Vijftien jaar lang vormden zij de twee spannend harmoniërende stemmen van Ygdrassil. Vorig jaar gingen ze na een afscheidsconcert op festival Folk in de Wâlden in het Friese Oentsjerk ieder voorlopig hun eigen weg. ‘Voorlopig, want je weet maar nooit',  zeiden ze. Mocht het voorgoed zijn, dan hebben we tenminste de beelden nog. Want er is een dvd uit van het concert dat Ygdrassil tien maanden voor hun afscheid gaf op Folkwoods.

Dat concert was een van hun mooiste, dus is de dvd Ygdrassil live at the Folkwoods Festival 2006 om in te lijsten. Tijd om aan Annemarieke Coenders en Linde Nijland te vragen hoe het nu met hun gaat. Antwoord: Uitstekend!

ygdrassil
Annemarieke en Linde tijdens hun afscheidsconcert in Oentsjert, foto Ronald Rietman

Annemarieke
Van Sido Martens hoorde ik een paar maanden geleden dat Annemarieke 't een en ander had ingezongen in zijn studiootje. Dat maakt nieuwsgierig, dus maar even bij haar geïnformeerd:

Annemarieke: "Afgelopen zomer heb ik bij Sido Martens een demo opgenomen. Hij heeft een studio op zolder en daar mocht ik gebruik van maken. Sido zat achter de knoppen, maar speelde ook wat gitaar- en mandolinepartijen in. Op Sido's cd Open en de cd bij zijn onlangs verschenen boek De loper ben ik op een paar nummers te horen. Momenteel werk ik samen met drummer Wim Sebo mijn nieuwe nummers uit. Wanneer we hiermee op gaan treden weet ik nu nog niet maar de wil is er wel. Als daar nieuws over is zal ik het beslist laten weten.
Daarnaast heb ik me aangesloten bij de Songclub. Elke eerste zondag van de even maand komt een tiental singer-songwriters (ondermeer Tiedo, Lex Koopman, Roos Galjaard en meerdere leden van de cajungroep Cochon Bleu) bijeen om nieuw werk te laten horen. Dit doen we in Café Marleen, een intiem en gezellig muziekcafé in de stad Groningen. In februari heb ik voor het eerst meegedaan en begin deze maand was het weer zover. Het begint telkens om 21:30 uur. Naast mijn muzikale bezigheden ben ik tekenaar/illustrator. Onder de naam Coen Annema maak ik ondermeer prentenboeken en exposeer ik regelmatig. Vanaf 13 april is bij galerie Oker in Harlingen tekenwerk van mij te zien. Zie ook mijn website www.coenannema.nl."

Natuurlijk heb ik meteen op Annemariekes site rondgesnuffeld. Ik sta perplex, en mail meteen terug.

Ha die Annemarieke,
Wat een prachtige illustraties! Afgaande op zo'n beeldschermpje kun je je vergissen, maar het lijkt me werk met krijt. Dat pastelachtige spreekt me aan. Maar sommig werk lijkt transparant, heb je dat ook met krijt gemaakt, of zit daar een aquareltechniek achter? (...)
Trouwens, wat is het genre van de nummers die je met Wim Sebo maakt?


