Image

Agelsaksische folk
van de bovenste plank


De muzikanten John Spiers (trekharmonica) en Jon Boden (viool) waren op het laatste Internationaal Folkfestival in Tilburg als begeleiders van Eliza Carthy, maar als duo traden ze voor het eerst in Nederland op tijdens het Trad It festival in Groningen. Daar maakte dit duo, bijeen sinds 2000, grote indruk op publiek en pers.

Inmiddels verscheen hun tweede album Bellow. Voor mij een complete verrassing. Spiers en Boden worden spaarzaam begeleid door Benji (zoon van John) Kirkpatrick op gitaar en bouzouki. Het merendeel van de tracks 'doen' ze met z'n tweeën en dat doen ze voortreffelijk. Deze twintigers ontbreekt het zeker niet aan technische bagage. Daardoor verveelt het album geen moment. Jon Boden heeft daarnaast een aangename stem en het zgn. 'fiddlesinging' beheerst hij tot in de puntjes.

Hoogtepunt van het album is voor mij 'The outlandish Knight' waarin de invloed van Martin Carthy niet onder stoelen en banken wordt gestoken. Angelsaksische folk van de bovenste plank! Niet voor niets ontving het duo dit jaar de BBC Radio 2 Horizon Award als beste nieuwe act.

Ik kan dan ook meegaan met de uitspraak van Phil Beer: "Simply the best thing I've heard for ages!" Met dit album bewijzen Spiers & Boden dat de Britse folk nog lang niet is afgeschreven. De liefhebbers van teksten en muzieknotaties verwijs ik naar de website www.squeezy.fsnet.co.uk/spiers_boden of www.spiersandboden.com .

Assie Aukes - Waardering: 8,5