-Een gastbijdrage van Henk- 


Het kan nauwelijks toeval zijn dat de muziek in 2014 in het teken stond van ‘familie’. Rampspoed, oorlogen, IS, recessie, krimpende overheid, toenemende onzekerheid rond gezondheidszorg, jeugdzorg, pensioenen, het bepaalt de state of mind. Deze tijdgeest – plus een tegenreactie op de globalisering - brengt ons terug naar de essentie, daar waar je liefde naar uitgaat, naar je naasten. Youp van ’t Hek zei ‘t in zijn gesprek met Pauw over zijn oudejaarsconferentie, waarin hij zijn eigen vrouw opvoert: “Al het denken dat we doen over Europa, over de hele wereld, je eindigt toch heel dichtbij, bij je familie”. 



Nou is het in de folkmuziek natuurlijk altijd al eerder regel dan uitzondering dat de onderwerpen van de liedjes dicht bij huis liggen, zonder dat de blik naar buiten verwaarloosd wordt. Maar zoals het dit jaar uitpakt vind ik wel opvallend. In mijn ‘beste folkalbums van 2014’ – die ik afgelopen week op Facebook publiceerde -  vind je dat terug. Ik zal ze niet allemaal aanstippen maar alleen al in mijn top-15 zijn het zeker 8 albums waarbij dat het geval is!



LINDE NIJLAND

In I Am Here van Linde Nijland (nr.1), zingt en schrijft Linde over haar directe omgeving. Haar fijnbesnaarde album herinnert aan Linde’s moeder Janneke die in 2010 plotseling overleed. De foto achterop het cd-boekje toont Janneke aan het strand met blote voeten wandelend door de uitrollende golven. Je begrijpt waar de allereerste woorden vandaan komen in haar eerste nummer Live Incomplete bij slepende accordeon, traag in mineur: “Isn’t it strange, how life can change just when you think you’ve got the whole world in your hand”. 



Een ander nummer bewerkte Linde speciaal voor haar moeder: Ocean Gypsy, Deze Renaissance-cover kan  in Linde’s ingetogen aanpak plots ontroeren. Iets wat me later nog eens overkomt in haar dynamischer titelnummer I Am Here. Universele gevoelens van liefde en verdriet liggen voor het oprapen. Begin jaren zeventig kende ik Ocean Gypsy als pompeus melodrama van het progrockende Renaisance. Linde heeft het uitgebeend tot de  essentie. Gedragen op tokkelende snaren van gitaar en cittern (Bert Ridderbos) is het nu een prachtig folklied, met een fijngevoelige fiddle (Joost van Es) als finishing touch. Wat mij betreft de verrassendste en ook mooiste metamorfose die een song ooit onderging. De geregeld terugkerende wanhopige vraag "Ocean Gypsy where are you?" vormt het bijschrift bij de foto achterop het tekstboekje, die van moeder Janneke in de vloedlijn…   



BROEDER DIELEMAN

Op 3 vind je Broeder Dieleman met zijn imponerende album Gloria. Deze Zeeuwse singer-songwriter blijft ook dicht bij huis. Hij zingt een nummer speciaal voor zijn twee dochters Janna en Lieve. De meeuwen en merels rond zijn huis in het centrum van Middelburg, dringen door tot de opnamen. Dwarrelende pianonoten met de galmpedaal diep ingeduwd, ‘n kuierende banjo en wat gitaarakkoorden leggen een ongekend melancholieke bedding voor zijn pastorale songs in Zeeuws dialect. Het idioom? Een wonderlijke omarming van folk & indierock.   