Annemarieke: "Dank voor het compliment! Het zijn inderdaad tekeningen met oliepastelkrijt. Ook gebruik ik (gekleurde) inkt, vandaar dat aquarel-effect, en potlood. (...) De muziek die ik met Wim Sebo maak zou je nog steeds folk kunnen noemen, al klinkt het minder traditioneel dan sommig werk van Ygdrassil. Maar de nummers die ik voor Ygdrassil schreef, hadden ook al wat minder hun wortels in de Ierse en Engelse folk. Singer-songwriter is een weinigzeggende genrenaam, maar wel van toepassing omdat het liedje centraal staat.
Ik heb altijd al graag met een drummer willen werken. Veel van mijn liedjes lenen zich voor een drumpartij. Ik vind het erg leuk om ze op deze manier voller te horen klinken. Maar banaal en recht-toe-recht-aan wordt het niet. Het blijft luistermuziek.
Wim heeft vroeger in Soom gespeeld, een avant-gardistische noiseband uit Groningen, waar Linde en ik ooit als gast nog hebben meegezongen. De afgelopen jaren is hij steeds meer met samples gaan werken en heeft hij muziek bij dansvoorstellingen gemaakt. Heel andere koek dan wat ik doe dus. Maar hij sluit met zijn vindingrijke en subtiele drumstijl erg aan bij mijn liedjes. Ik denk dat we met dit repertoire nog steeds goed in het folkcircuit zouden kunnen optreden. Wie weet zul je ons daar nog eens zien opduiken."

Linde
Natuurlijk heb ik ook Linde benaderd. Van haar was bij het afscheid al meteen duidelijk dat ze haar zang-carrière zou voortzetten. Het blijkt nog voorspoediger uit te pakken dan ik had verwacht.
 
Hoi Linde,
Hoe gaat 't? Ik kwam jouw naam en die van Bert Ridderbos tegen in het programma van het grote Britse Brampton festival. Tussen giga-namen als Richard Thomspon, Maddy Prior, Seth Lakeman, Bellowhead en Kila. Imponerend! Kun je iets vertellen hoe het na het afscheid met je gegaan is en wat jouw toekomstplannen zijn?


Linde: "Het gaat goed. Sinds het voorlopige afscheidsconcert van Ygdrassil is er veel gebeurd. Na een korte rustperiode heb ik 14 mooie concerten met het Winterliederen-project gegeven in Noord-Nederland, samen met Bert Ridderbos en Henk Scholte. Inmiddels ben ik een aantal maanden bezig met een serie optredens met mijn Sandy Denny programma, met erg fijne concerten in Nederland met band en als hoogtepunt een tour in Engeland met Bert Ridderbos. Engeland lijkt veelbelovend. We hebben er veel positieve respons gehad en ik ben er geïnterviewd door BBC icoon Bob Harris. Naast een tour in 2009 hebben we er de komende maanden twee interessante optredens in Engeland bij gekregen. Op 20 april maken Bert en ik deel uit van een Sandy Denny anniversary tribute avond in de Troubadour in Londen, met o.a. Linda Thompson, Joe Boyd en Martin Carthy en 20 juli spelen we inderdaad op het hoofdpodium van het Brampton Live festival. Verder ben ik momenteel met een bijzondere nieuwe samenwerking bezig, Het Internationaal Folkcomplot, met Wouter Vandenabeele (o.a. Ambrozijn), Bert Ridderbos, Vera Coomans (o.a. Rum) en Walter Kuipers (o.a. De Berini's). Het eerste concert plaats zal plaats vinden op Folkwoods deze zomer. Ook wil ik in de komende periode aan een nieuwe CD gaan beginnen."

Zo...! Nog een vraagje? Weet jij de naam van het programma waarin het interview met Bob Harris is uitgezonden. Was het op radio of tv?

Linde: Dat wordt nog uitgezonden, op 22 april aanstaande. Het was een interview voor een radio BBC2 documentaire over Sandy Denny, met o.a. ook Robert Plant, Simon Nicol, John Wood, Joe Boyd en Maddy Prior. De aanleiding is dat 30 jaar geleden Sandy Denny overleed. Bob Harris wilde mij erbij als vertegenwoordiger van een jongere generatie die met haar muziek verdergaat. Het interview was bij hem thuis en het was bijzonder om hem te ontmoeten, aangezien hij Sandy Denny indertijd vaak in zijn uitzending heeft gehad, en zelfs nog een tijdje bij haar in huis gewoond."

ygdrassil live at the folkwoods festival 2006

DVD
Linde heeft afgelopen jaren furore gemaakt met haar Sandy Denny-programma. Ze bracht dat zonder Annemarieke aan haar zijde, maar wel met een band. Op de dvd ‘Ygdrassil live at the Folkwoods Festival 2006' citeert ze, nu samen met Annemarieke en Bert Ridderbos, deze legendarische Britse zangeres in een van de zeventien nummers: ‘The north star grassman and the ravens' (zie hier). Het is een van de hoogtepunten van deze dvd.

