josienne clarke & ben walker - nothing can bring back the hour
Josienne Clarke & Ben Walker - Nothing Can Bring Back The Hour - Folkroom Records FRR1401

Op het album Fire & Fortune stonden al een paar sterke eigen songs van Josienne Clarke, op haar zojuist verschenen plaat Nothing Can Bring Back The Hour staan slechts drie traditionals, de rest pende ze zelf neer. Ben Walker, haar virtuoze begeleider op gitaar, verzorgde de sterke arrangementen.

William Wordsworth schreef in de 19de eeuw:
Though nothing can bring back the hour
Of splendour in the grass,
of glory in the flower,
We will grieve not, rather find
Strength in what remains behind
;

Aan alles komt een einde, maar tegelijk worden we sterker van wat overblijft, dat is zo’n beetje de rode draad door Nothing Can Bring Back The Hour, de net verschenen nieuwe plaat van Josienne Clarke & Ben Walker, waarvan de titel ongetwijfeld ontleend is aan dit gedicht. Het besef dat niets voor eeuwig duurt komt vroeg of laat bij iedereen langs, jong of oud, door een verbroken relatie, een carrière die in het slop raakt, een sterfgeval of soms zelfs gewoon uit het niets. Melancholie zit Josienne Clarke in het bloed, toch ziet ze ook de zilveren randjes in het leven, getuige de opener Silverline, met nostalgisch strijkwerk en tegelijk subtiel sprankelend snarengepluk. “For each pound of joy, there’s an ounce of regret” zingt ze met haar prachtige zuivere stem. Maar de wetenschap dat de zon weer ondergaat als je haar ziet opkomen doet haar niet bij de pakken neerzitten: “So I’m taking it down to tuck it away, saving some sunshine for my rainy day, and I’m trying to find that silver line.” Hoewel haar vocalen haar klassieke opleiding verraden, legt ze zoveel gevoel in haar zang dat het zonder meer folk te noemen is.

Een aantal gasten die we al hoorden op voorganger Fire & Fortune (o.a. Jim Moray, Ruairi Glasheen, Basia Bartz) heeft ze opnieuw uitgenodigd, ze heeft er zelfs nog een paar toegevoegd, met name strijkers en blazers, toch klinkt de instrumentatie nergens te vol, dankzij de mooie arrangementen van gitarist Ben Walker, die overigens ook uitstekend zijn weg weet te vinden op banjo, mandoline of keyboards waar dat nodig is. Al vroeg komt er een juweeltje voorbij, It Would Not Be A Rose, waarin Josienne haar eigen werk prima weet samen te vatten in een zin: “If it were a song, would be sung with a slow and plaintive tune”. Akoestische gitaar en donkere percussie (Ruairi Glasheen) zweren samen met subtiel blaas- en strijkwerk om de prachtige stem van Clarke tot volle bloei te laten komen. Halverwege de plaat wordt het wat luchtiger, met de zwoele nachtclubuitstraling van I Never Learned French (met koperblazers) en het country-achtige Moving Speeches, dat fijnzinnig banjospel herbergt, om dan in Mainland lekker donker grommend, zelfs bijna sinister over te gaan op de heerlijk melancholieke orde van de dag. De stem van Clarke lokt hier als die van een sirene uit de bekende Griekse mythes, waar ze vol overtuiging waarschuwt in de traditional Let No Man Steal Your Thyme, met een paar fraaie achtergrondstemmen en hypnotiserende percussie. Om uit de hogere sferen weer zachtjes terug op aarde te komen is er de afsluiter Water To Wine, fijn pianospel van Jim Moray en hier en daar uitwaaierende strijkers begeleiden de bespiegelingen over wat de toekomst zal brengen.

Hoewel het nog maar een jaar geleden is dat Fire & Fortune verscheen, hebben Josienne Clarke & Ben Walker zich in die korte tijd toch weer verder weten te ontwikkelen. Niemendalletjes deden ze niet en die hoef je ook op Nothing Can Bring Back The Hour niet te verwachten, maar het tweetal lijkt zelfs meer diepgang te hebben gevonden en de techniek klopt aaan alle kanten. Clarke heeft een melancholieke inslag die volop tot leven komt in haar mooie oprechte songs waar de passie voor folkmuziek telkens weer in doorklinkt. Walker roept opnieuw bewondering op, zowel door zijn prachtig virtuoze snarenspel als de sterke arrangementen die de liedjes sieren. Ik zie er nu al naar uit om ze weer live te gaan zien.

Mirjam Adriaans

Tourdata:
28 oktober 2014 Huisconcert Ter Aar, Ter Aar
2 november 2014 Walkabout festival Edam, Edam
4 november 2014 The Blue Room Sesssions, Verkadefabriek, Den Bosch  
6 november 2014 Folk@22, Landgraaf (huisconcert), Landgraaf
7 november 2014 Acoustic Alley, Den Haag
8 november 2014 Pandora Podium, Wahlwiller
9 november 2014 Muziekclub ’T Ey, Belsele (B)
10 november 2014 Meneer Frits, Eindhoven   
13 november 2014 Cool Kunst en Cultuur, Heerhugowaard
16 november 2014 Brussels Folk Club, La Porte Noir, Brussels (B)

Om te reserveren voor een van de huisconcerten (28 oktober in Ter Aar of 6 november in Landgraaf), neem contact op met Blackbird Bookings. Dit kan via http://www.blackbirdbookings.com.