje mee naar huis. Om na te genieten, om cadeau te doen, of allebei. Gratis cd bij concert of, zo u wilt, vrijwel gratis concert bij cd. Gulle geste met Sint en Kerst in het verschiet.

Al meer dan 15 jaar vervlecht Vandenabeele in Olla Vogala beklijvende indrukken die afzonderlijke leden tijdens muzikale reizen opdoen tot onvoorspelbare stijlmengsels. Ongebreidelde kruisbestuivingen van genres met maling aan een stijlbreuk meer of minder. Op het live album resulteert dit in een vernuftige mix van chansons, anti-oorlogsliederen, liederen over onmogelijke liefdes en instrumentale composities met inslag uit Arabische muziektradities. Liedteksten komen uit eigen gelederen, zijn ontleend aan poëzie van Geert Cyriel Tavernier en Slaeurhoff of (via de  christelijk-Arameense broncultuur uit Mesopotamië, roemruchte rivierendelta tussen Eufraat en Tigris) uit Syrië.

Wouter Vandenabeele
Sleutelfiguur Wouter Vandenabeele spon afgelopen anderhalf decennium  een rode draad doorheen de Vlaamse folkscene. Hij maakte faam als violist, componist en arrangeur in superformatie Ambrozijn, filmisch folkbaluitspinsel Balbrozijn, als helft van Griebo, in subtiele folkbalbende Naragonia, in het Gentse Folk Viool Project GFVP, in  psychedelisch folktrio Boma Family, als grondlegger van Olla Vogala en afgeleide Balla Vogala. Hij trok naar en door Afrika en concerteerde met Afrikaanse griots als peulviolist Issa Sow en kora-speler Bao Sissoko uit Senegal (o.a. ‘Swahili Encounters’ op Zanzibar), was drijvende kracht achter Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï en het Zuid-Afrikaanse Zuiderwind.

Voor de Olympische Spelen in 2004 in Athene leidde hij het prestigieuze Hadzidakis-project met Teresa Salgueiro, Lucilla Galeazzi, Joji Hirota, Kari Bremnes, Eva De Roovere en anderen. In woonplaats Gent schreef hij in 2005 muziek bij een vuurwerkshow op nationale feestdag in opdracht van het stadsbestuur en verzorgde hij, met Steve Houben, Erik Vermeulen, Savina Yanatou, Philippe Thuriot, Ex Tempore en anderen, de muzikale opening van De Handelsbeurs. Hij speelde op Europese festivals waaronder Womex, in het National Theatre in Londen en met internationale coryfeeën uit de wereldmuziek.   

Hij is gereputeerd docent en artistiek leider op internationaal jongerenmuziekkamp Flanders Ethno, stage international d’été de Neufchateau voor de Franse gemeenschap, jeunesse musicale op Cyprus, op folk- en jazzstages van Muziekmozaïek en bij de samenspelklas van volksmuziekstages Gooik, muziekacademie Sint-Niklaas en eigen jongerenorkest Transpiradansa waarover hij tevens de directie voert. 

Vlaanderen Boven
Wouter Vandenabeele drukte zijn stempel op meer dan twintig cd’s, dompelde zich onder  in soloprojecten (‘Chansons sans Paroles’) om met Turkse duduk-speler Ertan Tekin op te duiken in oriëntaalse dwarsverbanden (‘Chansons pour la Fin d’un Jour’) of recent nog met Marc Hauman in een muziekproductie over de Eerste Wereldoorlog waarvoor hij tevens tekende voor de arrangementen. In december 2012 smeedde hij als artiest in residentie in opdracht van GUO voor haar thematisch minifestival 'Vlaanderen Boven' in tweemaal anderhalf uur een zelf samengeraapt select elftal tot uniek team. Hij bracht een frivole folkcocktail op smaak, met solistische improvisaties die ontaaardden in een tutti finale.        

De opnames van de zevende cd van Olla Vogala vonden plaats voor een live publiek in de cultuurhistorische Sint-Baafsabdij in Gent. De presentatie volgde vorig jaar zomer tijdens het Brusselse folkfestival Brosella. En voor Nederland dus nu bij GUO. Opnieuw weet Wouter Vandenabeele zich te omringen met het crème de la crème uit de jazz-, folk-, chanson- en klassieke muziekscene van Vlaanderen en daarbuiten die de grenzeloze crossover van Olla Vogala meesterlijk weet uit te dragen.

Voor de bezetting tijdens het GUO-concert houden we enige slag om de arm, maar met volgende opsomming komen we in de buurt: Soetkin Baptist, Elly Aerden en Ludo Vandeau (vocalen), Marc De Maeseneer (baritonsax), Frederik Heirman (trombone), Luc Vanden Bosch (drums, percussie), Gijs Hollebosch (dobro, mandoline), Arne Van Dongen, (contrabas), Florejan Verschueren (toetsen), Dirk Moelants (viola da gamba), Luc De Gezelle, Stefaan Smagghe en Wouter Vandenabeele (viool) en Syriër Elias Bachura (ud).

Zaterdag 15 november 2014
Vlaams wereldorkest Olla Vogala presenteert de cd 'Live in de Sint-Baafsabdij' voor het Nederlandse publiek bij concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk in Cultuurcentrum Tiliander. Bij dit tweede GUO-concert uit serie 2014/2015 ontvangt elke bezoeker ter plekke een gratis exemplaar van de cd die Olla Vogala tijdens het concert integraal speelt. Om na te genieten, om cadeau te doen aan Sint of Kerstman, of allebei. 

Belangstellenden reserveren tickets voor dit GUO-concert via www.guo.inoisterwijk.nl. Telefonisch reserveren tijdens kantooruren kan ook: 013 - 5217220. Op vrijdagavonden tussen 18 en 20.30 uur zijn tickets te koop aan de balie van Tiliander. Voor zover voorradig verkoopt GUO tickets ter plekke op de concertdag vanaf een uur voor aanvang van het cd-presentatie-concert dat om 20.30 uur begint.