Dieleman groeit bijbelvast op. Zijn muziek wortelt in de kerk. Daar heeft hij twintig jaar geleden mee gebroken, wat niet wil zeggen dat hij alle schepen achter zich heeft verbrand. Hoewel hij altijd al druk was met muziek – hij is ondermeer boeker en coördinator van poppodium De Spot – schreef Dieleman zijn eerste songteksten pas 10 jaar geleden na het overlijden van zijn moeder.  Overigens wordt Broeder (aka Tonnie) bijgestaan door enkele muziekmaten: Ersha Sollgar op de klassieke Daf (Perzische framedrum), zangeres Janine van Osta (o.a. ‘Wolf in Loveland’) en de Australische multi-instrumentalist Adam Casey (o.m. The Boy Who Spook Clouds) op draailier, piano, contrabas of gitaar en producer Pim van de Werken. 



MARTHA TILSTON

De Britse singer-songwriter Martha Tilston schaart op The Sea (nr.4) haar hele familie om zich heen.  Martha wil aanvankelijk niet gezien worden als de dochter van haar beroemde vader, folkzanger/gitarist Steve Tilston. Ze kiest dus niet voor het genre van pa en laat zich niet verleiden tot traditionele folk. Ze maakt een aantal geëngageerde singer-songwriters-albums. Als stiefmoeder Maggie Boyle kanker krijgt doet Martha mee aan een benefietconcert voor haar. Die avond springt de folk-vonk alsnog over. Ze vindt al die folk-muzikanten, de sfeer én hun muziek geweldig. Dit album The Sea met hoofdzakelijk traditionele folknummers kon dus niet uitblijven. Om haar afkomst niet langer te loochenen neemt ze het sympathieke besluit om in elk nummer een familielid een prominente zangrol te geven. De nummers waarin ze mannenstemmen betrekt, krijgen daardoor een extra uplift. Zeker wanneer ze met haar vader een bewogen duet zingt in diens nummer Fisherlad of Whitby en als broer Joe zijn donkerbruine zware stem leent aan een trage versie van de shanty Shallow Brown.

TAVERNIER

Lieven Tavernier zoekt het – ook op zijn album Wintergras (nr.5) - steeds dichtbij huis. Op elk album herken je wel iets uit de stad Gent. Dan weer de Lievekaai of De Burgstraat, dan weer de St. Baafs of het Emile Braunplein. En speelt het verder weg, in bijvoorbeeld Toscane, dan gaat het over een al dan niet fictieve liefde uit Gent, die daarnaar toe vertrok.  



THOMPSON
Net als Martha Tilston betrekt Teddy Thompson al zijn musicerende familieleden op het album Family (nr.7). Als uitvoerende wordt simpelweg de naam Thompson gehanteerd. Elk musicerend familielid brengt 1 of 2 nieuwe songs in voor het familie-album. Goed idee, ware het niet dat zijn pa en ma – beide toppers in de folk - al een eeuwigheid uit elkaar zijn. Van koek en ei geen sprake. De familie-samenstelling is nogal gecompliceerd. Richard en Linda Thompson scheidden in 1982, Teddy was toen 6. Beide ouders zijn snel daarna hertrouwd met ‘n ander. Maar Teddy hoopt dat een familie-album kan bijdragen tot genezing, zelfs 32 jaar later. 
Teddy ziet nu zijn kans schoon want sporadisch is Richard Thompson weer te horen op albums van zijn ex Linda. Naast Teddy’s ouders werken aan Family mee  Kami (dochter van Richard en Linda), haar echtgenoot James Walbourne, Jack Thompson (Richard's zoon uit zijn tweede huwelijk) en Zak Hobbs, Richard's kleinzoon. Family is een sterk wisselend album met enkele nummers die kunnen uitgroeien tot klassiekers: het titelnummer van Teddy waarvan je het refrein na één keer meezingt, Perhaps We Can Sleep van zijn moeder en That’s Enough van zijn pa… 



MARIKE JAGER

Marike Jager schreef de liedjes voor haar album The Silent Song (nr.8)  in een hutje in de achtertuin. Ze bracht deze ‘naked songs’ afgelopen jaar op het altaar in kerken, en op ‘n enkel festivalpodium, zoals dat van Parkfest. Ze stond prachtig zwanger te wezen, terwijl aanstaande papa Henk Jan haar bijstond van achter de piano. Een waar familie-optreden dus. En die familie-concerten krijgen een vervolg in haar Theatertour The Silent Song waarin ze met Henk Jan en hun piepjonge zoontje Toots vanaf 7 januari tot eind maart zo’n 30 theaters aandoet. 



