Keltische folk geniet al jaren een flinke populariteit, ook onder het publiek dat niet uit die streken komt. Hieronder een overzichtje van cd's met Keltische invloeden die wij de afgelopen tijd binnenkregen uit Nederland (Circle J), België (Blunt) en Duitsland (Olaf Sickmann).

Circle J - Weekend Warriors
Circle J - Weekend Warriors - eigen beheer (www.circlej.nl)

De Utrechtse band Circle J bestaat sinds 2002 en gaat voor het erg stevige werk, 'hardhitting folkpunk' noemen ze dat zelf. Met Weekend Warriors borduren ze voort op hun eerdere album Fat Man's Chest (zij het zonder bouzouki en met iets meer samenzang), en dat betekent doorstomen tot het eind met een enkel rustpuntje. De instrumentaal Doodlebag heeft wat trekken van Drunken Lullabies van Flogging Molly, het grote voorbeeld van Circle J en Roadtrip Asturias moet zijn wortels hebben in Fiesta van The Pogues met een vleugje Clash in het refrein. Hadden ze overigens op de vorige plaat nog een cover van Johnny Cash, dit keer houden ze het op een enkele verwijzing naar deze muzikale held en verder volledig Keltisch getint repertoire. Op twee na (waaronder het bekende Molly Maguire) zijn alle nummers van eigen hand, waarbij de teksten getuigen van ongebreidelde vrolijkheid, moord en doodslag, drankzucht en nog zo wat. Bij de cd zit een fraaie schatkaart, die wat refreinen prijsgeeft en enkele geneugten van het weekend. Lekker uit je dak gaan en slapen kan altijd nog in je graf, of op maandagochtend op het werk…

Circle J bestaat uit: Tomba - leadzang, bas / Jasper - banjo, mandoline, zang / Jan - gitaar, zang / Remi - drums / Marianne - tin whistle, fluit, doedelzak, zang.

Blunt - Changes

Blunt - Changes - Eigen beheer, distributie: LC Music LCM100256

Op hun nieuwe album Changes doet het Belgische Blunt waar het goed in is: lekker rocken. De groep heeft sinds de vorige plaat een bezettingswisseling gehad, gitarist en mede-oprichter Vincent Messely heeft de groep verlaten en Stéphane Landtmeters is zijn vervanger. Met hem hebben ze een meer back to basics koers ingeslagen, die op de cd goed hoorbaar is. Ze spelen lekker zonder poespas of verfraaiing, precies dat waar ze hun goede live reputatie aan te danken hebben. Changes begint direct stevig met een psychedelisch tintje en jaren '70-achtige folkrock. Wat mij betreft is het meer rock dan folk wat de groep neerzet, de viool zorgt af en toe voor Keltisch aandoende accenten in o.a. The Girl en Feeling Good. Niet typisch folky, wel grappig is het pianoriedeltje in Insecure, dat verder vrij poppy klinkt. De thematiek ligt vooral in de liefde en huiselijke aangelegenheden, maar in This World stelt Blunt ook nog enkele actuele problemen aan de orde zoals global warming en vervuiling.

BLUNT is : Rik Vandewalle - zang, viool en akoestische gitaar, Stijn Deldaele - basgitaar, Pieter Nuytens - toetsen, Stéphane Landtmeters - gitaar, Gino Verstraete – drums

Info: www.bluntfolkrock.be.

Olaf Sickmann - The Green River

Olaf Sickmann - The Green River - Timezone 319.7020.2 (www.olaf-sickmann.de)

Duitser Olaf Sickmann houdt het rustig op The Green River, die al uit 2008 stamt. Zijn werk is een mengeling van Ierse, klassieke, mediterrane en filmmuziek. Hij heeft deel uitgemaakt van diverse (folk-)groepen en bracht hiervoor al 4 solo-cd's uit. Op The Green River speelt hij zijn zelfgecomponeerde instrumentalen vrij dromerig op gitaar of meer sprankelend op tin whistle zonder verdere begeleiding.

Mirjam Adriaans