De dvd toont alle sterke kanten van Ygdrassil.  

- Allereerst is er de vanzelfsprekende twee-eenheid van Linde's heldere hoge stem en de wat donkerder stem van Annemarieke. Gedurfd komt dat uiting in vier a capella gezongen duetten: ‘Once I had a sweetheart', ‘The trumpet player', ‘Cruel Sister' (zie hier) en ‘Water'. Hun twee zanglijnen grijpen telkens weer knap in elkaar. Beste voorbeeld daarvan vind ik ‘One Morning in the springtime'. De ingetogenheid waarmee dat nummer gebracht wordt vormt samen met het eraan voorafgaand ‘In a lonesome town' een summum van intimiteit. Tijdens die twee nummers kun je een speld horen vallen. Het sprankelende van Linde's gitaarspel komt daardoor nog beter tot zijn recht. Samen met het subtiele gitaarspel van Ridderbos leidt dat in `In a lonesome town' tot het indrukwekkendste instrumentale intermezzo van het concert.

- Het spelplezier dat Annemarieke steeds weer uitstraalt. Swingend wiegt ze mee wanneer de muziek daar aanleiding toe geeft in nummers als ‘Down in yon green garden', ‘Here, right here and I'm looking at the sun' en ‘Easy sunrise'. Frappant is ook haar relaxte houding, zelfs als ze zichzelf moet corrigeren wanneer in ‘Home is a building' de klem verkeerd op haar gitaar staat. Ze schuift de klem omhoog naar de juiste positie en zegt met een lach "Zo, dit klinkt al een stuk optimistischer"... Onverstoorbaar zet ze vervolgens het nummer opnieuw in.   

- De meerwaarde van gitarist/multi-instrumentalist Bert Ridderbos die met zijn cittern een aantal nummers nog folkier inkleurt zoals hij dat ook op accordeon doet in Annemarieke's heerlijk ingetogen ‘Snowwhite'.  De banjo gebruikt hij om de spanning te verhogen, zoals in ‘This Heat'.

De dvd biedt in totaal zeventien nummers. Het accent ligt op nummers van de twee meest recente albums ‘Nice Days under the darkest skies' uit '02 en ‘Easy Sunrise' uit '05. Het album ‘We visit many places' uit '00  is niet vertegenwoordigd, maar er zijn wel een paar nummers van de eerste twee albums ‘Ygdrassil' uit '95 en Pieces uit '97. Als toergift is er ‘Motorcycle Mama' van Neil Young.

Al met al een bijzonder fraai carrière-overzicht.  
 
Henk

PS.
- De kwaliteit van beeld & geluid op youtube - waar we een aantal keren naar linkten - is aanzienlijk minder dan die op de originele dvd.
- Annemarieke zingt 1 keer in de twee maanden in de Songclub in Café Marleen. Begin deze maand liet ze  daar - ondanks een hevige verkoudheid - een van haar nieuwe nummers horen. Kijk en luister hier.   
- Linde heeft met haar Sandy Denny-repertoire succes in Engeland. Begin dit jaar speelde ze met Bert Ridderbos bij Radio Desmet Live een van de nummers die Sandy Denny destijds met Fairport bracht: Rising of the Moon. Het is op video vastgelegd en je kunt het hier bekijken.  
- Via www.ygdrassil.nl kun je de dvd bestellen. Natuurlijk kun je op die site nog meer muziek van Ygdrassil beluisteren.