SIDO MARTENS

De familie van Sido Martens speelt nadrukkelijk een rol in zijn kapitale project Als Het Klinkt Dan Klopt Het. Deze Friese singer-songwriter zit al 50 jaar in ‘het vak’ en werd 65 dus wilde hij dit keer iets speciaals. Het is een boek geworden met twee cd’s. Hij blikt in zijn boek en de eerste schijf Zo die Klonk terug op zijn lange carrière met o.a. Fungus, Farmers Union en zijn Nederlandstalig solo-werk. Zijn vrouw Trienke – met wie Sido vaker op het podium stond, onlangs nog op zijn jubileumconcert tijdens Parkfest in Eindhoven  - speelt natuurlijk een rol in het boek en op die eerste schijf. Op de tweede schijf Zo die Klinkt (nr. 10) met nieuw werk zingt Sido in een aantal nummers met liefde over zijn ouders. Zijn dochter Janne, een getalenteerd kunstenares, tekende voor de typografie van het boek.  



MARY GAUTHIER

Mary Gauthier heeft  op haar album Trouble & Love (13) slechts acht nummers nodig om haarscherp en indringend de emotionele achtbaan te schetsen waarin de relatiebreuk met haar grote liefde haar vorig jaar stortte.  Het was niet alleen haar lief, maar ook haar muzikale partner Tania Elizabeth. Tania kapt na mooie jaren plots met haar. En net als op eerdere albums legt Gauthier haar zielenpijn open en bloot op tafel. 



KEUZE

Op 2 staat het unieke album van de Ierse groep The Gloaming. Hun sound is niet slaafs traditioneel, maar ook niet moedwillig hedendaags. Als een jazz-gezelschap rafelen ze een muziekstuk uiteen, om het al improviserend een nieuw leven te geven.  En in dat nieuwe leven herken je steeds hun roots, de Ierse traditie. Dat levert het mooiste Ierse album op dat ik in jaren hoorde. Met hun aanpak halen ze het voorspelbare weg uit het meeste reels & jigs-werk. Een jig is bij The Gloaming nooit recht-toe recht-aan een jig, zoals een reel nooit recht-toe recht-aan een reel is. Het gaat om de weg ernaar toe. Die is spannend, onvoorspelbaar. 
Lang heb ik zitten dubben wie 1 en 2 zouden worden. Het ging tussen Linde Nijland en The Gloaming. Die twee albums staken wat mij betreft boven de rest uit. Uiteindelijk geeft een simpel criterium de doorslag: Welk album beluister ik het liefst van begin tot eind. Naar welk album luister ik het meest….



