Na dertig jaar op internationale podia vindt de Ierse Mary Black het welletjes. In 2015 zal ze een afscheidstour doen in Groot-Brittannië en de Benelux. Ook heeft ze in de tussentijd haar autobiografie geschreven onder de titel Down the Crooked Road. Tegelijkertijd komt er een overzichtscd uit met dezelfde titel.

De Ierse zangeres Mary Black stopt met haar carrière. Na bijna 30 jaar op de internationale podia en zestien cd’s vindt ze het mooi geweest. Ofschoon Mary vaak een folkzangeres genoemd wordt, is ze dat niet. Haar platen hebben weliswaar een ‘folky’ gevoel maar Mary koos altijd bewust voor werk van eigentijdse Ierse songschrijvers, die door haar dat broodnodige zetje in de rug kregen. Ook nam ze vaak jonge, ambitieuze muzikanten in haar groep op die zo een springplank naar de internationale podia kregen. Eleanor McEvoy was daar een mooi voorbeeld van, later nam Mary haar dochter Roisin O mee.

Last Call tour, boek en cd
Mary neemt afscheid van haar fans door middel van haar Last Call-tours. Op dit moment doet ze een tournee door de VS, in februari/maart 2015 komt ze naar de Benelux en in mei geeft ze haar Last Call - concerten in Groot-Brittannië. Tegelijkertijd met haar afscheid brengt ze een autobiografie uit onder de titel Down The Crooked Road (verschenen bij de Ierse uitgeverij Transworld). Ook is er een gelijknamige cd verschenen, een verzamelaar met haar bekendste nummers van de afgelopen 30 jaar. 

Mary kan putten uit een rijk repertoire, maar blijft aan de veilige kant met tracks als Carolina Rua, The Moon and St. Christopher en No Frontiers. We horen haar in duetten met Imelda May en Joan Baez en uiteraard ontbreekt ook Sonny (met Dolores Keane & Emmylou Harris) niet. Van sommige tracks zijn live-versies uitgekozen.

mary black - down the crooked road
Mary Black - Down The Crooked Road - Dolphin/Music & Words TUCD 35

Tracklist:
Carolina Rua
The Moon And St. Christopher       
Another Day       
The Loving Time       
Schooldays Over       
Colcannon (met The Black Family)
No Frontiers (Live)       
Mountains To The Sea (met Imelda May)       
The Circus       
I Live Not Where I Love       
Ring Them Bells    (met Joan Baez)
Past The Point Of Rescue Live       
Faith In Fate       
Sonny (met Dolores Keane & Emmylou Harris)   
Moments       
Ellis Island (Live)       
Paddy's Lamentation (met De Dannan)   
Who Knows Where The Time Goes   

Tourdata 2015:

Nederland
26 feb Utrecht - Vredenburg
27 feb Apeldoorn - Orpheus
3 mrt Gouda - Goudse Schouwburg
4 mrt Haarlem - Philharmonie
5 mrt Hoogeveen - Theater de Tamboer
6 mrt Bergen op Zoom - Theater de Maagd
8 mrt Amsterdam - Theater de Meervaart
10 mrt Tilburg - Concertzaal:

België
28 feb Brugge - Stadsschouwburg
1 mrt Aalst - CC de Werf

Meer info over Mary Black: http://www.mary-black.net.