TOP 100


01. Linde Nijland: I am Here

02. The Gloaming: idem

03. Broeder Dieleman: Gloria

04. Martha Tilston: The Sea 

05. Lieven Tavernier: Wintergras 

06. Sam Amidon:  Lily- O 

07. Thompson:  Family 

08. Marike Jager: The Silent Song

09. Martin Green: Crow’s Bones 

10. Sido Martens: Zo die klinkt

11. Erlend Viken Trio: Frie Tøyler

12. Bear’s Den: Islands

13. Mary Gauthier: Trouble & Love

14. Arve Henriksen: The Nature Of Connections 

15. Maz O'Connor: This Willowed Light

16. Riccardo Tesi & Banditaliana: Maggio

17. Frazey Ford: Indian Ocean

18. Martin Simpson, Bella Hardy cs: The Elizabethan Session

19. Greylag: idem

20. David Berkeley: The Fire In My Head

21. O’Hooley & Tidow: The Hum

22 Andrew Bird: Things Are Really Great Here, Sort Of...

23. Oh Susanna: Namedropper

24. Lisa Lestander: Sånger från norr

25.  Jimmy Aldridge and Sid Goldsmith: Let the Wind Blow High or Low

26. Het Zesde Metaal: Nie Voe Kinders

27. Hozier: Hozier

28. Phil Smith: Year of the Dog

29. Nathaniel Rateliff: Falling Faster Than You Can Run

30. Naragonia Quartet: Idili  

31. Tindersticks: Ypres  

32. Josiene Clarke & Ben Walker: Nothing can bring back the Hour

33. Hurray for the Riff Raff: Small Town Heroes

34. Trampled by Turtles: Wild Animals

35. Duo Pilartz Gielen: UN  

36. Various Artists: “Dear Jean: Artists Celebrate Jean Ritchie” 

37. Bella Hardy, Josienne Clarke & anderen: Songs for the Voiceless

38. Mehmet Polat Trio – Next Spring

39.  Alice Gerrard – Follow The Music

40. Wendy McNeill – One Colour More

41. Naomi Bedford: A History of Insolence 

42. Luke Jackson: Fumes And Faith

43. Martin & Eliza Carthy: The Moral of the Elephant 

44. Startijenn: El-taqa 

45. Coope Boyes & Simpson: In Flanders Fields 

46. Lucinda Williams: Down where the Spirit Meets

47. Ahlberg, Ek & Rosewal: Näktergalen 

48. Richard Thompson: Acoustic Classics 

49. Le Gall- Carré / Moal & Friends: idem 

50. Bregje Sanne Lacourt: The Keeper Of Changing Winds

51. Bela Fleck & Abigail Washburn: idem

52. John Fullbright: Songs 

53. Griff Trio: Yorare 

54. Eliza Gilkyson: The Nocturne Diaries

55. The Willows: Amidst Fiery 

56. Nisia: Ereditá 

57. Marianne Maas + Maria Kalaniemi + Ape Antilla: Under Bar Himmel – taivasalla 

58. James Yorkston: The Cellardyke Recording and Wassailing Society 

59. Kalle Mattson: Someday, The Moon Will Be Gold 

60. Nancy Kerr: Sweet Visitor 

61. Timothee Le Net Quartet : idem

62. Follia!: Follia! 

63. Vena Portae: Vena Portae

64. The Sea, The Sea: Love We Are We Love

65. Sun Kil Moon: Benji 

66. Baltazar Montanaro-Nagy: Nü 

67. Ad van Meurs: De weg is een vriend 

68. Fernhill: Amser 

69. Ad Vanderveen: Beat the Record

70. Kyle Carey: North Star 

71. Anne Niepold: Musette Is Not Dead 

72. David Olney: When the deal goes on

73. The Henry Girls: Louder Than Words

74. Allan Taylor: All Is One 

75. Catrin Finch & Seckou Keita: Clychau Dibon

76. Benedicte Maurseth & Åsne Valland Nordli: Over tones 

77. Caoimhín Ó Raghallaigh & Dan Trueman:  Laghdú 

78. Bellowhead: Revival 

79 Didier Laloy & Kathy Adam: idem 

80. Town Of Saints: Something to fight with

81. Nathan Bell:  Blood Like A River

82. Triakel: Thyra

83. Luluc: Passerby 

84. Flygmaskin: Fall 

85. De Temps Antan:  Ce Monde Ici-bas

86. Mark Lotterman: Year Without Summer 

87. Various Artists: A Look Again to the Wind, Johnny Cash’s Bitter Tears Revisited 
88. Sean Rowe: Madman

89. Aranis: Made in Belgium 2 

90. Noah Gundersen: Ledges

91. Kathryn Tickel & The Side: idem 

92. Vikesh Kapoor: The Ballad Of Willy Robbins

93. Sophie ter Schure: Laurels 

94. Alexa Woodward: Might Nigh 

95. Mark Erelli: Milltowns 

96. Emily Smith: Echoes

97. I Am Oak: Ols Songd

98. Seth Lakeman: Word Of Mouth 

99. First Aid Kit: Stay Gold

100. Tom Theuns & Paul Russell: In Between Trees